| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ogrodnictwo - kalla
dachasia - 2008-02-21, 12:07 Temat postu: kalla W zeszłym roku kupiłam cebulę(kłącze) kanny. Posadziłam kwitła, gdy zamarła przestałam praktycznie podlewać stała w domu Ponieważ ciągle nic sie nie działo więc wygrzebałam ja dziś z doniczki, opłukałam i wygląda tak
Wiem,że kalle hoduje killer może mi podpowie jak mam z nią postępować. Jakiej ziemi potrzebuje do uprawy, normalnej, czy może kwaśnej?i Jeszcze pytanie czy kalla ma korzonki po tej samej stronie co i oczka. Bo pod spodem jest gładka.
AurorA - 2008-02-21, 12:23
dachasia, chodzi o canne czy o callę bo to spora różnica.
dachasia - 2008-02-21, 13:10
Przepraszam calle ak w temacie.Mam też canny, (i stąd chyba pomyłka) ale tu to ja mogłabym doradzać
killer1558 - 2008-02-21, 16:59
co ja mogę powiedzieć ze mnie ogrodnik ,ale tą kalle co kupiłem w tamtym roku i kwitła na czerwono posadziłem w zwykłej ziemi ogrodniczej i zakwitła ,a teraz mi przypomniałaś o niej i szukam jej ale chyba poszła zimować na pole wraz z jesiennymi porządkami na oknach , a co do tej białej to wcześniej była w ziemi też ze sklepu i nigdy nie wyciągałem cebul na suszenie nie mam takiego zwyczaju leń ze mnie i rosną od lat i kwitną ,choć teraz ją uprawiam jakby hydroponicznie w żwirze i w wodzie z dodatkiem nawozów a na wiosnę do oka i też rośnie, i kwitnie sama widziałaś na fotach
tak po za tym dużo czytałem o suszeniu cebul ale dla mnie to za dużo roboty więc nic nie robię tylko na zimę mniej podlewam i jakoś te rośliny mi kwitną (np. amarylis )
krzych0719 - 2008-02-21, 17:00
Witam. Ja na zamieszczonej fotce nie widzę ani Calla ani kanna. To jest raczej Zantedeskia etiopska , zwana potocznie kalią .
dachasia - 2008-02-21, 18:12
Być może Krzychu,że masz rację. Ja jak ją kupowałam w ubiegłym roku to pisało,że to calla. Kwitła na biało. Ja nie mam pojęcia czym różni się jedna od drugiej. Jeśli wiesz coś na ten temat to daj znać.
krzych0719 - 2008-02-21, 18:40
Witam. Calla palustris jest krajowym gatunkiem rośliny. Rośnie na mokradłach i w wodzie. Kwitnie na biało, ma sercowate liście. Zimuje bez problemu w naturze i w naszym oczku. Zimuje tylko długie zielone kłącze, bez liści i korzeni. Twoja roślina Cantedeskia (Zantedeschia) wytwarza rodzaj bulw i nie zimuje w okrytym gruncie. Canna (paciorecznik) jest raczej wysoką byliną niezimującą w gruncie. Zimować trzeba kłącza w piwnicy, przesypane torfem lub trocinami. Wszystkie trzy gatunki świetnie rosną w miejscu wilgotnym lub mokrym. Tylko nasza Calla palustris jest rośliną wodną doskonale przystosowaną do naszego klimatu.
lubek - 2008-02-21, 18:45
| krzych0719 napisał/a: | | Calla palustris jest rośliną wodną doskonale przystosowaną do naszego klimatu. |
To po prostu nasza czermień błotna
AurorA - 2008-02-21, 19:49
Cantedeskia etiopska (Zantedeschia) też nieźle sobie radzi w wodzie ale tylko latem, ale widziałem też kwitnące na zwykłej rabacie (mam nawet foty). Jest wiele odmian o różnych kolorach kwiatów i nakrapianych liściach.
dachasia - 2008-02-21, 22:41
Moja calla?(Zantedeschia?)Była wysadzona do ziemi, stała przez całe lato na oknie, kwitła na biało jak typowa calla, tylko miała mniejszy kwiat. Po przekwitnięciu na tej kolbie ( to chyba właściwy kwiat) utworzyły się dwa nasiona które posiałam i które z czasem wypuściły listki. Doroły do wys ok. 5 - 6 cm i dopiero niedawno zaczęły zasycać. Gdy je wykopałam mają niewielki - jak nasionko maku - zgrubienie przy łodyżce i długi pojedynczy biały korzonek W sklepie były również inne kolory. Ja brałam różowy, ale chyba ktoś poprzekładał i w rezultacie była biała.
Czy kłącze calli rożni się czymś od Zantedeschii?
AurorA - 2008-02-21, 23:51
dachasia, przeczytaj ten wątek
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=1355
- jest dużo zdjęć to zobaczysz że to zupełnie co innego choć ta sama rodzina roślin obrazkowatych, ale i pistia należy do tej rodziny.
to kłącze czermieni
i tu też jest trochę
http://oczkowodne.net/strony/calla.php
dachasia - 2008-02-22, 01:35
Auroro czermień znam, bo dostałam w zeszłym roku od Marka, co prawda nie kwitła, ale ma całkiem inne liście, no i kłącze. Ta moja ma cebulę taką jak pokazałam na zdjęciu, a liście miała długie dołem szersze, równomiernie zwężające się ku górze ( podobne trochę do babki wodnej, tylko z mniejszym ogonkiem jaśniejsze i delikatniejsze)
ZiK - 2008-02-22, 08:09
| AurorA napisał/a: | | . Ta moja ma cebulę taką jak pokazałam na zdjęciu, a liście miała długie dołem szersze, równomiernie zwężające się ku górze ( podobne trochę do babki wodnej, tylko z mniejszym ogonkiem jaśniejsze i delikatniejsze) |
A może Twoja roślina to Rozpław sercowaty (Pontederia cordata)
killer1558 - 2008-02-22, 08:30
jestem pewny że dachasia ma to co ja (foty już dawałem w temacie mój ogród )
to wyrosło z cebuli takiej jak dachasia pokazała o ile pamiętam sadziłem to tymi kiełkami do góry ale już na 100% nie powiem,
AurorA - 2008-02-22, 14:02
I to na fotach Marka to właśnie Cantedeskia etiopska (Zantedeschia).
dachasia - 2008-02-22, 18:18
I o to chodzi. Mam taką samą, tylko białą. W sprzedaży ma nazwę kalla, ale równocześnie łacińską Zantedeschia dziś to sprawdziłam w sklepie ogrodniczym. Będę musiała szukać w internecie pod nazwą łacińską, bo polska nazwa jest jak widać nie do końca adekwatna do gatunku. Swoją posadziłam już do ziemi w ten sposób jak widać na zdjęciu. Mam nadzieję,że będzie dobrze. Marku, a czy tę swoją trzymałeś w oczku w wodzie, czy w ogrodzie w ziemi, tylko koło oczka? A może tylko tak jak widać w domu w oknie.
krzych0719 - 2008-02-22, 19:12
Witam. Nazwy roślin w języku polskim są często stosowane zamiennie i całkowicie dowolnie. Pod nazwą kalla czy kalia występują w sprzedaży różne rośliny. Tylko nazwa w oryginale Łacińska jest dokładnie przypisana danej roślinie (oczywiście z synonimami). I posługując się tą nazwą można wyszukać wszystkie potrzebne wiadomości. Podobnie ma się sprawa z kwitnącymi kasztanami na matury, czy grzybami zimowymi zimówka v plomiennica. Nasze piękne lilie wodne, to grzybienie białe. Tylko, kto zna te nazwy?
killer1558 - 2008-02-22, 19:17
| Cytat: | | Marku, a czy tę swoją trzymałeś w oczku w wodzie, czy w ogrodzie w ziemi, tylko koło oczka? A może tylko tak jak widać w domu w oknie. |
ta czerwona to tylko w domu a biała przechodzi testy oczkomaniaka poszukaj u mnie na fotach a znajdziesz białą (po liściach bo kwitnie zawsze mi w zimie )
AurorA - 2008-02-22, 19:27
Ja latem testowałem wszystkie kolory zantedeski w oczku i miały się dobrze, jednak bezpieczniej sadzić na rabacie.
TeresaR - 2008-02-23, 21:30
| AurorA napisał/a: | | Ja latem testowałem wszystkie kolory zantedeski w oczku i miały się dobrze, jednak bezpieczniej sadzić na rabacie. |
To może dołożę swoje trzy grosze Najpiękniej wyglądają posadzone w donicach , oczywiście trzeba pilnować stałej wilgotności podłoża .
kwiatulla - 2009-06-19, 17:22
Sam zakupilem taka calle i juz jest w gruncie obok kaskady. Bardzo ładna roslina, a jak z jej zimowaniem?? Naprawdę trzeba wykopać i umieścić w suchym miejscu??
leszek50-57 - 2009-06-19, 18:52
Calli jest dużo odmian,mam białą i czerwoną,sadzę koło oczka w torfie+ ziemia
żeby trzymała wilgic.Rosną jak na drożdżach i mają silne wybarwienie
po.Leszek
--------------
Vanka - 2009-10-11, 12:22
Mam dwie Zantedeschie(kalla) i niestety w tym roku ani jedna, ani druga mi nie kwitła .
Podobno potrzebuje dużo słońca, żeby zakwitnąć, a fakt faktem, ale rosła w miejscu gdzie słońce było jedynie po południu.
W przyszłym roku zamieszkają przy oczku, mam nadzieję wtedy zakwitną.
Mariusz - 2009-10-12, 16:01
| Van napisał/a: | | Mam dwie Zantedeschie(kalla) i niestety w tym roku ani jedna, ani druga mi nie kwitła |
Musisz dać jej okres spoczynku, a tu zależy jaki masz gatunek.
Etiopska spoczywa od lipca, są gatunki które spoczywają od października.
Inaczej ma problemy z zakwitnieniem.
Tutaj proszę dwa linki, które przybliżą Ci sposób uprawy:
http://www.swiatkwiatow.p...chia-id430.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cantedeskia
Vanka - 2009-10-12, 19:24
Dzięki Mariusz . Jak zwykle pomocny.
Vanka - 2010-03-06, 18:08
Trochę późno zaczęłam, ale...
moja tegoroczna uprawa rozpoczęła się na początku Lutego.
Vanka - 2010-05-05, 17:34
Tegoroczny przychówek
Ma trochę mało słońca, więc liście są bardzo długie, ale mam już trzy kwiaty
Teraz czekam na jeszcze jedną odmianę.
|
|