Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 166 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-09-18, 19:25
Wy pokazujecie jak wasze lilie kwitną, a moja stanęła we wzroście jak tylko zaczęły się chłody, pod wodą ma dwa pąki, które stoją już kilka tygodni. Dlaczego ?
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2010-09-18, 19:38
To chyba zależy od gatunku Lilii i ile ma lat; lub kiedy została posadzona ? U mnie np. Rose wydała bardzo dużo kwiatów w sezonie /124 kwiaty / ale zakończyła kwitnąć z końcem sierpnia
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-18, 20:15
violettaxx, - przepiękna - wyliczam sobie co bym w przyszłym roku chciała mieć w swej wodnej krainie i jest u mnie w ścisłej czołówce - jeśli wytrzyma zimę - a widzę, że będziesz próbować
wiem, że nie muszę prosić o odzew wiosną i dasz znać jak się rozwija
Przynajmniej długo się nacieszysz. Jak jest zimno to kwiat się utrzymuje tydzień a nawet 2.
Zrób jeszcze jakieś zdjęcia- zobaczymy czy z upływem czasu kolor się pogłębia.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
AurorA tak zrobię tylko jak mówisz że może 2 tygodnie być kwiat to teraz się zastanawiam czy on nie ma właśnie tyle ?
To jak Ciebie nie było nikt nie zaglądał czy kwitnie?
Świeżo otwarty kwiat ma nektar, który znika często już następnego dnia. Wtedy pręciki zamykają dojście do słupka. Jest to takie zabezpieczenie zapobiegające samozapyleniu. Jak pylniki maja dużo pyłku to kwiat jest stary - ale wiek zależy od temperatury. Można po tym orientacyjnie szacować wiek kwiatu.
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2010-09-20, 18:23
AurorA no niestety osoba która karmiła ryby odróżniała tylko lilie białe żółte i czerwone
Ale widzę że kwiat się kończy bo lekko się zatapia i ciężko mi stwierdzić kiedy rozkwitł? to chyba jego max ciemny kolor? /po prawej stronie kwiat na ręce/
Dla porównania bardzo ciemny kwiat Atraction /jedna z ciemniejszych ostatnich tygodni !!!/
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2010-09-20, 18:28
Piękne Viola ! Ty tu częściej się konsultuj w sprawie tych lilii , możesz nawet codziennie jedno nowe zdjęcie bo już je widziałam wczesniej ale wielka frajda to oglądać stale
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
koczisss [Usunięty]
Wysłany: 2010-09-20, 19:57
Kurcze, mój Tomocik ma 3 pąki, ale jeden z nich już zaczął tonąć, choć nie zakwitł. Drugi chyba tak samo postąpi.
Chyba już zbyt zimno jest dla tej lilii.
Tak noce są już bardzo zimne u mnie lilie w oczach siadają, liście żółkną a nowe nie wyrastają. Dziś miałem tylko 1 kwiat u Tiny, nawet pod folią wszytko stanęło.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum