wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy




Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Co robić - wszystkie karasie i karpie mi zdechły...
Autor Wiadomość
ma-r1974 
Nowy


Dołączył: 19 Kwi 2018
Posty: 2
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2018-04-19, 11:11   Co robić - wszystkie karasie i karpie mi zdechły...

Witam, ryby żyły w oczku od około 3 lat. Przezimowały pod lodem - napowietrzałem i kułem przeręble. Po roztopach wszystko było OK. Jednak 3 dni temu, kiedy uruchomiłem filtr, lampę UV, załączyłem fontannę, ryby padły mi w ciągu 2 dni. Objawy choroby są takie, że rybom robią się mętne oczy, jakby miały jakąś folie na oczach i dodatkowo głównie na grzbiecie robią się takie biało-przezroczyste frędzle. Kiedy zdechną nie pływają do góry brzuchem, tylko są pod powierzchnią albo pochowane w roślinach i wyglądają jak żywe. Dzięki z góry za pomoc.
 
 
Mariano 
Bywalec


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 27 Gru 2014
Posty: 131
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-04-20, 10:14   

ma-r1974 napisał/a:
uruchomiłem filtr


Cóż... sam je prawdopodobnie zabiłeś tą operacją. Jeżeli ryby były zdrowe przed uruchomieniem filtra, to bardzo prawdopodobne że choroba jest skutkiem a nie przyczyną.

Uruchomiłeś filtr, w którym ze względu na brak tlenu zachodziły procesy gnilne i w efekcie czego woda w filtrze zawierała wysokie stężenie amoniaku. Wodę z filtra, który był wyłączony przez dłuższy czas niż kilka dni, należy KONIECZNIE wylać (np na trawnik) z dala od oczka.

Ryby podtrute amoniakiem, nawet jeśli nie zdechną od razu, to są bardzo podatne na choroby. Miałem kiedyś w akwarium taki scenariusz: W sterowniku akwarium padł przekaźnik od pompy filtra i nie zauważyłem tego, bo wypływ wody z filtra był pod powierzchnią. Po jakichś trzech tygodniach zobaczyłem, że zaczynają rosnąć mi glony i "poklikałem" w sterowniku, myśląc że coś jest nie tak z ustawieniami - przekaźnik się wyłączył i włączył kilka razy, uruchamiając pompę. Zostawiłem działający filtr i w ciągu następnych dwóch dni niektóre ryby padły. Zrobiłem testy i wyszedł amoniak - zrobiłem częściową podmianę żeby zbić go do normy. Niestety mimo kontroli amoniaku w ciągu następnych kilku tygodni padła mi większość obsady - pojawiły się pleśniawki, pasożyty itp.
_________________
Przydomowe oczko 12000 m^2, głębokość średnia 2m. Jakieś tam stawy. Parę strumyków :)
 
 
ma-r1974 
Nowy


Dołączył: 19 Kwi 2018
Posty: 2
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2018-04-21, 23:00   

Czyli co teraz zrobic, zeby usunac amoniak z wody? Tylko wyplukac filtr? Czym go wyplukac? W oczku jest ok 2m3 wody...
 
 
taniw 
Oczkomaniak


Pomógł: 23 razy
Dołączył: 13 Kwi 2009
Posty: 949
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-04-22, 08:18   

Masz jakieś rośliny w tym oczku? Sam filtr przy pewnie jakiejś olbrzymiej liczbie karasi to za mało.
Ja bym wylał całą wodę z oczka, być może do dezynfekcji użyłbym nadmanganianu lub czegoś podobnego i dopiero wlał nową wodę. Filtr płucze się wodą, można ewentualnie wymienić złoża.
Z nowymi rybami poczekaj ze dwa miesiące i nie przesadzaj z ich ilością. na 2m3 na początek góra 5-6 szt.
Ogólnie dla większego rozeznania wrzuć jakieś zdjęcie tego oczka ze szczególnym uwzględnieniem systemu filtracyjnego.
 
 
Mariano 
Bywalec


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 27 Gru 2014
Posty: 131
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-04-23, 13:24   

Mariano napisał/a:
Czyli co teraz zrobic, zeby usunac amoniak z wody? Tylko wyplukac filtr? Czym go wyplukac? W oczku jest ok 2m3 wody...


Teraz to już nic nie zrobisz bo amoniak był w wodzie w filtrze, którą już wprowadziłeś do oczka. Sprawdź testem czy to w ogóle amoniak. Przy okazji sprawdź inne parametry wody - w razie czego skoryguj. Włącz intensywne napowietrzanie (jakaś fontantnna czy kostki) i odczekaj ze dwa tygodnie.

Przy tak małym oczku możesz wymienić całą wodę, choć bez solidnej dezynfekcji to nie ma większego sensu bo patogeny i tak zostaną w mule i na roślinach. Jeśli parametry wody są ok, to ja bym nie wymieniał bo to jedynie osłabia ekosystem. Jeśli fosfor i azotyny są wysokie lub wykryjesz amoniak, to można wymienić 50%.
_________________
Przydomowe oczko 12000 m^2, głębokość średnia 2m. Jakieś tam stawy. Parę strumyków :)
 
 
Advertisement
..:: Sponsor ::..




Pomógł: 8 razy
Dołączył: 25.01.2007
Posty: 4134
Skąd: USA





Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

oczko wodne - poradnik praktyczny