i wszystko jasne dziękuje za odpowiedzi i mam jeszcze pytanko jak bym zechciał hodowac karasie jakie roslinki czy wymagają jakiegos specjalnego gatunku filtr czy coś innego
Pomógł: 22 razy Dołączył: 13 Mar 2006 Posty: 1002 Skąd: Zamość
Wysłany: 2007-01-05, 16:37
morek25 napisał/a:
jakie roslinki czy wymagają jakiegos specjalnego gatunku filtr czy coś innego
Karasie nie wymagają jakichś specjalnych roślinek. Oby nie były delikatne bo karasie je zjedzą.
Filtr też nie musi być jakiś specjalistyczny może być jakiś zwyczajny.
kiedys podjalem takie starania i ualo sie ,mysle ze podstawa sukcesu jest oddzielenie dna .Dobra jest siatka ogrodnicza o oczku 05 mn.Umieszczamy ja okolo 2-3 cm od dna zapobiega ona wyjadaniu ikry,tarlaki musza byc dobrze wykarmione .temperature podnosimy o kilka stopni.Moje byly w piwnicy w temp.okolo 13 st.c podkrecalem wtedy do 20-21 stopni ,i to starczalo .po tarle wylawialem dorosle .Wylaczalem filtr aby nie powciagalo mlodych ,woda musi byc ciagle dotleniana .Problemem moze byc karmienie narybku ,nie zawsze trafi sie z chodowla solowca czy innego bardzo drobnego pokarmu, to moze byc decydujace w tej calej imprezie Powodzenia
Rozumiem ale mi chodzi o akwarium które stoi na srodku pokoju i chcem zeby wyglądało ładnie oraz mugl tam wycierac karasie
to bedzie o wiele trudniejsze ,tak nigdy nie probowalem ,napewno ktos inny poradzi mamy tu wielu fachowcow od tych spraw
koczisss [Usunięty]
Wysłany: 2007-01-06, 23:31
morek25 napisał/a:
a czy ktoś z was rozmnażał kedyś karasie w akwarium??
Ja, co prawda nie w akwarium, karasie wytarłby się na korzenie hiacynta, później go przeniosłem do domu, wsadziłem do miski,tam wykluły się karasie, a jak zaczęły pływać, to przeniosłem do akwarium
Wiem, że to nie o to dokładnie chodzi, ale widać po tym, ze rozród jest mało problematyczny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum