Budowa oczka trwała dwa miesiące
wykopanie dziury o wymiarach 8x6= 48000³ zajęło 5 dni ręcznie
na dno oczka poszła wełna w celu zabezpieczenia przed przebiciem foli przez kamyki lub cokolwiek innego grubości foli nie pamiętam ale była bardzo droga jak całe oczko filtry lampy 3 pompy pływak to rzeczy tez nie tanie całe oczko szacuje na 5000zł nie licząc kamieni bo miałem je za darmo ok 5t może więcej nie zapominając o rybkach które tez zakupiłem.
Roślinność zdobyłem z pobliskiej rzeki, posadzone na płyciźnie 1,2m i na półce ok 50cm
Zdjęć dużo, ale tak żeby była cała perspektywa oczka to praktycznie nie ma Z tego co widać, to według mnie nie wygląda na 48m3 a na 48000 to już na pewno
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
w sumie nie wiem jak się oblicz m³ jest one trochę nie foremne jest podzielone na dwie głębokości po długości ma jakieś 6-8m w tej chwili nie pamiętam dokładnie
Tez nie wiem skąd wziąłeś te 48. Z tych wymiarów to wychodzi kilkanaście m3, ale na oko nie ma nawet 10. Głębokość i szerokość nieproporcjonalne - straszna studnia. Nie ma tam półek?
Jakie masz tam ryby?
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
większość to karpie koi ok30 welonki10 złoty lin1 zwykłe liny 6 te to są spore bo od 10 cm do 32 rzeczne raki wielkie około 10-13cm żółwia i 2 złote orfy a pułki są tylko na zdjęciach tak nie widać postaram się dać kilka nowych po zimie jedna półka jest nawet na 3 zdjęciu a na tym lepiej widać http://imageshack.us/phot.../dsc07835e.jpg/
dziwne mi się jakoś wydaje ze jeszcze mało bo jak się pochowają to tylko z 15 może zobaczę a wodę mam klarowną. A co sądzicie o tym tu to chyba za dużo http://www.youtube.com/watch?v=MRP_xXXbK8c
blum,jednak trochę przesadziłeś z rybami ,bo karpiki urosną,ale to już twój problem
no i co z roślinami,trochę za głęboko aby obsadzić liliami a to jest cała atrakcja dla oczka,
no i brak wypłyceń,ale myślę ,że coś wykombinujesz a najważniejsze,że tobie się podoba
poz.Leszek
-------------------
tylko zobacz na wielkosc swojego oczka a na wielkosc tego stawu w parku byłe tam wiec wiem co mówię
[ Dodano: 2011-12-19, 18:11 ]
tylko ze tobie pochowawszy sie reszta a pływa 15 ryb i masz czysta wode to nie znaczy ze jest dobrze za małe oczko na ta ilossc ryb i kolega leszek50-57 dobrze ci radzi że koi imponująco szybko rosna wiec poważnie sie zastanów
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2011-12-19, 19:48
4-te i 5-te zdjęcie - czemu służy ten wylew wody ( z lewej strony zdjęcia)?
Nigdzie nie widzę oczka ( 48m3), jest kaskada i murowany strumień-gdzie oczko?, czy możesz zrobić zdjęcie jakoś z góry, aby objąć całość?, szczególnie całość części oczkowej.
Zdjęcie 12-te bardzo starannie wykonany murek-podoba mi się.
Leszek co do lili to się trochę mylisz bo sam ręcznie z rzeki wyrywałem na głębokości 2,5m i były tak długie ze pływały po całym oczku i musiałem szukać innych które potem pięknie zakwitły
Gosik czy chodzi ci o czarny filtr?? już go nie mam bo zmieniłem na beczkę która daje lepsze efekty
Lilie z jeziora to są grzebieni a szlachetne lilie na takich głębokościach nie rosną
a za te lilie uważam kolorowe które nie rosną dziko w naszych jeziorach
poz.Leszek
--------------------
zgadzam się z tobą co do szlachetnych ale szkoda ze teraz nie mogę ci pokazać jak u mnie nad rzeczką latem pięknie kwitną lilie nie potrzebuje jakiś szlachetnych bo mam tu i białe i różowe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum