Hej,
mam pompe 3500 L/h ECO AQUA NOVA, działała 2 lata bez zarzutów, lecz teraz jest z nią problem. Jednego dnia zauważyłem że przestała działać. Wyciągnąłem ją, oczyściłem (nie była strasznie brudna, nic ją nie zatykało) i w wiadrze działała bez zarzutów godzinkę. No to hopsa do oczka. Po jednym dniu znowu ta sama sytuacja. Znowu ją wyszorowałem perfekcyjnie, w wiadrze działała, z powrotem do oczka. Minął jakiś czas, znowu nie działa. Wyciągnełm z wtyczki i znowu podłączyłem bez wyciągania z wody. Działa przez godzinkę i znowu to samo.
O co chodzi? Do wywalenia ? Na tej ceramicznej ośce nie widać uszkodzeń. Może się starła?
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Mar 2016 Posty: 54 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2016-03-27, 13:27
Czy wirnik jest cały? W sensie jego magnes? Miałem takie przypadki z innymi filtrami,pompami, że wirnik powoli się sypał aż w końcu pękł i zablokował się na amen. Warto sprawdzić
Miałem podobny problem w tamtym roku z aquael. Mam wszystkie urządzenia podłączone pod bezpieczniki i czasami chodziła kilka dni bez problemu a czasami się wylaczala po godzinie - wybijal bezpiecznik roznicowy. Zadzwoniłem do aquael powiedzieli mi ze jest tu problem z zerem lub z bezpiecznikuem na pompie. Dlatego podłączyłem pompę do zwykłego gniazdka i to samo wylaczala się. Nie jestem biegły w tych sprawach z pradem a tym bardziej prąd i woda. Zadzwoniłem do elektryka przyjechał powiedziałem co i jak. Z tego co pamietam ołączył całkowicie zero pompa chodzi bez zarzutu juz 2 rok 😊
Miałem podobny problem w tamtym roku z aquael. Mam wszystkie urządzenia podłączone pod bezpieczniki i czasami chodziła kilka dni bez problemu a czasami się wylaczala po godzinie - wybijal bezpiecznik roznicowy. Zadzwoniłem do aquael powiedzieli mi ze jest tu problem z zerem lub z bezpiecznikuem na pompie. Dlatego podłączyłem pompę do zwykłego gniazdka i to samo wylaczala się. Nie jestem biegły w tych sprawach z pradem a tym bardziej prąd i woda. Zadzwoniłem do elektryka przyjechał powiedziałem co i jak. Z tego co pamietam ołączył całkowicie zero pompa chodzi bez zarzutu juz 2 rok 😊
Tylko że ona pracowała 2 lata bez problemu :<
aquamaniac napisał/a:
Czy wirnik jest cały? W sensie jego magnes? Miałem takie przypadki z innymi filtrami,pompami, że wirnik powoli się sypał aż w końcu pękł i zablokował się na amen. Warto sprawdzić
Możliwe ze w tym sęk. Wyciągnę ją jutro i jeszcze raz magnes obejrzę, nawet pod lupą
Moja tez chodziła więcej niż dwa lata bez problemu. Dopiero po tym czasie zaczęło się tak dziać. Zrobiłem tak jak napisałem i chodzi
Jeżeli wirnik byłby uszkodzony lub magnes to sądzę że wogole by nie pompowala. A piszesz ze chodzi dzień i się wylacza. Hmm... może się mylę dla pewności nie zaszkodzi sprawdzić.
Tak teraz myślę może po zimie gdzieś wąż się zagiol pompa ma duży opór i po czasie się przegrzewa i się wylacza. Tylko niw wiem czy pompy aqua nova mają takie zabezpieczenie ale chyba tak. Aquael napewno ma.
Moja tez chodziła więcej niż dwa lata bez problemu. Dopiero po tym czasie zaczęło się tak dziać. Zrobiłem tak jak napisałem i chodzi
Jeżeli wirnik byłby uszkodzony lub magnes to sądzę że wogole by nie pompowala. A piszesz ze chodzi dzień i się wylacza. Hmm... może się mylę dla pewności nie zaszkodzi sprawdzić.
Tak teraz myślę może po zimie gdzieś wąż się zagiol pompa ma duży opór i po czasie się przegrzewa i się wylacza. Tylko niw wiem czy pompy aqua nova mają takie zabezpieczenie ale chyba tak. Aquael napewno ma.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Mar 2016 Posty: 54 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2016-03-27, 18:46
Cytat:
Jeżeli wirnik byłby uszkodzony lub magnes to sądzę że wogole by nie pompowala.
Cały żart polega na tym, że właśnie działa, póki całkowicie nie pęknie. Miałem też tak kiedyś w pompie z Aquaszuta, chodziła ale jakby bez "mocy" aż przestała, okazało się że wirnik pękł na kilka kawałków i całkowicie zablokował pracę, póki był pęknięty tylko na pół pompa chodziła, ale słabo.
Nie chcę zakładać nowego wątku więc podepnę się tu.
Wczoraj chciałem po zimie uruchomić filtr i kaskadę ale pompa nie działa po zimie. Była wyjęta na zimę i zabrana do ciepłego pomieszczenia. Rozkręciłem pompę i można powiedzieć, że delikatnie pompuje tak po rozkręceniu. Nawet sprawdziłem przewód czy przypadkiem, gdzieś się nie przełamał w środku ale z przewodem OK. Pompa też działała 2 sezony i w tym lipa. W tamtym roku było coś takiego, że przestała płynąć kaskada i wyciągnałem pompę z oczka przeczyściłem i dalej pompowała do końca sezony.
Co może być?
Troche to dziwne, żeby do gwarancji dochodziło i potem kaput.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum