Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Maj 2012 Posty: 748 Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2015-09-12, 21:16 Rura przez beton
Czy jeśli puszcza się rurę (np PCV) przez beton to trzeba coś robić by uszczelnić styk betonu z rurą?
Nie mam tu na myśli oczywiście jakiegoś kucia betonu tylko zrobienie przepustu rurowego podczas budowy.
Pomógł: 68 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1871 Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-09-14, 07:27
zbiho napisał/a:
Jak zalejesz rurę betonem to bedzie szczelne.
A jak nie będzie? Uszczelniałem takie przejście żywicą poliestrową z matą szklaną, dobrze przylega do PP. Kawałek wokół betonu, odsłonięty centymetr zakończenia rury, żeby żywica miała do czego się przykleić.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 27 Gru 2014 Posty: 143 Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-09-14, 21:37
wolanin napisał/a:
dobrze przylega do PP
Do PP (polipropylenu) nic dobrze nie przylega, jak do większości poliolefin Na szczęście rury wykorzystywane w budownictwie są wykonywane z PCV, które zdecydowanie łatwiej się klei. Tym niemniej zamiast żywic (sztywne) lepiej zalać rurę betonem i zabezpieczyć uszczelniaczem na bazie kauczuku z wypełniaczem mineralnym, np. Mapelastic. Takie uszczelniacze doskonale przylegają do betonu i do rur PCV a także są elastyczne.
Wysłany: 2015-09-14, 22:12
Mariano napisał/a:
wolanin napisał/a:
dobrze przylega do PP
Do PP (polipropylenu) nic dobrze nie przylega, jak do większości poliolefin Na szczęście rury wykorzystywane w budownictwie są wykonywane z PCV, które zdecydowanie łatwiej się klei. Tym niemniej zamiast żywic (sztywne) lepiej zalać rurę betonem i zabezpieczyć uszczelniaczem na bazie kauczuku z wypełniaczem mineralnym, np. Mapelastic. Takie uszczelniacze doskonale przylegają do betonu i do rur PCV a także są elastyczne.
Mariano, ogólnie dobrze prawisz, ale co do rur, to przeczytaj na szarej kanalizacyjnej co tam jest napisane. Po drugie, akurat sam się dziwiłem, ale poliester przylega, zwłaszcza do zmatowionej.
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Maj 2012 Posty: 748 Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2015-09-15, 08:21
To jeszcze zadam takie pytanie. Zamierzam użyć rur 110mm. Jakie będą najlepsze do klejenia czy czegoś takiego? Mam tu na myśli te wszystkie kolanka, połączenia żeby uzyskać całkowitą szczelność.
Wysłany: 2015-09-15, 17:26
luzio napisał/a:
To jeszcze zadam takie pytanie. Zamierzam użyć rur 110mm. Jakie będą najlepsze do klejenia czy czegoś takiego? Mam tu na myśli te wszystkie kolanka, połączenia żeby uzyskać całkowitą szczelność.
Po prostu zwróć uwagę na oznaczenie wzdłuż szwu rury - będzie tam najczęściej albo PP (kolor zwykle szary lub popielatoczarny) - to się nie klei, albo PCV, czy PVC (czerwona, ciemnopopielata) - i to skleisz klejem do PCV. Jakkolwiek ostatnio uszczelniłem bardzo skutecznie połączenie kielichowe PP poliuretanowym klejem do... drewna. W tubce, rzadki przeźroczysty klej, w czasie twardnienia nieco pieniący się i bielejący. Zdecydowanie powiększa swoją objętość i uszczelnia połączenie na kamień. Taka ciekawostka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum