Wysłany: 2011-07-01, 18:25 To już trzecie oczko ... :)
Jestem w trakcie realizacji kolejnego oczka, działanie takie same jak wcześniej tylko nie będzie filtracji. Stawiam tym razem na naturalne rozwiązania.
Zacząłem od wykopywania pnia "jarzębiny" i świerka 20 letniego. Zajęło to kilka godzin , zakopałem potem wgłębienia po drzewach i zacząłem kształtować wstępnie oczko przy pomocy węża.
Właściciele z założenia nie chcą ryb więc koszta spadają o 90% ale wiecie że różnie to bywa i zawsze mogą coś tam wpuścić.
Kopanie formy zajęło około 4 godzin , wyrównywanie terenu kilka minut więc powstało coś takiego :
Po wypoziomowaniu brzegów czas na piaskowanie.
Tyle prac na jeden dzień ponieważ zaczęło lać ... załamanie pogody jest na tym etapie najgorsze , są też małe plusy, ziemia osiądzie i brzegi się wyprofilują . Folia zamówiona będzie ale czekam na cieplejszy dzień i nasze letnie słońce
Ostatnio zmieniony przez Vanka 2012-01-26, 21:49, w całości zmieniany 2 razy
Nie chcę się mądrzyć, ale wydaje mi się,że to oczko trochę za blisko płotu. Będzie w związku z tym bardzo utrudniona od tamtej strony pielęgnacja oczka.
Nie chcę się mądrzyć, ale wydaje mi się,że to oczko trochę za blisko płotu. Będzie w związku z tym bardzo utrudniona od tamtej strony pielęgnacja oczka.
Zgadzam się z zuzi10
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest
tylu idiotów" Stanisław Lem
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2011-07-02, 06:56
Już piszę o co chodzi z tym płotem. Zagospodarowanie pozostałej części działki będzie wpasowane w to co jest teraz. Ułożenie oczka jest celowe z tego względu że będą tam rośliny które nie wymagają pielęgnacji . Wystarczy je odświeżyć raz w roku a tym zajmował będę się ja. W założeniu w oczku będą dwie duże lilie po bokach i irysy bądź sit na półkach. Spadek oczka jest tak uformowany żeby wszystko spływało w stronę lilii a one zrobią już resztę. Pielęgnacja to tutaj akurat najmniejszy "problem". Z tego co widzę moderatorzy będą mieli co sprzątać
Też mam oczko blisko ogrodzenia,z jednej strony jakieś 40cm z drugjej nie ma nawet 30cm,narazie mi to nie przeszkadza.Może ten minus że zbyt ładnie nie wygląda takie ogrodzenie.Wiadomo można zawsze obsadzić roślinami
_________________ pozdrawiam Mariusz
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2011-07-07, 10:53
Brzegi troszkę zostały obniżone ponieważ był problem z zakupem folii. Fotki z placu budowy :
Ostatnio zmieniony przez Vanka 2012-01-26, 21:49, w całości zmieniany 2 razy
Gosik , lazur jest piękny ale zaręczam Ci że go zamaskuję kamieniami i będzie cacy folia została kupiona z powodu ... hmm... nie wiem coś mi odbiło i kupiłem niebieską. woda ma piękny kolor. Po każdym założeniu oczka jest taka , przynajmniej u mnie jak wyłożę kamieniami . A i zapomniał bym ... szczeliny wypełniam gliną , takie ma glina szerokie zastosowanie w architekturze krajobrazu ale też rośliny będą w niej rosły. Postoi 3 dni i będzie dno widać
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2011-07-11, 07:51
Piotr , to szkoda ,ze nie wyszorowałeś tych kamieni, czy choćby nie przepłukałęś szlauchem.
Cała radość ,że przynajmniej na początku woda kryształ zanim glony przyszaleją .
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum