wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy




Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
I-Tronic
Autor Wiadomość
silpe 
Bywalec



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 297
Skąd: Wojnicz
Wysłany: 2015-10-02, 20:03   

Gosia@ napisał/a:
dać sobie spokój w tym roku w ogóle?

raczej tak,u mnie uvc i tronic wylaczone :pa:
_________________
oczko 36m³
http://www.youtube.com/wa...feature=mh_lolz
pozdro-- Piotrek
 
 
Gosia@ 
Bywalec



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 02 Maj 2006
Posty: 243
Skąd: Szczecin/
Wysłany: 2015-10-02, 20:11   

silpe napisał/a:
Gosia@ napisał/a:
dać sobie spokój w tym roku w ogóle?

raczej tak,u mnie uvc i tronic wylaczone :pa:
Tak. przy tej temp, już nie właczałam
 
 
josyl 
Początkujący


Dołączyła: 20 Wrz 2015
Posty: 19
Skąd: Łapy
Wysłany: 2016-05-02, 19:53   

W moim oczku glony nitkowate rozpanoszyły się na dobre. Podjęłam decyzję o zakupie i-tronika. W celu zakwaszenia wody stosowałam torf i słomę jęczmienną. Czy podłączając i-tronika powinnam je usunąć z wody?
 
 
Gosia@ 
Bywalec



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 02 Maj 2006
Posty: 243
Skąd: Szczecin/
  Wysłany: 2016-05-05, 15:45   

josyl napisał/a:
W moim oczku glony nitkowate rozpanoszyły się na dobre. Podjęłam decyzję o zakupie i-tronika. W celu zakwaszenia wody stosowałam torf i słomę jęczmienną. Czy podłączając i-tronika powinnam je usunąć z wody?
Tak, wyjmij. Z tym, ze niech wypowiedza się inni uzytkownicy. U mnie nie działa. Ciagle mam przeboje z z nim, czesci wymieniane miałam, nic, komputer itd. Nie wiem, albo ja mam pecha, albo cos nie tak jest
 
 
josyl 
Początkujący


Dołączyła: 20 Wrz 2015
Posty: 19
Skąd: Łapy
Wysłany: 2016-05-05, 17:23   

Gosiu ale mnie przestraszyłaś . Co u Ciebie nie działa? . Właśnie zamówiłam i-tronika 05. Jestem laikiem, jeśli chodzi o takie urządzenia ale przeczytałam instrukcję obsługi, zmierzyłam twardość wody i poziom miedzi no i wydaje mi się, że potrafię go podłączyć . Mam małe oczko 2000l i bardzo nasłonecznionym miejscu, woda jest klarowna ale aż gęsta od brudnych glonów nitkowatych. Jeżeli itronik nie pomoże to chyba się poddam. :((


 
 
szuwar1975 
Nowy


Dołączył: 25 Maj 2014
Posty: 4
Skąd: Milanówek
Wysłany: 2016-05-05, 21:01   

Chciałbym podjąć ponownie temat. Ma ktoś jakieś nowe doświadczenia odnośnie tego urządzenia? Ja walczę z glonami od zeszłego roku kiedy zrobiłem generalne porządki i odpaliłem nowy filtr. Woda jest super :-D ale nitki masakra. Torf, szyszki, słoma niestety nie pomagają. Planuje kupić I-tronica ale zeszłoroczne opinie trochę mnie przestraszyły. :???:
 
 
josyl 
Początkujący


Dołączyła: 20 Wrz 2015
Posty: 19
Skąd: Łapy
Wysłany: 2016-05-08, 21:21   

Pytanie do użytkowników i-tronika. Jak mogłabym go podłączyć za filtrem, który zasila kaskadę? W instrukcji jest mowa, że powinien znajdować się na poziomie wody. Filtr stoi na górze kaskady to jest około 1 m nad poziomem wody. Czy mogę podłączyć na kaskadzie?
 
 
midasek 
Początkujący


Dołączył: 08 Mar 2009
Posty: 23
Skąd: nml
Wysłany: 2016-05-08, 21:35   

U mnie i-tronic działa super.Kupiłem dwa lata temu,Wczesniej nitki były wszędzie,kontrolowałem je poprzez regularne wyławianie(zawsze trochę zostawiałem,w końcu to też roślina i pobiera nadmiar składników pokarmowych).Nigdy nie miałem efektu zielonej wody.Po użyciu i-tronica glonów nitkowych-zero.No może trochę na początku sezonu gdy woda ma poniżej 10 st. i jeszcze nie jest podłączony itronic.Po sezonie miedziany pręt do wymiany.I tu porada:Chcesz kopic i-tronic 15,kup i-tronic 5.Różnią się długością pręta z miedzi.Ja zamiast kupować orginalny pręt veldy za 100zl,kupiłem na aledrogo za 30 zl pręt miedziany fi 20-10cm,nawierciłem,nagwintowałem i mam na dwa lata.
Moc należy ustawiać na podstawie obserwacji glonów i mieszkancow oczka.U mnie w oczku na początku sezonu(gdy temp.wody ma powyżej 10 st) jest ok.60% potem 10-20% do końca sezonu.
 
 
josyl 
Początkujący


Dołączyła: 20 Wrz 2015
Posty: 19
Skąd: Łapy
Wysłany: 2016-05-09, 05:39   

Dzięki Midasek. A czy mogę podłączyć powyżej poziomu wody tj. za filtrem na kaskadzie? Pozdrawiam
 
 
szuwar1975 
Nowy


Dołączył: 25 Maj 2014
Posty: 4
Skąd: Milanówek
Wysłany: 2016-05-09, 10:28   

Dzięki Midasek za info. U mnie oczko ok 10m3 i właśnie zamierzam kupić I-tronic5.
Dołączam się do pytania odnośnie miejsca podłączenia. Również zamierzałem go zastosować przed filtrem, czyli na kaskadzie ok 1m nad poziomem wody? Czy ma ktoś doświadczenie odnośnie takiej lokalizacji I-tronica?
 
 
czester 1 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 530
Skąd: slask
Wysłany: 2016-05-09, 11:36   

itronic za filtrami. po co pchać miedź w filtry biologiczne.
 
 
szuwar1975 
Nowy


Dołączył: 25 Maj 2014
Posty: 4
Skąd: Milanówek
Wysłany: 2016-05-09, 15:03   

czester 1 napisał/a:
itronic za filtrami. po co pchać miedź w filtry biologiczne.

Za filtrem było by idealnie ale przy filtrze otwartym boję się tego rozwiązania. Chyba żeby zamontować drugi odpływ tylko pod I-tronic.
Otrzymałem informację od dystrybutora, że w instrukcji jest "na poziomie wody" żeby zapewnić odpowiedni przepływ wody. Jak na wysokości 1m jest odpowiedni przepływ to bez problemu można tam stosować.
 
 
midasek 
Początkujący


Dołączył: 08 Mar 2009
Posty: 23
Skąd: nml
Wysłany: 2016-05-09, 19:35   

Tak jak pisze "czester 1" za filtrem.Szkoda by zabić naszych przyjaciół(bakterie nitryfikacyjne).U mnie i-tronic jest na wylocie na kaskadzie za filtrem ciśnieniowym.Wcześniej miałem na wylocie filtra z kosza na smieci i też było ok.I-tronic jest dość sprytny.Jak nie ma przepływu wody to wyskoczy błąd eletrody.Wystarczy wyłączyć i włączyć.Minus to taki że działa gdy woda osiągnie 10 stopni.Tak ze na jesieni i wiosną nitki są
 
 
josyl 
Początkujący


Dołączyła: 20 Wrz 2015
Posty: 19
Skąd: Łapy
Wysłany: 2016-05-11, 01:07   

Podłączyłam i-tronica na kaskadzie za filtrem do jednego z wylotów filtra ( nie wiem, czy tak może być ?) . Gdy drugi wylot zatkałam całkiem, to filtr nie nadążył pompować wody i wylewała się górą, więc tylko ograniczyłam w nim przepływ. Wydaje mi się, że przepływ przez i-tronica jest OK, nastawiłam na 5% , ryby czują się dobrze. Zobaczymy co będzie dalej. :-( Posiadam filtr Aquaela.
 
 
josyl 
Początkujący


Dołączyła: 20 Wrz 2015
Posty: 19
Skąd: Łapy
Wysłany: 2016-05-22, 21:14   

I tronic pracuje w moim oczku już 10 dni. Co kilka dni zwiększam jego moc jednocześnie obserwując rybki.. Obecnie jest na 37% . Rybki i rośliny czują się świetnie, glony nitkowe kurczą się i bieleją, woda jest krystaliczna. Co 2 dni muszę czyścić filtr i anodę. Jestem bardzo zadowolona. Dodam, że I-tronica 05 kupiono mi w Belgii za 110 euro więc taniej niż w Polsce :yahoo:
 
 
Advertisement
..:: Sponsor ::..




Pomógł: 8 razy
Dołączył: 25.01.2007
Posty: 4134
Skąd: USA





Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

oczko wodne - poradnik praktyczny