Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2012-05-17, 23:31 Test Pompy AQUAEL AQUAJET PLUS PFN 10.000
Dzięki uprzejmości firmy AQUAEL i naszego kolegi z forum AurorA
Krótki Test Pompy AQUAEL AQUAJET PLUS PFN 10.000
Wygląd i wrażenie ogólne :
Pompa jak na swoją moc ma niewielkie rozmiary; posiada dwa kosze zabezpieczające wirnik przed uszkodzeniem, które bardzo łatwo można zdemontować. Model PFN Plus właściwie bardzo przypomina swoją budową pompę fontannową testowaną wcześniej przez Jarka !
Jedyną różnica rzucająca się od razu w oczy to sterownik i włącznik pompy zastosowany w oddzielnej obudowie. /dużej obudowie z dodatkowym chłodzeniem/
Pompa może też być używana poza zbiornikiem poniżej lustra wody.
Króćce przyłączeniowe to rozmiary : 20/25/32mm /Szkoda, że przy większej mocy pompy nie zastosowano 38mm, które ja osobiście używam w swoim oczku.
Również brakuje mi drugiego wejścia do pompy, którym można by podłączyć dodatkowo skimer lub satelitę . /ale to kwestia potrzeb użytkownika?/
Za to największą zaletą jest sterownik, którym można płynnie ustawiać żądaną moc pompy oraz włącznik pompy umieszczony na sterowniku; umożliwia to włączenie i włączenie pompy w dowolnym momencie bez konieczności sięgania do wtyczki urządzenia elektrycznego.
Jako ciekawostką jest fakt, że pompę można podkręcić ponad skale regulacji do prawie 130 Wat a producent podaje maksymalną moc 100 Wat.
TEST POMPY :
W teście zastosowałam największy wąż przyłączeniowy czyli 32mm : 1, 1/4 cala/wykonałam go w łazience i przy oczku ;napełnianie 50l beczki/ wysokość podnoszenia około 100cm oraz dodatkowo mierzone zużycie prądu w trzech zakresach mocy : minimalne, średnie i maksymalne.
WYNIKI :
-Minimalna moc zużywała około 48 Wat i na godzinę dawała około 52l/minutę = 3.120l/h
-Połowa regulowanej skali około 70 Wat i na godzinę dawała około 70l/minutę = 4.200l/h
-Maksymalna moc poza kreską około 130 Wat i na godzinę około 90l/minutę = 5400l/h
WNIOSKI :
PLUSY :
-niewielkie wymiary na moc 10.000l/h
-praca poza oczkiem wodnym tzw. „na sucho”
-płynna regulacja mocy w zakresie 48-130 Wat
-włącznik pompy na sterowniku
-dwa kosze zabezpieczające wirnik
MINUSY:
-brak drugiego wejścia do pompy /przyłączenia np. skimer, satelita/
-największa średnica przyłączeniowa to 32mm
Test wykonany po 2 tygodniach użytkowania pompy AQUAJET PFN 10000PLUS /dalsze spostrzeżenia i testy z użytkowania będą uzupełniane w trakcie eksploatacji sprzętu/.
[ Dodano: 2012-05-18, 01:18 ] Dane producenta :
Potężna pompa fontannowa o bardzo dużej wydajności przeznaczona do stawów ogrodowych o pojemności pow. 20 m3. Jest przystosowany do pracy ciągłej zarówno w zanurzeniu jak i na zewnątrz poza wodą. -nowoczesny silnik -cicha praca i najwyższa efektywność -ceramiczna oś zapewniająca najwyższą trwałość -gwintowany wlot i wylot -prefiltr mechaniczny o dużej powierzchni ograniczający konieczność czyszczenia -zabezpieczenie pompy przed przegrzaniem -10 metrowy przewód zasilający Maksymalna wysokość 5 m Maksymalna wydajność 10000 l/h Moc 100 W
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2012-05-18, 09:29
Też Ci Viola pogratuluję
Lubię bardzo jak się potrafi podejść do zadania tak profesjonalnie. Niestety to rzadkość.
Analiza jest przejrzysta i rzetelna i wyczerpująca . Ta firma oprócz pompy powinna dać Ci premię Jarkowi oczywiście też !
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Żart z alledrogo poskutkował jeden test więcej jest..
Tak patrze na ten twój test wydajności pompy to wychodzi na to, że producent chyba oszukuje podając 10.000l/h jak tobie z testu wychodzi tylko 5200l/h? Albo ja to źle rozumiem
Tak patrze na ten twój test wydajności pompy to wychodzi na to, że producent chyba oszukuje podając 10.000l/h jak tobie z testu wychodzi tylko 5200l/h? Albo ja to źle rozumiem
Dobrze rozumiesz. Z testu wynika, że producent zawyżył wydajność i zaniżył pobór prądu.
Na wysokości 1m podobne parametry (teoretycznie) ma pompa Jebao 6500, a ona ciągnie tylko 65W (znowu teoretycznie).
