Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-20, 23:16
Tomalski napisał/a:
Ponieważ kiepsko u mnie z nakładaniem docinaniem itd to założyłem że trzeba więcej
Proponuję wstrzymać się z zakupem folii do momentu wykończenia wykopu i wyprofilowania półek. Weź potem sznurek zaczep go po jednej stronie wykopu tam gdzie zamierzasz zakończyć zakład, a następnie układając go na dnie wykopu wyjdź z nim po długości oczka po drugiej stronie, również w miejscu gdzie kończy się zakład przyszłej folii. Zmierz teraz ile ci wyszło sznurka i masz jeden wymiar. To samo zrób z szerokością i masz w ten prosty sposób oba wymiary. Reszta to matematyka. To samo zrób z szerokością i długością kaskady.
Najpierw robi się i wykańcza wykop i do niego dokupuje folię, nie na odwrót. Może się zdarzyć, że w czasie kopania coś się zarwie i trzeba mieć więcej folii, dlatego najpierw dół a potem pomiary i folia.
Ja mam muzimera, zamawiałem bezpośrednio u producenta i wyszła mi około 9 zł/m2. Zamawiałem 80 m2, więc to trochę przekraczało moje możliwości finansowe by kupić EPDM. Moja folia ma 1mm grubości i jest podobno wzmacniana jakimiś włóknami, więc jest OK. Jeśli chodzi o wymiary to zrób tak jak ci Paweł radzi - dobrze prawi.
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest
tylu idiotów" Stanisław Lem
Serdeczne dzięki, z braku narzędzi (...) mierzyłem szlauchem , ale ważny jest efekt końcowy wyszło mi 4x5m ze sporymi zakładkami, mam mały lej po bombie z pułkami.
Jadę teraz do Obi, cóż oczko to coś dla cierpliwych, ja do nich zdecydowanie nie należę, myślę że jutro naleję wody, dziś zacząłem kopać, znaczy kuć kilofem przez gruz który tam był!
Na szczęście potem jest piękna glina, ale nie wiele mi jej zostało większość "ziemi" musiałem wywalić
Jak wrócę ze sklepu, lub przed kładzeniem folii zrobię fotki.
;P No i kupiłem, no i pewno popełniłem standardowy błąd, tu ogromna prośba, kto ma blisko niech sprawdzi Obi Okęcie folia czarno - zielona za 9 z groszami m2
Struktura folii, z jednej płaska z drugiej chropowata, 0,5mm kupiłem 4x5m , ale co do błędu jedyna informacja jaka była to "folia do oczek wodnych" i nigdzie nie było żadnej metki , na rolce, na cenie , ani nawet w komputerze nie mieli informacji jaki to rodzaj folii podali mi producenta, ale mam gdzieś schowaną tę karteczkę to teraz nie mogę napisać
Więc jedyna gwarancja, na podstawie paragonu to 2-a lata zgodnie z ustawą
Więc raz jeszcze proszę jeżeli ktoś będzie w okolicy tego sklepu to proszę niech zerknie co to , dzięki z góry.
!! jeszcze jedno czy kaskadę mogę dobudować potem? Pytam bo korci mnie żeby jak najszybciej zalać oczko, a nie mam żadnego pomysłu jak ją zrobić, może wyjdzie z tego strumyk?
_________________ Pozdrawiam Tomalski
Ostatnio zmieniony przez Artur 2011-07-22, 05:41, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2011-07-21, 22:09
Kaskadę możesz zrobić kiedy zechcesz, nawet po roku, tylko musisz mieć zapas folii, bo ułożysz ją pod całą kaskadą.Jak zalejesz oczko, nie wpuszczaj od razu ryb, bo woda musi się uaktywnić biologicznie.
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2011-07-21, 22:16
Mam chyba taką samą, choć moja z Castoramy. Nie popełnij tego błędu co ja i jeszcze parę osób. tą folie kładzie się zielonym/chropowatym do góry, czarną,śliską stroną pod spodem.
Kaskadę możesz kiedy chcesz ale zostaw jednorodny kawał na nią. Jednorodny z całą folią w oczku.
Taki jakby jęzor.
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
tą folie kładzie się zielonym/chropowatym do góry, czarną,śliską stroną pod spodem.
O , a to jest jakaś różnica?Oczywiście że chciałem czarnym do góry , mam nadzieję że jest to folia pcw?
Ewunia, jakoś nie doczytałem , mam zostawić zapas folii "jęzor" w wodzie?? a to nie kładzie się pod spód potem jakoś na zakładkę?
tą folie kładzie się zielonym/chropowatym do góry, czarną,śliską stroną pod spodem.
O , a to jest jakaś różnica?Oczywiście że chciałem czarnym do góry , mam nadzieję że jest to folia pcw?
[ Dodano: 2011-07-22, 08:50 ]
Ewunia, jakoś nie doczytałem , mam zostawić zapas folii "jęzor" w wodzie?? a to nie kładzie się pod spód potem jakoś na zakładkę?
Różnica jest taka, że czarna strona jest śliska i jak bedziesz wchodził do oczka to możesz wywinąć orła, z kolei zielony kolor trochę razi w oczku. Jeżeli półki zrobisz w ten sposób jak się robi schody a jeszcze lepiej by na stopniach nie było spadu w dół to możesz położyć czarnym do góry, bedzie ci łatwiej zamaskować tą folię. Z tym jęzorem Ewa miała na mysli to, że w miejscu gdzie planujesz kaskadę zostaw nieucięty kawałek folii, może to być jeden z jej rogów, który po wykonaniu kaskady wyłożysz na jej wierzch a pod kamienie, czy czym ją tam chcesz wykończyć. Pozwoli ci to na uniknięcie nieszczelności, tzn. że woda która będzie przesączała sie pomiędzy kamieniami nie bedzie uciekać do gruntu tylko po folii spłynie do oczka.
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest
tylu idiotów" Stanisław Lem
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2011-07-22, 09:41
A można też na zakładkę. Robią tak wszyscy, którym pomysł kaskady przychodzi już po zrobieniu oczka. Tylko w przypadku jęzora masz murowany brak przecieków a nad zakładką to już trzeba popracować. Poza tym powiem Ci coś. Kaskady są jakieś przereklamowane. Kazdy na początku chce je mieć. Rzadko kiedy wychodzą ładne. Na ogół wyglądaja jak nienaturalne rynny albo schody. Oczko często piękne a cały efekt psuje kaskada. Często są całe w glonach. Bo glony lubią czystą napowietrzoną wodę. I jak już się kaskadą nacieszysz to potem ją zdemontujesz i z takiego jednorodnego kawałka powiększysz oczko. TAk własnie ja mam i czekam na jakiś sprzyjający czas żeby kaskadzie powiedzieć adieu i zyskać metr 2 oczka.
Ale widzę ,ze jest taka prawidłowość, ze każdy musi dojść do tego sam, zatem rób kaskadę najlepiej z jęzorem
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2011-07-22, 14:14
Dobrze Ewa mówi z tą kaskadą, moja na początku była wysoka, na kilka stopni,woda z impetem wylewała się z dzbana, a teraz zminimalizowałam ją do dwóch niskich stopni z których leniwie spływa.
Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-22, 23:00
ewa535 napisał/a:
Często są całe w glonach. Bo glony lubią czystą napowietrzoną wodę.
A pomyśleć że wystarczy dać przed kaskadą na rurze zasilającej lampę UV i masz po glonach, lub pilnować pH wody, jak będziesz miała pH ok 7,0, to nie będzie glonów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum