Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Jaki filtr i pompa do oczka 28m3

kura - 2012-06-05, 23:44
Temat postu: Jaki filtr i pompa do oczka 28m3
Witam szukam jakiejś pompy i filtra do mojego oczka może coś mi doradzicie.
Aznar33 - 2012-06-05, 23:49

http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=248
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=163
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=2015
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=93
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=66

kura - 2012-06-06, 22:47

Chciałbym zastosować filtr ciśnieniowy i pompę do tego. Może pomożecie w dobraniu odpowiedniego modelu.
Elendil - 2012-06-07, 10:15

Na tyle wody to raczej ciśnieniówki nie znajdziesz...
violettaxx - 2012-06-07, 10:53

Elendil ma rację ! Chyba, że sam go zrobisz?
kura - 2012-06-07, 23:03

Sam mogę, ale musi to być filtr który będzie wkopany w ziemie.
AurorA - 2012-06-10, 18:43

Ciśnieniówki to max na 15 tys l, a przelewowego nie wkopiesz chyba ze wykopiesz i zrobisz ścianki do pomieszczenia na filtry.
Z takich typowych to tylko bioklar 30 na taka pojemność.

violettaxx - 2012-06-10, 20:40

kura można zakopać trochę roboty przy tym jest !

kura - 2012-06-11, 08:36

violettaxx Czy mogła byś napisać jak jest zrobiony Twój filtr i czy można z niego zasilić kaskadę?

AurorA rozumiem, że dla tego filtra trzeba by było wymurować coś w ziemi, a czy z niego można zasilić kaskadę?

Aznar33 - 2012-06-11, 10:14

Elendil napisał/a:
Na tyle wody to raczej ciśnieniówki nie znajdziesz...

Filtry ciśnieniowe bez problemu można łączyć szeregowo. Kiedy kupiłem oczko, to miałem połączony jeden filtr ciśnieniowy 15000 z jednym filtrem ciśnieniowym bio na 5000, a na końcu był filtr grawitacyjny.

Z czystym sumieniem jednak nie mogę polecić kupna filtra ciśnieniowego. Moim zdaniem kiepska relacja ceny do osiągów.

violettaxx - 2012-06-11, 21:06

kura filtr jest zasilany pompom 12tys. L/h przed filtrem mam regulowany rozgałęznik na filtr i kaskadę ale bez problemowo możesz puścić z filtra na kaskadę wodę całkiem
duży przepływ jest ale może to zaleta połączenia rur do wody o średnicy 50mm

Dużym plusem jest to, że filtr jest na poziomie wody /większa wydajność pompy/ za to wielki minus jeśli chodzi o jego czyszczenie !

Sam filtr składa się z 3 beczek :
dwie bio beczki dodatkowo są napowietrzane

-pierwsza to mechanika czyli :szczotki, maty jap. gąbki
-druga biologia ;różne złoża typu keramzyt, pierścienie, lawa itp.
-trzecia biologia ;biokule

Obsługa filtra polega na czyszczeniu pierwszej beczki raz na 3-4 tygodnie /można rzadziej/ dwie pozostałe pracują cały sezon !

KILERK1 - 2012-06-11, 21:59

jak dasz za dużą pompę do tych beczek to nie wyrobią 12 000 l/h to max, ja podłączyłem 16 000 l/h i woda szła przez przelewy
te beczki są dobre bo w porównaniu do innych filtrów są dużo tańsze

kura - 2012-07-03, 15:15

Postanowiłem wykonać filtr własnoręcznie. Chcę go zrobić z dwóch beczek po 200l. Czy będzie to wystarczyło do mojego oczka? w jakiej kolejności ułożyć materiał filtracyjny w tych beczkach. Dodam, że będą zasilane od dołu.
KILERK1 - 2012-07-03, 16:42

Ja,mam filtr zbudowany z trzech beczek 200l(kupiłem gotowy zestaw w miejscowości Suchy Las)
zasilanie od góry, na górze jest turbinka napowietrzająca( takie śmigło,wiatraczek,który rozbryzguje wodę) później są szczotki,worki z wkładem filtracyjnym(kamień kulki plastikowe)
w drugiej beczce na dnie są worki z wkładem filtracyjnym j/w i kilka warstw okrągłych jak beczka gąbek
w trzeciej worki z wkładem filtracyjnym jak w pierwszej i drugiej beczce oraz worki z zeolitem
z trzeciej beczki jest wylot fi 50mm i rurą do kaskady oczka
to tak pobieżnie w beczkach są rury fi 50 i wszystkie są ze sobą połączone.
Woda płynie do pierwszej z góry ,do dołu następnie rurą od dołu do drugiej,w drugiej od dołu przez wkłady ,gąbki do góry i do trzeciej od dołu do góry do wylotu.
Na dole( w każdej beczce) są ruszty ok 15 cm wysokie, żeby wkład nie leżał na dnie i żeby zbierał się osad. W każdej beczce na dole jest też zawór do spuszczania wody i mułu.
Musisz uważać na pompę ,bo jak będzie za mocna to filtry nie wyrobią i będą się przelewać :yahoo:

ontario_ab - 2012-07-03, 18:58

kura napisał/a:
Czy będzie to wystarczyło do mojego oczka?

Tak akurat, an styk. Do tego niezbędna będzie lampa min. 36Wat, bo same filtry mogą nie dać rady. Jakby beczki były 3 to jest super czysta woda. Lampa moim zdaniem zawsze niezbędna, szczególnie, że ceny poleciały w dół.
Co do warstw filtracyjnych: w pierwszej beczce 50/50 szczotki i maty japońskie, w pozostałych już tylko złoża biologiczne: keramzyt, peszel, biobale, skałki, K1, pierścienie itp. Kwestia ile chcesz przeznaczyć. Możesz dać w obydwu tani keramzyt i też będzie OK.

vivit - 2012-07-04, 09:03

violettaxx napisał/a:
kura można zakopać trochę roboty przy tym jest ! ]

W takim razie jak czyścisz te beczki. Mam na myśli usuwanie szlamu z dna :? Trochę to kłopotliwe. No chyba, że masz jakiś patent ?

kura - 2012-07-16, 17:52

Zrobilem projekt filtra co dodać? co zmienic?

JAREK G - 2012-07-16, 18:35

Zrobiłeś filtr jak ciasto francuskie , niepotrzebnie dajesz tyle warstw, na dodatek są tak ułożone że ani to filtr mechaniczny ani biologiczny. Wywal przede wszystkim ten torf i ja wywaliłbym również watę. Do pierwszej daj szczotki gąbkę i mate a do drugiej keramzyt , peszel i zeolit albo węgiel to i to Ci nie potrzebne
vivit - 2012-07-18, 12:27

Niby OK ale nie do końca.

Czy przewidziałeś zabezpieczenie hydrauliczne ?

W tak wykonanym filtrze, może dojść do zatkania się. Nigdy nie będziesz wiedział kiedy filtr just już zapchany.

W filtrch stosuje sie obejście przelewowe. Kiedy warstwy filtracyjne tracą przepustowość (zapychają się) to wodzie coraz trudniej jest przez nie sie przecisnąć. Wzrasta zatem ciśnienie przed warstwą (czyli ogólenie rośnie poziom cieczy) Aby to ciśnienie nie wzrosło zbyt mocno stosuje sie obejścia zabezpieczające. Nadmiar wody (nie filtrowany) przelewa się wtedy i jest to oznaką do tego aby wyczyścić filtr.... ;)

No chyba, że to ma robić jako ciśnieniowy ?

kura - 2012-07-18, 13:44

Poprawilem troszke moj projekt co o tym sadzicie? Jak wykonaćto obejście?
vivit - 2012-07-18, 14:08

Najprościej w środku (lub z boku - nie ma to znaczenia) wstawić rurę, która by wystawała ponad warstwy filtracyjne i ponad wylot z beczki oczywiście. (5cm wystarczy)
Woda w wyniku zapchania się warstw filtracyjnych zacznie się przelewać górą i to jest oznaka, że filtr trzeba wyczyścić.... :P

bzq007@o2.pl - 2012-07-27, 08:45

Może ja coś podpowiem na swoim przykładzie:
Przez kilka lat oczko było zaniedbane (brak obiegu wody, brak jakiejkolwiek filtracji itp.) normalnie bagno, po pomocy ludzi z forum także wykonałem filtr beczkowy, ale widząc że działanie filtru po 2 tygodniach daje znikome rezultaty zastosowałem lampę UV przed filtrem beczkowym i już było lepiej, lecz po dalszym przeglądaniu forum wpadłem na pomysł wykonania jeszcze filtru glebowo- korzennego i to moim zdaniem jest najlepsze posunięcie. Moje oczko posiada strome ścianki więc ciężko było mi przymocować rośliny na jego bokach więc po kilku obliczeniach, analizach wykonałem filtr g-k i Ci go polecam...
Wykonanie naprawdę proste, a gołym okiem widać jak żwir wychwytuje zanieczyszczenia które jeszcze wychodzą z beczki. Od kiedy mam taki zestaw: Pompa-lampa UV- Filtr beczkowy 120l- filtr glebowo- korzenny woda kryształ i całe szczęście nie muszę już ingerować w oczko ;)
Dodam, że filtr g-k nie musi byc jakiś strasznie długi, jeżeli ktoś chciałby zobaczyć jak to zrobiłem wystarczy napisać ;)
Pozostaje jeszcze kwestia wyczyszczenia dna oczka, ale to inny wątek ;)
pozdrawiam

ontario_ab - 2012-07-28, 18:38

kura, co dałeś pod peszlem ? (brak opisu)
Usuń zeolit - dajemy go tylko gdy np. stosowałeś leki w wodzie, chorowały ryby itp.
W drugą beczkę najlepiej dać keramzyt i peszel. Nic więcej.

W pierwszej beczce za dużo tych gąbek i mat. Ja mam połowę tego co ty na rysunku, reszta to keramzyt lub peszel.

violettaxx - 2012-07-28, 23:39

vivit przepraszam nie śledziłam wontka ! Jeśli chodzi o czyszczenie to:

2x220l beczki to biologia czyszczenie 1x na koniec sezonu polega na wyjęciu wkładów i wypąpowanie nieczystości

1x120l mechanika gdzie wpływ wody jest u góry polega na czyszczeniu szczotki,gąbki itp 1x4tygodnie i wypąpowanie !

Troszkę może utrudnione ale dwie zalety :

- zerowy poziom tłoczenia wody / większa wydajność pompy/
- nie ma szpecących widok beczek / o to głównie mi chodziło/

vivit - 2012-07-29, 08:51

violettaxx napisał/a:
vivit przepraszam nie śledziłam wontka ! ....

Troszkę może utrudnione ale dwie zalety :

- zerowy poziom tłoczenia wody / większa wydajność pompy/
- nie ma szpecących widok beczek / o to głównie mi chodziło/

Nie ma za co przepraszać. Ja też nie każdy wątek śledzę.

Domyślałem się, że bez wypompowywania nie da rady. ;)

kura - 2012-07-30, 08:49

Pod peszlem jest keramzyt
kura - 2012-08-01, 09:04

Prawie wszystko już kupilem do zrobienia filtra i brakuje mi gąbki. Gdzie można ją tanio kupić albo jaką tanią gąbką zastąpić?
vivit - 2012-08-01, 09:25

na alledrogo np:
kura - 2012-08-01, 16:49

male gąbki i drogo
Grzegosz - 2012-12-31, 17:18

kura napisał/a:
Poprawilem troszke moj projekt co o tym sadzicie? Jak wykonaćto obejście? Obrazek

Witam. :soczek:
Jeśli miałbym ci podpowiedzieć rozwiązanie bez UV i bez trzeciej beczki, to proponowałbym coś takiego:

Uploaded with ImageShack.us

- Po pierwsze, nie jest prawdą, że filtr powinien mieć jakiś niesamowicie wielki przepływ wody z kilku powodów. Głównie dlatego, że filtr biologiczny który chcesz zrobić tj. jego wkłady "nie zdążą" przerobić takiego strumienia i po prostu nie będą efektywnie działać.