Dobrze rozumiesz. Z testu wynika, że producent zawyżył wydajność i zaniżył pobór prądu.
Na wysokości 1m podobne parametry (teoretycznie) ma pompa Jebao 6500, a ona ciągnie tylko 65W (znowu teoretycznie).
Więc tak
Pompa PFN 10000PLUS kosztuje 816 zł
Parametry:
Zużycie energii:
Podane 100W bierze 130W
Litry wody na h:
Podane 10000L/H jest 5200L/H
Czyli można powiedzieć, że pompa lipa względem ceny, kosztów ekspleatacji i wydajności.
Co do pomp FTP to konsultowałem się z jednym z użytkowników, który posiada pompę FTP 4600 i powiedział, że parametry trzyma i jest ok.
Ja zamierzam kupić na dniach pompę FTP i sam zrobię taki test na forum więc zobaczymy czy to prawda.
Nie zapominaj, ze test był wykonany na wysokości 1m.
Nadal jednak pompa nie wydaje się być najlepszym wyborem ze względu na ekonomię.
Ja to rozumiem ale koszt pompy i parametry to kiepski produkt. Bo jak sam podałeś konkurencja przy mniejszej cenie i lepszych parametrach wypada dużo lepiej.
Ja to rozumiem ale koszt pompy i parametry to kiepski produkt.
Ja nie posuwałbym się tak daleko we wnioskach. Raczej w tym miejscu przyglądnąłbym się metodologii badań, ewentualnie przetestował konkurencję w tych samych warunkach.
Niemniej jednak wyniki testu są faktycznie bardzo niepokojące.
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2012-05-18, 18:04
AurorA , ewa535 , Adalbert bardzo dziękuje za superlatywy !!!
Aznar33 dokładnie masz rację moim zdaniem osiągi pisane przez producentów są testowane w laboratoriach a nie w domowych warunkach i dotycz to wszystkich firm !
Jednak komentarz pawelrad nie dawało mi spokoju i postanowiłam dodatkowo przetestować dwie pompy w podobnych warunkach tylko z krućcem 38mm. Jedna sąsiada JEBAO 8500 95 Wat ,który użyczył mi na godzinę a druga to moja pompa ,która po prawie 3latach non-stop pracy odmówiła posłuszeństwa i w ramach gwarancji 5lat dostałam najnowszy model pompy OASE AquaMax Eco Premium 12 000/12V /cena zawrotna !!!/
1.JEBAO 8500 95W /dane producenta/
Wysokość podnoszenia około 1m ; zużycie mierzone 108,5 Wat ; wydajność około 90l/minutę = 5400l/h
violettaxx, nazwy tych pomp zapewne zawierają maksymalną wydajność na poziomie "0". Jak się mają te pomiary do charakterystyki podanej przez producentów dla wysokości 1 m?
Jak się mają te pomiary do charakterystyki podanej przez producentów dla wysokości 1 m?
trzeba by spojrzeć na wykresy wydajności, ale myślę ze na poziomie zero powinna trzymać parametry
pawelrad napisał/a:
Zużycie energii:
Podane 100W bierze 130W
Litry wody na h:
Podane 10000L/H jest 5200L/H
Czyli można powiedzieć, że pompa lipa względem ceny, kosztów ekspleatacji i wydajności.
Możliwe że przy tych 130 W wydajność jest większa od 10 tys l/h a wtedy byłby to atut a nie wada bo żadnych innych pomp nie można regulować. Trzeba by po prostu sprawdzić wydajność na poziomie zero.
zobaczcie na test aqua-ela
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 289 Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2012-05-18, 22:07
Co do oceny pompy byłbym ostrożniejszy .
Cena pompy wynika z płynnej regulacji przepływu - zerknijcie ile markowi producenci życzą sobie za takie cacko .
Co do poboru mocy trudno oceniać na podstawie wskaźnika , który zastosował Jarek i Wiolettaxx nie jest to rzetelny pomiar i nie podawał bym go do publicznej wiadomości .
Co do wydajności pompy 10 000 l/h na poziomie zero na 1 m - ? jutro podam wynik mojego pomiaru .
Pompa na pewno fajna bo nadaje się do oczka o pojemności 3tys i 10 tys litrów poprzez płynną regulacje przepływu i co za tym idzie mniejszy pobór prądu - a nieraz przydało by się na początku sezonu przegonić wodę szybciej aby oczyścić oczko po zimie
pozdrawiam
Pompa na pewno fajna bo nadaje się do oczka o pojemności 3tys i 10 tys litrów poprzez płynną regulacje przepływu i co za tym idzie mniejszy pobór prądu - a nieraz przydało by się na początku sezonu przegonić wodę szybciej aby oczyścić oczko po zimie
Tez myślę ze ta regulacja to ciekawy patent biorąc pod uwagę że spada pobór mocy.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum