Wysłany: 2008-11-18, 07:52
AurorA napisał/a:
ale jak się spóźnisz nieco z przycięciem wiosną to później się tnie młode pędy które wyłażą już teraz.
Wyciąłem i teraz będę karczował trawę i miętę które mi tam wrosły.
Z powodu tego zrośnięcia i psiej działalności łan sitów nie wyglądał zbyt reprezentacyjnie
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 186 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-07-15, 12:19 Re: Sit - czy można podcinać?
stary temat i w samym temacie napiszę tylko, że zimą sit wystający ponad lód bardzo fajnie wygląda, dlatego dopiero wiosną usuwam co jest do usunięcia...
Mamy lato, sit rośnie.
Od dłuższego czasu się do tego zabierałem i w końcu dzisiaj zmierzyłem najwyższy sit.
Variegata - prążki wzdłuż (zimą sucha kępka po prawej) teraz licząc od podłoża ma 278 cm.
Najwyższe z prążkowanych poprzecznie (kępka po lewej) są niższe o sporo ponad pół metra, a prążki poprzeczne są na nich w zasadzie tylko gdy zaczynają rosnąć, potem zanikają.
Z pałki widocznej na pierwszym planie nie ma nic - wiosną obciąłem +/- na poziomie lustra wody i nic nie wyszło, bo co tylko coś próbowało, to karpie i tołpygi zaraz urywały.
W ubiegłym tygodniu kilka razy widziałem tołpygę odrywającą tatarak i pływającą wkoło z takim 30-40 cm kawałkiem w gębie!
Variegata - prążki wzdłuż (zimą sucha kępka po prawej) teraz licząc od podłoża ma 278 cm.
Najwyższe z prążkowanych poprzecznie (kępka po lewej) są niższe o sporo ponad pół metra, a prążki poprzeczne są na nich w zasadzie tylko gdy zaczynają rosnąć, potem zanikają.
Tak jak napisał Arek,sit to nie oczeret,oczeret należy do ciborowatych.Potocznie mówią sitowie.
Pierwszy wspomniany oczeret,to zapewne "Albescens",drugi oczeret tabernamontana"Zebrinus"
Zauważyłem u siebie że prążkowanie również zanika,dostosowałem się do porad z zewnątrz.
Musi być rozdzielony i przesadzony w świeże stanowisko co 2 lata.Obecnie jest lepiej.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 186 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-07-16, 08:51
AurorA napisał/a:
Lepi ale Ty nie piszesz o sitach tylko o oczeretach a to zupełnie co innego, należą nawet do innej rodziny.
Mariusz Czernicki napisał/a:
sit to nie oczeret,oczeret należy do ciborowatych.Potocznie mówią sitowie.
Pierwszy wspomniany oczeret,to zapewne "Albescens",drugi oczeret tabernamontana"Zebrinus"
no patrz, a ja zamiast sprawdzić, żyłem w błogim przeświadczeniu, że to sit skupiony (Juncus conglomeratus), tyle że w paski
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2012-04-27, 09:52
Kupiłam tataraki w doniczkach z ziemią:
Acorus gramineus Argenteostriatus
i Acorus calamus Variegatus
(fotki później , bo mi się aparat ładuje)
czytałam tutaj o podłożach ale niektóre osoby zadawały pytania czy można w samej wodzie między kamieniami. Czy możecie się wypowiedzieć jak to się udało ?
Jestem ciekawa czy z braku podłoża roślina całkiem zmarnieje i zginie ? czy też da radę tylko będzie troszkę mniej ekspansywna ?
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum