wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy




Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr+ dobór pompy
Autor Wiadomość
necoyolo 
Początkujący


Dołączył: 03 Maj 2018
Posty: 32
Skąd: Stary Sącz
Wysłany: 2018-05-03, 16:21   Filtr+ dobór pompy

Dzień dobry, jestem amatorem w tych sprawach dlatego chciałem zapytać Was o parę istotnych kwestii związanych z filtrem i nie tylko.

Zdjęcia filtra:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/7f4e4a236dac65b2
https://www.fotosik.pl/zdjecie/1377d690f2028080


Pompa wciąga wodę na wysokość około 180cm.
Długość przewodu między filtrem a pompą około 3m.
Beczki 200 litrowe
Rura pcv łacząca dwie beczki 50mm
Dopływ i odpływ od filtra wąż 40mm
Do filtru mechanicznego używam gąbkę ze starych materacy i łóżek.
Do filtru biologicznego peszle i keramzyt.
Pojemność oczka 10m3.

Pytania:
Najważniejsze pytanie: Jaką wydajność pompy musze zastosować w moim przypadku? Czy 6500 L/H jest w sam raz np. http://www.sklep.oczkowod...v-24v-eco.html?

Czy jest sens do jednej beczki ładować sam wkład do filtracji mechanicznej ? Czy może przeznaczyć 1,5 beczki na filtr biologiczny, a resztę na filtr mechaniczny?
Co można byłoby wykorzystać na spód filtra żeby odizolować wkłady od części przestrzeni samej wody ?
W jakim mniej więcej czasie bakterie nitryfikacyjne giną bez czynnego przepływu wody ?

W tym roku mam strasznie mętną wodę, o dziwo nie ze wzgledu na glony ale tak jakby ziemie która nie chcę opaść na dno, obawiam się że z doniczek podebrało trochę w głąb oczka.
Mam kaskadę ale nie używam, ruch wody wyłącznie od strony napowietrzacza.
 
 
taniw 
Oczkomaniak


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 13 Kwi 2009
Posty: 1007
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-05-03, 19:21   

Bakterie nitryfikacyjne giną z braku tlenu po ok 1,5h.
Oczywiście możesz wykorzystać 1,5 beczki na filtr biologiczny. Zasada tu jest jedna -na początek mechaniczny a później biologiczny. proporcje miedzy nimi jak pierwszy filtr jest wykonany poprawnie możesz sobie ustalić sam.
Jako ruszt możesz wykorzystać np położoną do góry nogami plastikową skrzynkę od warzyw lu coś podobnego /najlepiej siatka z tworzywa sztucznego na czymś położona/.
Jeżeli twoja kaskada naprawdę ma prawie dwa metry wysokości musisz postarać się o mocniejszą pompę.
 
 
necoyolo 
Początkujący


Dołączył: 03 Maj 2018
Posty: 32
Skąd: Stary Sącz
Wysłany: 2018-05-03, 19:29   

Bolekso napisał/a:
Odpowiadam na część pytań .Ze względu na dużą wysokość podnoszenia realny opór to ok. 2,30 m .Musisz sprawdzić charakterystykę pompy tzn. wydajność przy tym podnoszeniu.Powinno to być min.2000 l/h. Pompa o której piszesz jest za mała.

Ma Pan faktycznie racje, kompletnie nie uwzględniłem spadku wydajności w stosunku do wysokości.

Chyba jeszcze zapomniałem o kolejnym elemecie, uwzględnia się również wysokość beczki ? Bo wlew wody z oczka do filtra jest od spodu i on będzie podnosił wodę w beczce aż do momentu przelewania się do drugiej części, wraz ze wzrostem poziomu wodu w beczce wzrośnie siła nacisku na ten wlew. Czy ta wysokość również jest brana pod uwagę ? Jeśli tak to w taki sam sposób ? Bo szerokość beczki jest znacznie większa niż węża.

Szukałem trochę o doborze pompy i były głównie dane dotyczące akwarystyki. Wspomniał Pan, że min wydajność w moim przypadku to 2000l/h, wole kupić coś raz a konkretnie, dlatego zapytam jaka jest wartość max ?

Znazłem tabele wydajności w stosunku do wysokości i wychodzi mniej wiecej 2000l/h, ale nie chce też być minimalistą.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/73d45d5bd62ee357

[ Dodano: 2018-05-03, 20:37 ]
taniw napisał/a:
Bakterie nitryfikacyjne giną z braku tlenu po ok 1,5h.
Oczywiście możesz wykorzystać 1,5 beczki na filtr biologiczny. Zasada tu jest jedna -na początek mechaniczny a później biologiczny. proporcje miedzy nimi jak pierwszy filtr jest wykonany poprawnie możesz sobie ustalić sam.
Jako ruszt możesz wykorzystać np położoną do góry nogami plastikową skrzynkę od warzyw lu coś podobnego /najlepiej siatka z tworzywa sztucznego na czymś położona/.
Jeżeli twoja kaskada naprawdę ma prawie dwa metry wysokości musisz postarać się o mocniejszą pompę.


Znaczy się kaskady nie ma takiej wysokości, w zasadzie nie zależy mi nawet żeby wypuszczać wode na kaskade, 1,2m to głębokość osadzenia pompy ( tej wysokości nie uwzględniamy ?), a pół metra wynika z faktu że filtry będą schowane za oczkiem a tam jest troche wyżej.

1,5 wytrzymają bakterie bez wody czy bez wody bieżącej ? bo jakbym chciał czyścić gąbki to musiałbym najpierw wyjąć np worki z peszlami na których są osadzone te bakterie, a obstawiam, że z początku będą musiał wykonywać to bardzo często.
 
 
necoyolo 
Początkujący


Dołączył: 03 Maj 2018
Posty: 32
Skąd: Stary Sącz
Wysłany: 2018-05-05, 19:03   

Bolekso napisał/a:
Wysokość podnoszenia liczymy od powierzchni wody w oczku. Głębokości zanurzenia nie dodajemy. Przy dopływie dolnym trzeba dodać wysokość beczki do miejsca przelewu. Bakterie przeżyją dłużej w mokrym podłożu niż w zalanym bez ruchu wody.
Pozdrawiam ! Bolek


Dziękuje bardzo za te cenne informacje, a proszę mi jeszcze powiedzieć czy filtr z wpływem od dołu będzie lepszy niż od góry, czy nie ma to żadnego znaczenia ?

Według Pana informacji dotyczących pomiaru wysokości podnoszenia wody wyszło maksymalnie jakieś 170cm, czy w tym przypadku ta pompa 6500 l/h spełniałaby swoją rolę wystarcząjąco,przy takiej wysokości wydajnośc wahała by się na pograniczu 3000l/h, woda nie przepływałaby za szybko ?
 
 
taniw 
Oczkomaniak


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 13 Kwi 2009
Posty: 1007
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-05-05, 19:06   

Ja fabryczne dane na temat wydajności pompy dzielę na dwa. Firmy zawsze zawyżają ich parametry. Do tego dochodzi spadek wydajności spowodowany zużywaniem się pompy.
 
 
necoyolo 
Początkujący


Dołączył: 03 Maj 2018
Posty: 32
Skąd: Stary Sącz
Wysłany: 2018-05-05, 19:10   

taniw napisał/a:
Ja fabryczne dane na temat wydajności pompy dzielę na dwa. Firmy zawsze zawyżają ich parametry. Do tego dochodzi spadek wydajności spowodowany zużywaniem się pompy.


W takim razię mógłby ktoś mi zaproponować jaką pompę wybrałby na moim miejscu ?
Nie chce tutaj wychodzić na lenia, ale już sam sie zgubiłem z doborem pompy po tych wszystkich zaleceniach, zależałoby mi aby było to wersja energooszczędna. Z góry dziękuje za pomoc.
 
 
taniw 
Oczkomaniak


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 13 Kwi 2009
Posty: 1007
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-05-05, 19:34   


Tak wygląda płynący metr z małym hakiem wody. Pompa ma moc 3,5m/h podnoszenie 0,5m. Po drodze beczułka z 20cm gąbki.
 
 
necoyolo 
Początkujący


Dołączył: 03 Maj 2018
Posty: 32
Skąd: Stary Sącz
Wysłany: 2018-05-08, 11:33   

Bolekso napisał/a:
Necoyolo mam nadzieję że do pomiaru wysokości dodałeś opory przepływu.
Bolek


Jak już wspomniałem to moja pierwsza zabawa związana z filtrami , jak widać nie znam się prawie w ogóle. Na jakiej podstawie miałbym obliczyć ten opór ? Jest jakiś wzór ile dolicza się wysokości na metr węża ?

Dodatkowo chciałbym się jeszcze zapytać, czy kupując pumeks jako wkład filtracyjny to musi być on jakiś specjalny czy zwykły, domowego użytku ?

Zastanawiałem się nad pompą z firmy wcześniej podanej tylko z wydajnością 8000 l/h.
 
 
necoyolo 
Początkujący


Dołączył: 03 Maj 2018
Posty: 32
Skąd: Stary Sącz
Wysłany: 2018-05-14, 18:51   

Nie chcę zakładać nowego tematu więc tutaj zapytam.


Jakie złączki i węże mam zastosować żeby filtr się nie dławił ? Gdybym kupił pompę 10000 l/h z kroćcem 50mm ? Warto jest rozdzielać wlot z pompy do filtra dwoma wężami ?
 
 
taniw 
Oczkomaniak


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 13 Kwi 2009
Posty: 1007
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-05-14, 19:18   

Czy nie lepiej dać jeden waż ale o większej średnicy? By było łatwiej i taniej. Jak wylot z pompy ma śrenicę 50mm to by nie dławić pompy taki przewód powinien być zastosowany.
 
 
necoyolo 
Początkujący


Dołączył: 03 Maj 2018
Posty: 32
Skąd: Stary Sącz
Wysłany: 2018-05-14, 22:38   

taniw napisał/a:
Czy nie lepiej dać jeden waż ale o większej średnicy? By było łatwiej i taniej. Jak wylot z pompy ma śrenicę 50mm to by nie dławić pompy taki przewód powinien być zastosowany.


tak rozumiem, a ssak który będzie zasysał wodę z pierwszej beczki i przelewał do drugiej też wystarczy 50mm ? Ta sama sytuacja z wylotem do oczka.. ?
 
 
taniw 
Oczkomaniak


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 13 Kwi 2009
Posty: 1007
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-05-15, 08:23   

Ja bym dalej zwiększał średnice rur.
 
 
Advertisement
..:: Sponsor ::..




Pomógł: 8 razy
Dołączył: 25.01.2007
Posty: 4134
Skąd: USA





Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

oczko wodne - poradnik praktyczny