- Po drugie wkłady do obu beczek to u ciebie pomieszanie z poplątaniem ... proponowałbym podzielić wyraźnie ich zastosowania i z pierwszej zrobić filtr mechaniczny a z drugiej biologiczny.

- Po trzecie całkiem źle rozmieszczasz w tych beczkach kolejność wkładów co nie tylko nie wspomaga jego działania a w dodatku będziesz miał sporo kłopotów z jego konserwacją.

---

No to po kolei :)

* Z pierwszej beczki zrób wyłącznie filtr mechaniczny z wlewem od góry ! ... dlaczego ? Ano dlatego, że wkłady tego filtra zapychają się najszybciej i najczęściej trzeba je czyścić. Więc tę "beczkę" będziesz otwierał najczęściej...

Musisz mieć łatwy dostęp do materiałów filtrujących , więc proponowałbym ci rozmieścić je od "najgrubszych" do "najdrobniejszych" w dół ... unikniesz wtedy (jeśli będziesz tam czasem zaglądał ;) ) ryzyka zapychania się filtra ...

* Z drugiej beczki zrób filtr biologiczny, ale nie baw się w miliony wkładów które do niczego ci nie są potrzebne ... i proponowałbym wrzucić tam tylko biobale albo zeolit ... osobiście wrzuciłbym tylko kilka wiader biobali ...
-To z czym głównie ma sobie poradzić filtr biologiczny to nadmiar azotanów (jeśli masz przerybione oczko) ... przy okazji bakterie żyjące na biobalach robią konkurencję pokarmową glonom w oczku ... więc im więcej masz biobali, tym mniej glonów :)

* Dodałbym jeszcze trzecią beczkę ... i UV ... czemu ? Ano temu, że czasami będziesz miał potrzebę "dołożenia" jakiejś filtracji ... np "węgla aktywnego" , etc ... a lampy UV zniszczą dokumentnie glony ... Prócz tego zminimalizujesz ryzyko "zatkania się" filtra bo masz 2 ujścia pierwszej komory

Uploaded with ImageShack.us

Jest to oczywiście propozycja na filtr ciśnieniowy ...

Musisz też pamiętać, że filtry UV mają zdecydowanie mniejszy "przepływ" niż pozostałe rury ... więc musisz uważać, żeby nie tworzyły nadmiernego ciśnienia w całym filtrze !!!
Jeśli nie będziesz potrafił dobrać odpowiedniej przepustowości "na wylocie", to po prostu zrób zamknięty obieg w jednej z beczek,--- czyli z beczki wyjście na pompę obiegową (CO) do UV i z powrotem do beczki ... no ale dochodzi ci przy tym koszt dodatkowej pompy. No i pamiętaj że UV musi być ostatnim ogniwem filtracji ... jesli chcesz żeby pozostałę media filtracyjne poprawnie działały ...

Ps: Pozdrowienia, miłej zabawy i powodzenia ...

kierowniczek40 - 2012-12-31, 23:28

bzq007@o2.pl, witam mam pytanie o twój zestaw
Pompa-lampa UV- Filtr beczkowy 120l- filtr glebowo- korzenny jak został wykonany i czy jest skuteczny bo mam podobny problem oczko ze stromymi ścianami bez możliwości umocowania większej ilości doniczek z roślinami i jest bardzo trudno utrzymać czystą wodę.prosiłbym o zdjęcie lub rysunek i opis filtra g-k szczególnie jakie rosną w nim rosliny pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym 2013 roku

kura - 2013-01-03, 13:57

Filtr zrobiłem, chodził od lata do zimy. Woda którą teraz mam to kryształ. Beczki są zasilane od dołu. Warstwy w pierwszej: szczotki, gąbki trzy rodzaje i mata kokosowa; w drugiej: keramzyt, peszel i zeolit. Przed pierwszą beczką znajduje się jeszcze lampa UV.
12marek - 2015-03-23, 22:01

Hm, no to zrobiłeś inaczej niż radzili a mimo tego działa...
Minął kolejny sezon i jak?

ptx - 2015-04-11, 19:13

Czy warto inwestować w drogi filtr do oczka 15m3 oase, czy wystarczy chinski odpowiednik za 1/3 ceny?