Cibora to bardzo mało wybredna roślina. Może rosnąć w kamieniach, piasku, a także w żyznej ziemi. Ważne żeby miała mokro i ciepło, ale jak widać na załączonym obrazku znosi też trudne warunki. Wysiała mi się sama jakoś jesienią, rośnie z inną rośliną na parapecie, ma bardzo sucho, mało podlewam, stoi nad grzejnikiem.
Ja mam też w sklepie rośliny skalne i w nich tez się sporo wysiewa. Podłoże praktycznie suche jak pieprz a ciborki rosną do przymrozków. Tylko tak okazałe nie są jak te w wodzie.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
koczisss [Usunięty]
Wysłany: 2011-03-18, 21:55
AurorA napisał/a:
Ja mam też w sklepie rośliny skalne i w nich tez się sporo wysiewa. Podłoże praktycznie suche jak pieprz a ciborki rosną do przymrozków. Tylko tak okazałe nie są jak te w wodzie.
Ta moja wykiełkowała w bardzo trudnych warunkach, bo nie dość, ze na suchym, to jeszcze przy bardzo krótkim dniu, w dodatku stoi nie przy szybie, a za ramą okna, czyli ma mało światła.
Mimo to ma już 30 cm.
W tym roku przetestuję ciborę jako roślinę rabatową. Do oczka nie wsadzam, bo nie mam gdzie. Muszę jedną z domu wyeksmitować, bo mam tego za dużo. Wkopię gdzieś duży egzemplarz koło oczka, będzie sobie rósł do zimy
Pomógł: 55 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1403 Skąd: Radom
Wysłany: 2011-04-19, 07:45
Ja jedną która sobie dość słabo radziła i pogodzę się z jej stratą wyniosłem w zeszły weekend. Druga główna jeszcze w domu i chyba poczeka do świątecznego weekendu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum