wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
kaldnes KI czy bio-bale
Autor Wiadomość
draglukasz 
Uczestnik

Wysłany: 2015-04-04, 16:01   kaldnes KI czy bio-bale

Witam!
Zastanawiam się nad wkładem w filtrze biologicznym.
Bio bale czy kaldnes.
Biokule tańsze- efekt pewnie dobry
Kaldnes drogi, efekt pewnie lepszy...
Filtr biologiczny mam około 120 litrów.

A może lawa wulkaniczna?

draglukasz 
Uczestnik

Wysłany: 2015-04-05, 20:53   

Dodam że znalazłem bio bale z gąbką wewnątrz. Czy takie rozwiązanie daje lepsze efekty niż tradycyjne?

tom11 
Hobbysta

Wysłany: 2015-04-05, 21:05   

zależy jaki ten filtr 120 L.
beczka???

KILERK1 
Entuzjasta

Wysłany: 2015-04-05, 22:53   

Teraz chyba najlepszym złożem biologicznym jest HEL-X-13KLL.

https://www.youtube.com/watch?v=cs9BJuKxhvw
http://youtu.be/P4GE-x_xM5c
http://youtu.be/lqGzwxdLgAE

draglukasz 
Uczestnik

Wysłany: 2015-04-06, 06:57   

tom11 napisał/a:
zależy jaki ten filtr 120 L.
beczka???

Filtr z koszy na śmiecie- 3x120l. Zasilanie od dołu

[ Dodano: 2015-04-06, 08:14 ]
KILERK1 napisał/a:
Teraz chyba najlepszym złożem biologicznym jest HEL-X-13KLL.

A nie HEL-X-17KLL??

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2015-04-06, 08:21   

draglukasz napisał/a:
A nie HEL-X-17KLL??

17-tka jest większa czyli ma mniejszą powierzchnię w przeliczeniu na objętość złoża, ma o 1/3 mniejszą powierzchnię chronioną (tą wewnątrz) od 13-tki.
Jeżeli to ma być złoże stałe (nieruchome), to biobale czy jakaś inna ceramika - są odpowiednie. Helix jako wkład nieruchomy też będzie działał jako podłoże dla bakterii, ale to marnowanie jego możliwości - bo jest zaprojektowany do złóż fluidalnych.
Lawa wulkaniczna też byłaby niezła jako złoże stałe, ale znowu takie jej użycie, to marnowanie jej możliwości - jest idealna na złoża zraszane.
Biobale z gąbką to moim zdaniem jakiś ubogi zamiennik porządnych biobali z wkładem ceramicznym.
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018

draglukasz 
Uczestnik

Wysłany: 2015-04-06, 11:08   

wolanin napisał/a:
draglukasz napisał/a:
A nie HEL-X-17KLL??

17-tka jest większa czyli ma mniejszą powierzchnię w przeliczeniu na objętość złoża, ma o 1/3 mniejszą powierzchnię chronioną (tą wewnątrz) od 13-tki.
Jeżeli to ma być złoże stałe (nieruchome), to biobale czy jakaś inna ceramika - są odpowiednie. Helix jako wkład nieruchomy też będzie działał jako podłoże dla bakterii, ale to marnowanie jego możliwości - bo jest zaprojektowany do złóż fluidalnych.
Lawa wulkaniczna też byłaby niezła jako złoże stałe, ale znowu takie jej użycie, to marnowanie jej możliwości - jest idealna na złoża zraszane.
Biobale z gąbką to moim zdaniem jakiś ubogi zamiennik porządnych biobali z wkładem ceramicznym.

Będe chciał zrobić ruchome- natleniacz plus mała pompka (400l/h) do ruchu wody i materiału.
Pytanko następne- jaką wydajność natleniacz można by dać no i ile litrów kaldnesu? No i czy to ma wszystko sens?

Na internecie znalazłem 12 KLL 14 KLL no i 17 KLL ale 13 KLL ciężko znaleźć. Będe próbował na niemieckim rynku coś poszukać

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2015-04-06, 12:42   

draglukasz napisał/a:
Będe chciał zrobić ruchome- natleniacz plus mała pompka (400l/h) do ruchu wody i materiału.
Pytanko następne- jaką wydajność natleniacz można by dać no i ile litrów kaldnesu? No i czy to ma wszystko sens?

Na internecie znalazłem 12 KLL 14 KLL no i 17 KLL ale 13 KLL ciężko znaleźć. Będe próbował na niemieckim rynku coś poszukać

Jak tego szukasz? Wpisuję w Google 'HEL-X13KLL' no i...
Powinno być objętościowo połowę Helixa (Kaldnes to inny produkt) w zbiorniku. Czyli potrzebujesz 60 litrów Helixa na Twoją 120 l beczkę.
Ważniejsza niż pompa wody jest pompa powietrza i zwłaszcza dobry dyfuzor, taki rurowy z miękkiej gumy, poziomo przez zbiornik (prawie) od ściany do ściany, nie na samym dnie, np. 1/3 od dołu - dla wywołania właściwego mieszania. Moim zdaniem jakieś 40 l/min. powietrza. Co do pompy, polecam regenerowane Secochy z Alletanio, naprawdę super rozwiązanie.
Przed Secochem byłem bliski zmałpowania pomysłu mieszania kształtek silnikiem od talerza mikrofalówki napędzającym śmigło od wentylatora zanurzone parę cm poziomo pod powierzchnią. Ale teraz - Secoch miesza Helixem jak w gotującej się wodzie.
Odpływ wody z cylindrycznym siatkowym koszem (aby Helix nie przylegał) dałbym nie przy samej powierzchni poziomo - bo przeszkadza to w rotowaniu kształtek, ale wszedłbym przez ścianę jakieś min. 10-15cm pod powierzchnią, następnie kolankiem w dół i sam kosz - pionowo poniżej kolanka.
Z moich obserwacji - po paru miesiącach Helix jest nadal biało-szary, ale faktycznie obserwuję zerowe wartości amoniaku i azotynów. Choć równie dobrym rozwiązaniem byłoby porządne złoże zraszane z lawą czy pumeksem - tam to dopiero masz wymianę gazową pomiędzy fazami. A jak na odpływie z najniższej skrzynki wstawisz trójnik z wylotem w górę i przydławisz wypływ żeby podtopić ten wylot - to masz dodatkowo odpieniacz - zapominasz o pianie na wodzie, doczyszczasz wodę z wielkocząsteczkowych białek i innych cząstek powierzchniowo czynnych. Wybór Helix <> złoże zraszane (+ odpieniacz) moim zdaniem zależy wyłącznie od wyboru pomiędzy układem grawitacyjnym a ciśnieniowym (duża wysokość pompowania). Co kto lubi.

draglukasz 
Uczestnik

Wysłany: 2015-04-06, 19:44   

Dzięki za cenne informacje. Chyba wybiorę tą lawę. Przestraszyła mnie troche wydajność pompy- myślełem że 800l/h wystarczy :)
Jeśli chodzi o lawę to ile litrów, oraz jaką frakcję wybrać dla beczki 120l?

KILERK1 
Entuzjasta

Wysłany: 2015-04-06, 19:51   

Cytat:
A nie HEL-X-17KLL??

To był przykład ,chodziło mi ogólnie o helix ,a czy 13,17 to tylko wybór wielkości ;)

[ Dodano: 2015-04-06, 21:02 ]
kaldnes jest gorszy od helixa ,ma mniejszą powierzchnię i jest cięższy -cyli trudniej go poruszać
Cytat:

jeśli zanalzłeś 12 i 14 to kup któryś znich są ok.
Ja zamiast lawy kupił bym jednak helix .Jest o niebo wydajniejszy.
Oczywiście napoiwetrzacz musi być odpowiednio silny .Moi zdaniem 60w ,wstarczy do napowietrzania oczka i filtrów.Próbowałem stosować 40 w ,ale nie dawały rady.

draglukasz 
Uczestnik

Wysłany: 2015-04-06, 20:16   

KILERK1 napisał/a:
Cytat:
A nie HEL-X-17KLL??

To był przykład ,chodziło mi ogólnie o helix ,a czy 13,17 to tylko wybór wielkości ;)

[ Dodano: 2015-04-06, 21:02 ]
kaldnes jest gorszy od helixa ,ma mniejszą powierzchnię i jest cięższy -cyli trudniej go poruszać
Cytat:

jeśli zanalzłeś 12 i 14 to kup któryś znich są ok.
Ja zamiast lawy kupił bym jednak helix .Jest o niebo wydajniejszy.
Oczywiście napoiwetrzacz musi być odpowiednio silny .Moi zdaniem 60w ,wstarczy do napowietrzania oczka i filtrów.Próbowałem stosować 40 w ,ale nie dawały rady.

Spoko- już wiem o co chodzi :) dzięki za info. Jeśli chodzi o pompę 60w to raczej odpada- nie chcę sie pchać w dodatkowe stałe koszty ;)
Więc pozostaje złoże zraszane.

KILERK1 
Entuzjasta

Wysłany: 2015-04-06, 21:17   

zraszane jest super wydajnym złożem -czyli ok
tylko pamiętaj ,że woda do zraszanego musi być czysta (bez osadów), czyli po filtracji ;)

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2015-04-07, 09:44   

Gdzieś na Youtube spotkałem film, na którym jakiś chyba Amerykanin wymieniał właśnie w złożu zraszanym swoje superporowate wkłady Bacteria Home na matę japońską. Daje do myślenia. Być może równie dobrym wkładem do złoża zraszanego mogłyby być np. ułożone w porządnych warstwach worki raszlowe?

czester 1 
Entuzjasta

Wysłany: 2015-04-07, 10:12   

wolanin napisał/a:

A jak na odpływie z najniższej skrzynki wstawisz trójnik z wylotem w górę i przydławisz wypływ żeby podtopić ten wylot - to masz dodatkowo odpieniacz .

masz jakies foto tego?

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2015-04-07, 12:09   

Cytat:
"czester 1"

A jak na odpływie z najniższej skrzynki wstawisz trójnik z wylotem w górę i przydławisz wypływ żeby podtopić ten wylot - to masz dodatkowo odpieniacz.
masz jakies foto tego?
Poprzeglądaj Youtube 'foam fractioner', np: od 2:32

https://www.youtube.com/watch?v=OvPXhrG8dQU

Oczywiście pianę trzeba odprowadzić do kanalizacji.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu