Jest to moje długo oczekiwane, pierwsze własne, a drugie które zmajstrowałem.
Znajduje się w Kątach Wrocławskich.
Z zasady miało być jak najbardziej pojemne przy małej powierzchni, bo tego na ogrodzie brak.
Dlatego ma wymiary 4m x 3,5m mierząc po opisanym prostokącie. Przy głębokości 1,5m która stanowi około 85% powierchni dna. Jedna półka ciągnie się po prawie całym obwodzie na około 75cm. Takie rozwiązanie jest poniekąd środekiem zaradczym na glony.
Z założenia mają królować nympheidy, jestem na etapie dosadzania. Już teraz chciałbym mieć wszystko...
Na tą chwile jest 5 orf z 6 wpuszczonych, 1 koi którego adoptowałem, i dwa łaciate karasie.
Co dalej to się okaże.
Prace wykopaliskowe ropoczęte w lipcu 2010 i poświęciłem na to swój urlop. Pierwsza warstwa okazała się być najtrudniejsza. Udeptana gliniasta ziemia okazała się taką skorupą że musiałem skakać po szpadlu by go wbić. Potem było już OK. Do dzisiaj zalega pół hałdy ziemi. Brzegi do wykończenia, i skalniak z kaskadą. Mam problem z wodą Nie sięga najdłuższy szlauf, woda ze studni okazała się syfiasta, pozostaje deszczówka, plus dolewka z akwarium. Niestety susza, ale za to w lipcu notuje się największo opady w roku
Moim zdaniem powinieneś dolac wody do pełna, bo jak lilie wypuszczą kwiaty i deszcz podniesie poziom wody to będziesz żałował, przecież można kupić drugi kawałek węża i złączkę do połączenia z tym który juz masz tak aby starczyło do oczka
Na brzeg będzie poptrzebne sporo łupka. Najpierw musze mieć tą wode by sie upewnić że brzegi są wypoziomowane. Niedługo domownicy jadą na wakacje więc bez skrupułów podłącze wode Wiedząc że będzie głęboko przygotowałem podwyższenia. Grzybień biały stoi na dnie, dostanie podstawe. W tej chwili stoi na niej Echinodorus. Trafi na półkę. Grzybienie dostaną mniejsze.
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-29, 08:48
BRK napisał/a:
Najpierw musze mieć tą wode by sie upewnić że brzegi są wypoziomowane
Typowe podejście laika - sorki, ale to błąd, który jest najczęściej popełniany przy budowie oczka. Zasada jest taka, że brzegi poziomuje się przed położeniem folii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum