Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Maj 2006 Posty: 261 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2006-06-29, 21:27
Ja też dzisiaj zauważyłam, że na kawałkach rdestnic które rzuciłam do wody luzem, w węzłach są korzonki. Jak to wszystko chce żyć... Ma nadzieję, że zakotwiczy się tymi korzonkami gdzieś przy brzegu.
Natomiast ta rdestnica, którą wsadziłam do ziemi i wrzuciłam do głębokiej wody, nie zaczęła jeszcze rosnąć. Z brzegu widać końce pędów, ale jakie były takie są, ani jednego nowego listka.
Wysłany: 2011-06-26, 14:46
killer1558 napisał/a:
rdestnicę nie polecam poniewaz sie szybko rozrasta i tak jak mówisz bedzie walka
No i mogłam posłuchać! Minęło 5 lat i mam problem! Zarasta w tempie astronomicznym cały staw. Nie pomaga wyrywanie /nie sięgam do korzeni, urywam tylko czubek, a to powoduje jeszcze lepsze rozkrzewianie się paskudztwa/. Jak hydra. Popryskałam Roundapem, a to-to tylko się śmieje, minął tydzień i efektu nie widać.
Co robić???
Wysłany: 2011-06-26, 17:03
Vanka napisał/a:
Nie pryskaj rundapu do oczka, zatrujesz wodę, a rośliny przeżyją
Rdestnica tworzy taką gęstą skorupę na powierzchni, że do wody nic się nie dostało. Minął tydzień, ryby żyją, żaby też, a tam gdzie lilie nie pryskałam.
Wysłany: 2011-06-27, 08:33
zuzi10 napisał/a:
Ala, a spróbuj okręcać ją, możliwie dość glęboko na jakieś nieduże grabki i tak wyrywać. Może Ci się uda ją w ten sposób choć trochę przerzedzić.
TŻ się wczoraj zeźlił i korzystając z niskiego stanu wody w stawie, wszedł na kajak i tak jak piszesz, trochę grabiami, trochę ręką, powyrywał wszystko, co pływało po powierzchni wody. Jeśli ten oprysk cokolwiek zadziałał, to odrośnie tylko gdzieniegdzie, albo będzie bardzo słaba, a jeśli nie zadziałał to...już się boję .
_________________ Pozdrawiam,
Ala
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum