Mam na półće o głębokośći 40 cm lilie i grążela. Chcę je przezimować w piwnicy, bo nie chcę zawalać koszami z ziemią swojej niewielkiej strefy głębinowej. Tam muszą pomiesćić się karasie Mam pytanie czy w owej piwnicy musi być światło słoneczne i jaka temperatura będzie najodpowiedzniejsza?
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Maj 2006 Posty: 568 Skąd: Suwałki
Wysłany: 2006-11-02, 20:28
Moje pistie i hiacenty też padły w zeszłym roku,więc dałam se spokój z przechowywniem.Lilie i grążele zimują na półce 80 cm.W zeszłym roku nie zmarzły.A ta zima zapowiada sie łagodniejsza na razie do końca roku.Może wogóle nie będzie zimy hahahaha :wink:
moje grążele na głebokości 80cm.
Moje pistie te w oczku również maja się nieźle ale młode zabrane do domu chyba padną
chyba prawdopodobnie a raczej na pewno / nie warto sobie zawracać głowy
w domowych warunkach nie mamy szans :
temperatura , wysoka wilgotność , odpowiednia długośc promieni świetlnych itp.
Pomógł: 21 razy Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 2634 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2007-02-11, 17:06
trzy dni temu przeniosłem pare nasion żabiścieku do słoika i dałem blizko okna tak na próbe czy coś ztego będzie a także moje jedyne nasionko kotewki ,strasznie marnie wygląda ale widzę już że żabiściek bierze cię do pracy a i kotewka chyba też
Może przy tegorocznej ciepłej zimie i miejmy nadzieje wczesnej wiośnie ( bo już nie mogę się doczekać) maj będziemy mieli w marcu i roślinki Killera będą jak znalazł
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Wysłany: 2007-02-11, 18:21
AurorA napisał/a:
Killer zdecydowanie za szybko - będziesz miał tylko kłopot.
Żabiściek i kotewka rusza w maju.
to tylko próba tych nasion to mam ze 100 w wiaderku a kotewka myślałem że gnije bo zrobiło się to nasionko takie miękkie ale chyba nie bo coś też widzę że jakiś kiełek puszcza kotewkę pewnie zabiorę z powrotem do wiaderka ,a reszta niech rośnie przynajmniej będę miał podgląd jak to wygląda
Killer zdecydowanie za szybko - będziesz miał tylko kłopot.
Żabiściek i kotewka rusza w maju.
to tylko próba tych nasion to mam ze 100 w wiaderku a kotewka myślałem że gnije bo zrobiło się to nasionko takie miękkie ale chyba nie bo coś też widzę że jakiś kiełek puszcza kotewkę pewnie zabiorę z powrotem do wiaderka ,a reszta niech rośnie przynajmniej będę miał podgląd jak to wygląda
Po co wyciągałeś z oczka "orzecha" kotewki i pączki przetrwalnikowe żabiścieka?
Przecież są to gatunki rodzime i same powinny se w wodzie poradzić.
Opadają na dno, a wiosną kiełkują.
Chyba, że Twoje ryby wszystko jedzą i niczemu nie przepuszczą.
Wysłany: 2007-02-11, 20:22
nie miałem pewności czy zima będzie sroga jak już wcześniej pisałem u mnie jest tyle żab że jak wejdą do oka to na wiosnę połowa nie przetrwa i czyszczenie oka ,a po żabiściek zasówałem w tym roku ponad 40 km w jedną stronę więc się zabezpieczam orzecha mam jednego a w okolicy mojej nigdzie nie rośnie on był kupiony i owoc sam się u mnie zawiązał a że tylko jeden to też zabrałem do wiaderka
nie miałem pewności czy zima będzie sroga jak już wcześniej pisałem u mnie jest tyle żab że jak wejdą do oka to na wiosnę połowa nie przetrwa i czyszczenie oka ,a po żabiściek zasówałem w tym roku ponad 40 km w jedną stronę więc się zabezpieczam orzecha mam jednego a w okolicy mojej nigdzie nie rośnie on był kupiony i owoc sam się u mnie zawiązał a że tylko jeden to też zabrałem do wiaderka
W sumie z kotewką miałeś rację, bo to rzadka roślinka w Polsce, chroniona i z natury nie wolno pozyskiwać.
Co do żabiścieku, to niby też, skoro masz problemy z lokatorami, nie wiedziałem
Wysłany: 2007-02-12, 19:17
i właśnie o to chodzi łącznie z moją przechowalnią ,co zrobiłem abym miał czas na sprzątnięcie oka i nie zniszczenie wszystkiego ,więc wiaderko i przechowalnia mi została
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum