Pomogła: 83 razy Dołączyła: 18 Cze 2011 Posty: 2376 Skąd: woj. Lubelskie
Wysłany: 2012-01-06, 09:54
Witam wszystkich od dłuższego czasu nurtuje mnie pytanie czy moje roślinki przezimują w garażu zabrałam je wszystkie z oczka do starej wanny bez wody i postawiłam w garażu .
A roślinki to :
Lilia wodna
Rdest
Sit
Jeżogłówka
Żabieniec
Kosaćce
Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2012-01-06, 10:16
Rewi, witam na forum. Wydaje mi się, że zdecydowanie lepiej im będzie gdy pozostawisz w oczku na zimę niż w wannie w garaże. Szkoda też wprowadzać do garażu wilgoć.
_________________ Pozdrawiam, Arek...
stay in green...
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2012-01-06, 12:26
Przezimują, ale po co sobie głowę tak zawracać. Po pierwsze wolą na dworzu/polu (nie podajesz co to za odmiany np. kosaćca, więc nie wiadomo, czy powinny wrócić do oka czy do gruntu). Teraz taka zima, że możesz je spokojnie to oko wynieść. Jedyna niewiadoma to ta Twoja lilia. Są takie - nieliczne jak Alba - które mogą zamarznąć. Zdecydowana większość nie i te albo garaż albo oko, jeśli głębokie.
Bajbas
Wysłany: 2012-01-06, 14:40
Były w wodzie tylko lilia zaczęła puszczać liście i spuściłam wodę po prostu jest za ciepło a resztę roślin których nie brałam z oczka i stoją w takim bagnie też zaczynają puszczać :<
rewi, w takiej sytuacji lilie wrzuć do wiaderka z wodą a resztę wynieś na dwór i zostaw gdziekolwiek- nic im nie będzie jak zamarzną a w zimie nie przeschną.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Oprócz lilii przed uruchomieniem oczka moje rośliny były w zimę w ogrodzie,w małym dołku wyłożonym folią.Włożyłem rośliny, zasypałem korzenie ziemią mocno podlane i całą zimę pięknie się przechowały..
Raczej lilię trzeba zanurzyć w jakimś naczyniu z wodą i do piwnicy,lub tam gdzie nie będzie
mrozu .rewi lilia nie może być w lodzie ,bo zmarznie a ty masz za mało wody w oczku
poz.Leszek
------------------
Wysłany: 2012-01-06, 20:00
Myślę że będzie dobrze mam starą wannę dość dużą w której lilia na pewno się zmieści tylko boję się że zacznie znów puszczać liście a resztę wpakuje do oczka jest ze 30 cm wody . Dzięki codziennym deszczom
[ Dodano: 2012-01-06, 20:02 ]
Wszystkim dzięki za pomoc
[ Dodano: 2012-01-07, 12:00 ]
Lilia jest już w wannie a reszta w oczku myślę że będzie dobrze ;D
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum