Chciałbym na wstępie powitać wszystkich zapaleńców oczek wodnych. Od kilku miesięcy rozpocząłem prace przy zagospodarowywaniu oczka wodnego wraz z przylegającym do niego skalniakiem. Oczko ma powierzchnię ok. 10 m2. Niestety nie mam w nim jeszcze rybek. Wewnątrz oczka znajduje się pompka z fontanną, która transportuje wodę do kaskady znajdującej się na usypanym kopcu. Oczko zostało wykonane z betonu i kamieni. Od blisko 3 lat czekało na zagospodarowanie. W między czasie wystąpił szereg problemów. Mianowicie doszło do pęknięcia i wycieku sporej ilości wody, kwitnięcie wody, rozwój glonów itp. Cała zabawa przy tworzeniu oczka zaczynała się od początku. Zagospodarowanie skalniaka również trwała sporo czasu. Skalniak w pewnym momencie przysiadł, co miało w swojej konsekwencji przeprowadzenie jego modernizacji. Na szczyt kopca prowadzą kamienne schody. Na skalniaku zostały posadzone w większości w tym roku rośliny skalniakowe, m. in. iglaki płożące, rojniki ogrodowe, żurawki, gęsiówki, trawy, żagwin i inne tego typu roślinki. Na czubku skalniaka- obszar ten został podzielony na dwie części: pierwsza wyłożona z drobnych kamieni, druga zaś z kory i szyszek. Wokół krawędzi zarówno górnych jak i dolnych zastosowałem kostkę granitową by podkreślić jego wysokość. Oczko wymaga jeszcze wiele pracy. Mianowicie należy podmurować je z kamieni i zalać obszar między kostką a kamieniami betonem.
Poniżej przedstawiam państwu zdjęcia mojego oczka. Dziękuję za ewentualne komentarze. Mile widziane propozycje, pomysły. Może coś trzeba poprawić? Dodać? Z góry dzięki za sugestie.
Witaj na forum . Mnie się podoba, dosadź lilie one nadają charakter oczku i wiecej roslin strefy przybrzeżnej, najlepiej płożących, tak by się przeplatały naprzemian z tym różańcem z kamieni. Efekt będzie jeszcze lepszy . Zasada jest taka więcej roślin-czyściejsza woda.
[ Dodano: 2011-07-05, 15:09 ]
Zanim modzi naskoczą na ciebie, żebyś zamiast linków wstawiał miniaturki zdjęć, pod tym linkiem masz instrukcje od Elendila jak je wstawiać: http://forum.oczkowodne.n...er=asc&start=30
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest
tylu idiotów" Stanisław Lem
Powiem tak- to nie mój klimacik. Osobiście optuję za totalną entropią. Ty jednak masz wszystko wszystko poukładane, pod sznurek. Jeśli ci pasuje to tak trzymaj bo to przecież Tobie ma się podobać.
Podoba mi się, ale coś trzeba zmienić by poprawić jego wygląd. Planuję odsunąć bardziej tą kostkę wokół oczka na jakieś 50-60 cm wysypać w to miejsce drobne kamienie i wsadzić gdzie nie gdzie kilka roślin...
No, ale chyba zabierasz się za to od trochę niewłaściwej strony.
Gdybym miał taki problem, jak Ty, to pofilowałbym po innych oczkach i poszukał inspiracji. Znajdź styl, który chcesz zaimplementować i wtedy ewentualnie pytaj jak to zrobić, jeśli sam tego nie dasz rady wykonać.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Kwi 2011 Posty: 46 Skąd: warszawa
Wysłany: 2011-07-06, 06:38
Moim zdaniem są dwie drogi. Albo udajemy, że nasze oczko jest zupełnie naturalne, tak jak by ja Pan Bóg stworzył ( i to jest w brew pozorom droga łatwiejsza, bo po prostu podpatrujemy naturę), albo nie udajemy i realizujemy własną wizję, projekt, rodzaj pomnika, ale do tego to już trzeba artysty. Największym jest stworzyciel i dlatego naśladując jego osiągamy najlepsze rezultaty.
Eee nie za duża aby ta kładka na takie maleństwo..? Co do skalniaczka to moim zdaniem(być może niesłusznie) lekki bajzel tam jest i roślin troszkę mało Ale najgorszy to ten wianuszek z kostki brukowej-rozumiem,że to ścieżka do spacerów?
_________________ Oczko w budowie-drobiazg dla żabek
A ja robiąc swoje oczko myślałem tak. Niech wybuchnie tu bomba zaleje wodą i mam w nosie co tam się dzieje Do pewnego momentu to się sprawdziło Jak najmniejsza ingerencja człowieka w oczko to coś pięknego no ale czasem się tak nie da. Łukasz oczko jak oczko może jednym się podobać innym nie. Ja osobiście wole dzikie oczka. Przykładem może być moja kałuża. Ale pamiętaj My u ciebie nie będziemy siedzieć tygodniami i wpatrywać się w zbiorniczek. To ty masz się przy nim czuć dobrze Powodzenia.
_________________ Działeczka nad stawem - bezcenne...
Może te zdjęcia są nie wyraźne i dlatego sądzisz że panuje tam chaos. Wczoraj ojciec zamówił już wywrotkę tłuczonego kamienia, który ma posłużyć jako strefa przybrzeżna. Zamiast tego spacerniaka wokół oczka pozostanie tylko jedna warstwa a nie 3. Poszerzę ją trochę, by zrobić miejsce na jakieś rośliny lub iglaki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum