[ Dodano: 2011-07-18, 22:44 ]
male oczko ma ok 1.5 m kw. i glebokosc ok 50cm. a duze ok 2.5 m kw. i glebokosc ok 70-80 cm. W obu pracuja standardowe filtry z pompa. Rosnie w nich wszystko co dostepne jest na polskim rynku i z czym nie ma klopotow z przezimowaniem.
Od wczoraj w duzym oczku plywa 5 euro-koi, 2 weloniaste karasie i jeden moj wlasny karas, ktory nie wiem skad sie tam wzial a ktorego namierzylem ok 2 tyg. temu. Jest calkiem spory bo ma ponad 10 cm, wiec podejrzewam ze musial sie wykluc juz w zeszlym roku ))) ale z czego sie wyklul nie mam pojecia:)
nawet nie zauważyłem ale i tak bardzo mi się podoba a możesz dać jakąś fotkę tak całości bez zbliżeń na rośliny chciałbym zobaczyć jak wygląda to małe oczko z dużym one są jakoś połączone?
No roślin ci nie brakuje, oczko wygląda dziko, ale troszkę pod-pieszczenia i pielęgnacji by mu dobrze zrobiło.
taki byl moj "zamysl" zeby nie odcinalo sie od reszty i "dziko" wygladalo, czesc zdjec jest z czerwca wiec widac jeszcze plywajace korzuchy, ktorych obecnie juz nie ma, za to sa problemy o ktorych pisalem w innym temacie.
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-19, 06:15
MACKK napisał/a:
duze ok 2.5 m kw. i glebokosc ok 70-80 cm.
Macck - Twoje oczko nie nadaje się dla Koi, to sobie od razu uświadom.
AurorA napisał/a:
No roślin ci nie brakuje, oczko wygląda dziko, ale troszkę pod-pieszczenia i pielęgnacji by mu dobrze zrobiło.
Roślin dużo i bardzo dobrze, a co do pieszczenia to chodzi o to, że przy tej głębokości prawdopodobnie już masz ogromną warstwę mułu. Rośliny obumierają i rozkładają się. Filtr Ci tego nie ściągnie, no przynajmniej nie wszystko.
U mnie po roku czasu w oczku o pojemności ok 1000 litrów warstwa mułu ,miała głębokość 10 cm.
Torfu nie dawaj, bo zakwasisz wodę, a skoro rośliny tak łądnie Ci rosną to niema takiej potrzeby.
Macieju ,bardzo ładne oczka,widać ,że natura dużo zrobiła,ale tak jak Arek
mówi,musisz jeszcze trochę dopieścić i to co jest za dużo usunąć,aby
oczko było na pierwszym planie widoczne
poz.Leszek
--------------
Macck - Twoje oczko nie nadaje się dla Koi, to sobie od razu uświadom.
AurorA napisał/a:
Roślin dużo i bardzo dobrze, a co do pieszczenia to chodzi o to, że przy tej głębokości prawdopodobnie już masz ogromną warstwę mułu. Rośliny obumierają i rozkładają się. Filtr Ci tego nie ściągnie, no przynajmniej nie wszystko.
U mnie po roku czasu w oczku o pojemności ok 1000 litrów warstwa mułu ,miała głębokość 10 cm.
Torfu nie dawaj, bo zakwasisz wodę, a skoro rośliny tak łądnie Ci rosną to niema takiej potrzeby.
wlasnie wyklarowala sie woda i widac dno bez problemu ze wszystkim co sie na nim znajduje , i co ciekawe mulu za duzo nie ma. Widac ze jakis osad na dnie jest ale ma on moze max 1 cm. Czyzby to zasluga SedimentMinus? No to dzis wieczorem po pracy beda prace porzadkowe w oczku:)
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2011-07-20, 11:43
w takim razie te pelargonie mają ciekawy kolorek-podoba mi się. Co do filtra-może lepiej surfinia by go zamaskowała, bardziej się rozrasta i gęściejsza jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum