Witam wszystkich. Dziś coś dziwnego zaczęło się dziać z jednym z moich karasków. Najpierw kręcił się w koło, wpychał się pomiędzy rosliny, próbował wpływać na przybrzeżne kamienie, nie był ani trochę płochliwy... Potem przewrócił się na bok i "spadł" na jedną z półek. Wziąłem go odłowiłem i obejrzałem, nie znam się za bardzo na rybach ale nic niepokojącego nie zauważyłem. Wpuściłem go do oczka, po jakimś czasie znalazłem go w doniczce leżącego na boku. Myślałem, że już po nim ale ożył i popłynął w stronę dna. Nie wiem czy jeszcze żyje...
Ryba ma ok 20cm i mam ją od zeszłego roku... Na wiosnę padł mi podobnej wielkości karaś i tez nie mial zadnych śladów choroby... przynajmniej na zewnątrz.
Oczko dobrze natlenione, kaskada + napowietrzacz. Nieprzerobione. Na 22m3 mam jeszcze 9 wiekszych karasków, 12 KOI, 3 jesiotry i kilkadziesiąt sztuk narybku. Z nimi nic się nie dzieje.
Dziś testowałem jakieś jedzenie dla jesiotrów i karpiowatych... może to przez to? Karasie też tego pojadły troszkę... ale trochę dziwne żeby tylko jednemu to zaszkodziło.
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2010-08-17, 20:29
trudno z tego opisu coś sensownego wywnioskować , jedyne co przychodzi mi na myśl to to że jeśli miał problem z "równowagą" to przyczyną może być uszkodzony pęcherz pławny.Jeśli tak jest to już po rybie
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
Wysłany: 2010-08-22, 11:14 Dziwne białe łuski na ciele
Witam jestem tutaj nowo ostatnio zaplanowałem budowę większego oczka wcześniej miałem taką kałuże
Po wybudowania oczka i zrobieniu wszystkiego chciałem wpuścić ryby ze starego oczka wszystko było dobrze
Na początku przy odławianiu zauważyłem że jedna ryba ma jakby białą kreske niestety nie mam zdjęcia i po trzech dniach bo tyle ma moje nowe oczko zauważyłem że ryby mają białe łuski tak jak tutaj poniżej
Od wczoraj karmie je pokarmem wybarwiającym więc myślałem że to od tego pokarmu dostają jakiś zmian ale teraz już nie wiem
misterrozwalacz, nie wiem ale ja nie widzę nawet najmniejszych oznaka choroby.
Te białe łuski to normalność u karasi kolorowych. U mnie jest takich dużo.
Nic im nie jest.
_________________ Czym był by ogród ,bez oczka wodnego
Wysłany: 2011-01-13, 15:13
U mnie ciąg dalszy problemów i liczę na Waszą pomoc.
Gdy na dworze zaczeły panować dodatnie temperatury i lód zniknął z oczka , jeden z EuroKoi większość czasu spędzał pływając pod samą powierzchnią wody , gdy inne w tym czasie były w głębszych warstwach. Okazało się , ze karpia pokrywa w nie których miejscach taka jakby pleśń i częściowo odchodzi od ciała , łuski nie ruszone, tą pleśnia jest także zarośnięte jedno oko. Ryba w tej chwili odłowiona i za bardzo nie wiem co z nia robić , czy i jakie zastosować leczenie. Zrobiłem fotki.
Bardzo proszę o pomoc bo jest to jedna z większych ryb jaką mam w oczku i bedzie żal.
[ Dodano: 2011-01-13, 16:57 ]
sory , że jeden pod drugim , ale juz nie mogę edytować i chyba też nie wtym dziale . Proszę Admina o przeniesienie.
Wklejam jeszcze dwie fotki , na nich lepiej widać problem.
Ostatnio zmieniony przez Elendil 2011-01-13, 19:55, w całości zmieniany 3 razy
Będziesz musiał ich trzymać aż do wiosny,bo wróci choroba ,
jak będziesz trzymał tem.20-25 st. i wlejesz CMF i na pewno jest
pleśniawka to ryby wyleczysz ale jak będziesz wpuszczał do oczka to
pamietaj aby temperatura wody w oczku i beczce lub akwarium,
bo nie wiem w czym będziesz trzymał w domu musi być równa
no i w czasie kuracji musisz bardzo natleniać wodę .
poz.Leszek
----------
Wysłany: 2011-01-13, 21:13
Karpik od godz. 16:00 jest w pojemniku z włączonym napowietrzaczem i podanym CMF, ale w garażu nieogrzewanym , wiec w temperaturze otoczenia ok. 5 C, także kuracja chyba nic nie pomoze.
Jutro zabiorę go do domu, tylko nie wiem czy raptownie mam podnosić temperaturę wody, czy czekać , aż samoistnie zrówna sie z temperaturtą otoczenia czyli ok. 22 C ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum