wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Szalej jadowity (cicuta virosa)---roślina trująca
Autor Wiadomość
samuraj 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2008-08-11, 09:59   

Jako ciekawostkę chciałem zwrócić uwagę na naszą krajową salwinie pływającą (fot 2) , którą nieświadomie zabrałem wraz z żabiściekiem.Więcej o tej roślinie tutaj :) http://www.oczkowodne.net...euston=salwinia

Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz :)

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2009-08-23, 21:42   

Wszamały go ryby w zeszłym roku i zapomniałem że go miałem, a tu wyrósł na samym brzegu :)
OGRÓD JARKA

Mariusz 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2009-08-24, 05:33   

Szalej bezproblemowo się wysiewa,Praktykowałem go, wschodził bardzo szybko i szybko dorastał do dużych rozmiarów.Teraz w stawie to tylko kłopot,rozłazi się przy kładce i trzeba go usuwać dla bezpieczeństwa nieświadomych turystów.
Mimo wszystko to bardzo ciekawa roślina.

samuraj 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2011-04-25, 09:26   

Mariusz napisał/a:
Szalej bezproblemowo się wysiewa,Praktykowałem go, wschodził bardzo szybko i szybko dorastał do dużych rozmiarów

Potwierdzam , w tym roku wyłazi mi z każdego zakamarka oczka-- nie sądziłem że jest tak ekspansywną rośliną

Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz :)

Ada12 
Nowy

Wysłany: 2011-07-03, 10:20   

Witam. A ja mam pytanie interesuję się zakupem nowych roślinek do swojego oczka. Nie wiem tylko gdzie można dostać szeroki wybór takich roślinek. Podoba mi się także wyżej wymieniony szalej - czy jest możliwość zakupu takiej roślinki? Nie chodzi mi o nasionka a samą roślinkę. Pytam, bo wiem, że jest to roślina dziko rosnąca. A tu niespodzianka, bo parę osób napisało, ze ma ma taką roślinę u siebie w ogrodzie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2011-07-04, 11:37   

Ada12 napisał/a:
Podoba mi się także wyżej wymieniony szalej - czy jest możliwość zakupu takiej roślinki?

Czy ktoś Ci podpadł?
PORADNIK PORTAL SKLEP

Ada12 
Nowy

Wysłany: 2011-07-05, 08:35   

AurorA napisał/a:
Czy ktoś Ci podpadł?

Nie, dlaczego? Szukam po prostu jakichś ciekawych roślinek, które dużo nie zacieniają innych. A ta wydaje mi się nawet fajna. Ciekawa byłam tylko czy można ją jakoś dostać w sklepie czy hurtowni, bo ponoć to roślina dziko rosnąca. A nie uśmiecha mi się szukać jej gdzieś w terenie :P .

melek 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2011-07-05, 10:42   

Ada12, a zdajesz sobie sprawę, że to silnie trujący gatunek? ;)

kordiankw 
Hobbysta

Wysłany: 2011-07-05, 10:55   

melek napisał/a:

Za http://rosliny-trujace.ro...zalej-jadowity/
cyt. "Szalej jadowity (Cicuta virosa) jak sama nazwa wskazuje jest jedną z najbardziej trujących roślin. Należy do rodziny selerowatych, jest gatunkiem wieloletnim. Najczęstsze jej występowanie odnotowano w strefie umiarkowanej. Preferuje tereny podmokłe, torfowiska, obszary przy rowach, a także brzegi stawów.

Łodyga szaleju jadowitego osiąga od 60 do 120 cm. Nie okrywają ją żadnego rodzaju włoski, jest naga, górą rozgałęziona. Ma białe, drobne kwiaty zebrane w tak zwane wieloszypułkowe baldachy. Posiadają one charakterystyczny zapach i zapylane są przez muchy. Kwitnie od czerwca do sierpnia, a nasiona zamknięte w kulistej, dwubocznie ściśniętej rozłupni dojrzewają w okresie od sierpni do września, po czym roznoszone są przez wodę. Część podziemną tworzą bulwiaste kłącza wypełnione wewnątrz komorami powietrznymi i pachnące pietruszką, ich smak jak donoszą badacze jest słodkawy.

Cała roślina jest silnie toksyczna, a w szczególności jej kłącze i łodyga. Zawierają one toksyczny alkaloid cykutoksynę, który spożyty nawet w niewielkich ilościach powoduje niebezpieczne dla organizmu zatrucie, którego objawy są już widoczne po 20 minutach od jego spożycia. Powoduje on pieczenie w jamie ustnej, ślinotok, mdłości, wymioty, drgawki, rozszerzenie źrenic, trudności w oddychaniu, a nawet utratę świadomości (porażenie ośrodka mózgowego). Gdy dojdzie do porażenia ośrodka oddechowego może nastąpić śmierć. Szalej jadowity jest wysoce toksyczny i nie jest stosowany w medycynie."

Ada12 
Nowy

Wysłany: 2011-07-05, 23:05   

melek napisał/a:

Tak, wiem o tym. Ale nie zamierzam przecież tego konsumować, tylko posadzić. ;) To raz. A dwa przecież znakomita większość roślin, nie tylko wodnych, jest w jakiś sposób mniej bądź bardziej szkodliwa.
Więc nie ma możliwości zakupu takiej rośliny czy innych w hurtowniach bądź sklepach?

Vanka 
Przyjaciel forum

Pomogła: 85 razy
Wysłany: 2011-07-06, 10:59   

Ada12 napisał/a:
Więc nie ma możliwości zakupu takiej rośliny czy innych w hurtowniach bądź sklepach?

Na 99 % nie dostaniesz jej w sprzedaży(1 % pozostawiam dla szaleńców) - jeśli Ci się podoba to musisz poszukać w naturze.

Artur 
Administrator

Wysłany: 2011-07-06, 11:02   

Ona ładnie wygląda jedynie na wiosnę, jak zacznie rosnąc jej pęd kwiatostanowy, traci na urodzie. Poza tym rozrasta się mocno i wszędzie. Dostałem kilka sztuk i nie wiem czy ją posadzę.

Mariusz 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2011-07-06, 15:11   

W naturze znajdziesz, troszkę tylko trzeba pojeździć. Zobacz na fotkę jak obecnie wyglada, to roślina dla ogrodów botanicznych w celach edukacyjnych ;) i zapalonych kolekcjonerów. Można ja też wykorzystać w sporach rodzinnych, teściowe lubią zamiast pietruszki, nawet tak samo pachnie.
Ale jeśli Ci tak bardzo na niej zależy, to przypomnij się wiosną, teraz zniszczyłbym całą kępę dla jednej rośliny (pędy są ze sobą splątane).
Oczywiście jako podarunek.
Pa, pozdrawiam :)

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2011-07-06, 18:56   

Ja wiem gdzie to można kupić ale nie powiem :P
PORADNIK PORTAL SKLEP

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2011-07-06, 19:27   

Ada12, roślin nie wysyłam , ale jakbyś jechała przez Częstochowę to możesz wstąpić dostaniesz sporą kępę
OGRÓD JARKA

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu