Dla jesiotrów są specjalne karmy tonące - są one chętnie spożywane przez liny oraz karasie, które żrą wszystko.
Zobacz tu.
http://www.sklep.oczkowod...my-dla-ryb.html
Ten ostatni jest najtańszy.
chętnie też zjedzą taki pokarm tonący
Tołpyga powinna sie wyżywić sama
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
jesiotry można traktować jako "czyściochy" w stawie. Najlepiej karmić dokładnie tym samym, co linki i karaski.
paszy pstrągowej nie polecam.... chyba, że macie ochotę zobaczyć w stawku coś, po czym będziecie sobie rwać włosy z głowy....
Najlepiej karmić dokładnie tym samym, co linki i karaski.
To u mnie jesiotr by zdechł z głodu bo karmie je pokarmem pływającym, dla jesiotra mam tonący a i to muszę rzucać po tajniacku bo jak się tamte głodomory zwiedzą to zanim zatonie to już zjedzą
ziomal791 napisał/a:
chyba, że macie ochotę zobaczyć w stawku coś, po czym będziecie sobie rwać włosy z głowy
Możesz ziomal791, jaśniej
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Już wyjaśniam. Pasza pstrągowa jest zazwyczaj baaaardzo tłusta. Po kilku dniach karmienia w zbiorniku nieprzepływowym na wodzie unosi się warstewka tłuszczu. Ogólna jakość wody również się pogarsza.
Jeśli chodzi o jesiotry... nie mówmy o paszach pływających dla jesiotrów. Chodziło mi o to, że jakakolwiek tonąca pasza będzie dla nich odpowiednia. No.... , może z wyjątkiem "kartofli" czy makaronu z obiadu....... (niestety z tym też się gdzieś na forum zetknąłem.... zgroza....
można i tak..... Jednak zapotrzebowanie pokarmowe naszych pupili jest nie do obejścia....
To trochę jak karmienie lwa ziemniakami..... będzie żył... ale cóż to za życie....
A ściślej: pożadna pasza dla karpia powinna zapewnić rybie 100% niezbędnych do życia składników pokarmowych. Biorąc pod uwagę tylko białko pasze karpiowe zawierają około 35% białka . Sam ryż natomiast... białko to około 7%. Poza tym współczynnik pokarmowy paszy nawet średniej jakości wacha się od 2 do 3 (tzn ryba zje 2-3 kg paszy, żeby przyrosnąć o kg), natomiast ryżu kilka razy więcej. A tym samym mniej odchodów jest z paszy komercyjnej niż z np z ryżu.
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Maj 2006 Posty: 568 Skąd: Suwałki
Wysłany: 2006-11-26, 20:16
Czyli krótko mówiąc pasze gotowe dla naszych milusińskich kupować.
A wiecie ,że moje ryby jak idę nad oczko to przypływają po jedzenie troche -im sypie zjadają.
W sklepie oferowano mi małe pudełeczko karmy za 17 PLN.gdzie tyle kosztuje wiaderko 3l. Myślałem że mnie naciągają. Ale faktycznie rybki" zabijają" się za tymi płatkami.
Pozdrawiam Kajetan.
Wydaje mi się, że mój sprzedawca w sklepie ma trochę racji: karmić 2-3 x/tydz, resztę niech same znajdują w oczku - naturalny pokarm, dobrze wpływa na zdrowie. Kupowana jako dopalacz wysokobiałkowy, witaminki (profilaktyka). Swoje karmię 1-3x/tydz, a przyrosty maja 2-5 cm/rok
Wysłany: 2006-11-27, 08:55
nie wydaje mi sie dobrym pomyslem trzymanie jesiotrow w basenie bez przeplywu, tym bardziej z gesta obsada roslinna
niepowodzeniem zakoncza sie takie proby
piszac o paszy pstragowej mialem na mysli tylko baseny przeplywowe
ziomal791 ma racje, to pasze zawierajace spore ilosci tluszczu
mialem u siebie przykre doswiadczenia z jesiotrem, nawet jak puscilem przeplyw
zaplataly mi sie w lodygi lilii wodnych i udusily sie
nie wracalem juz wiecej do tych ryb, chociaz mam staly dostep do nich
pozdrawiam
Jacek
_________________ pozdrawiam
Jacek
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum