Po opuszczeniu wody marsylia wybiła pastorałki,kubki zarodnikowe już pękły ,teraz poczekamy na biały nalot,to znaczy że wysiewa,mimo że większość dzieje się w środku kubka.
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-06-04, 16:16
Czy jest inna roślina o identycznych listkach? Wczoraj widziałam takie listki wśród żótych kosaćców wodnych i tataraku na łace przy strumieniu. Teraz ta łaka jest sucha , ale przez wieksza część roku jest zalewana wodą. Widziałam to również w bardzo wilgotnym sosnowym lesie nad morzem w Rowach. TA nad morzem wtedy kwitła - miała takie małe białe kwiatki. Ciekawa jestem czy to po prostu inny gatunek czy na moim terenie ta marsylia sie jakoś odradza.
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2009-06-04, 16:23
ewa535 napisał/a:
Ciekawa jestem czy to po prostu inny gatunek czy na moim terenie ta marsylia sie jakoś odradza.
najprawdopodobnie widziałaś dość popularną roślinę (nie pamiętam nazwy) , też się kiedyś nabrałem rośnie wszędzie i jest bardzo podobna do marsylii ale fotki (wyraźne z bliska) rozwieją wątpliwości
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-06-04, 16:44
Czyli szczawik zajęczy widziałam....szkoda. Już myślałam, że przywedrowało to zaginione biedactwo na pomorze, że tu tak czysto, zdrowo i pieknie....
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
podzieliłem swoja na dwie części - większą kępkę zsunąłem w oku na głębszą wodę, a mniejszą dałem na parapet do szklanki z gliną, niestety albo za mały pojemnik albo za mało wody nad nią ok 1cm i po wybiciu przysychały listki
- teraz przepojemnikowałem jeszcze raz do nieco większego "pojemnika" i woda jakieś 5 cm nad gliną, wydaje się, że przypasiło
podzieliłem swoja na dwie części - większą kępkę zsunąłem w oku na głębszą wodę, a mniejszą dałem na parapet do szklanki z gliną, niestety albo za mały pojemnik albo za mało wody nad nią ok 1cm i po wybiciu przysychały listki
- teraz przepojemnikowałem jeszcze raz do nieco większego "pojemnika" i woda jakieś 5 cm nad gliną, wydaje się, że przypasiło
Marsylia dobrze zachowuje się jako roślina bagienna, jest też nymfeidem - świetnie znosi zalewanie wodą, szczególnie wskazane jest podtopienie zimą.
Najlepiej zachowuje się gdy rośnie na brzegu, lubi schodzić w toń wodna tworząc formę pływającą.
Tą co masz w oczku wyciąg wiosną do strefy brzegowej (bagienko), a tej co masz na parapecie wylej wodę i niech będzie tylko ziemia.
Daj ją do szerokiej płytkiej donicy i postaw na podstawce z wodą, aby ziemia ciągle podsiąkała.
Na fotkach widać że daje sobie radę, ale to już kilka miesięcy, powinien być jeden gęsty kożuch.
Spróbuję poszukać fotki.
Trzymam kciuki
Stanowisko musi być wolne od chwastów.
Zazwyczaj zdzieram darń i rozkładam czarną agrowłókninę.
Następnie zasypuję ją żyzną, ciężką glebą(ok. 5cm. grubości)
Kwaśny odczyn niszczy marsylie w dwa sezony.
Tak przygotowane stanowisko, jest gotowe do obsadzania.
Pozyskuję sadzonki
Gęsto wtykam w błotko
Jeśli sadzenie zostało wykonane w połowie czerwca, to już w lipcu stworzy gęsty dywan.
Następnie zaczyna wędrówkę w kierunku wody
Stopniowo wchodząc w toń, zaczyna tworzyć formy wodne.
Formy wodne giną w zimie.
W oczku świetnie daje sobie radę w czystym żwirku.
Składników pokarmowych dostarcza jej woda.
A tutaj pęd wegetatywny.
Pastorałek jest wielkości główki od szpilki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum