Witam wszystkich serdecznie,
Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość
Nazywam się Mateusz i mieszkam w Legnicy.
Oczko posiadam już od 3lat
i powiem szczerze że nie mam już sił
ciągle woda jest zielona, stąd nazwa "moje bagna".
Od wiosny stosuję torf kwaśny 3,5PH.
Przed chwilą wyczytałem by stosować wodę utlenioną,
chyba tak zrobię 300ml??
Teraz trochę o oczku:
Dołek ma wymiary ~2,5m/~2,5m/~1m.
Wyłożyłem wszystko foliami różnego rodzaju
i na to dałem folie (zieloną:| do oczek).
Na folie dałem siatkę montażową,
do której przyczepiłem na klej do kafelek drobne kamyczki.
Z tą wodą jeszcze nie jest tak źle - dno widać . Nie piszesz nic o technice w oczku czyli o ustrojstwach, które wprawiły by wodę w ruch i np.przegoniły ją przez jakiś filtr, choćby glebowo-korzeniowy. Czy taka woda jak na zdjęciach utrzymuje się przez cały sezon czy też z czasem przechodzi w fazę gęstej szczawiowej.
BTW - fajny pomysł z tymi kamyczkami na siatce.
Woda kwitnie bo ma kwiść O tej porze to praktycznie nieuniknione. W mniejszym czy większym stopniu dotyka to większość oczek ale z czasem, gdy rozrosną się rośliny naczyniowe, szczawiowa powinna ustępować. Jeżeli u ciebie nie to może faktycznie więcej roślin, które zacieniowały by przynajmniej połowę lustra wody. U mnie w zeszłym sezonie załatwiła to lilia i hiacynty, które tak szalały, że wywoziłem wiadrami do znajomych. Glony zniknęły. Dużo pomaga choćby nieduży strumyk lub przepływowe "bagienko"mocno obsadzone roślinami . W pierwszym sezonie, przy super zagęszczonej zupie pomagałem sobie mechanicznym filtrem "wiaderkowym" z matami kokosowymi, żwirkiem i węglem drzewnym. Pozwoliło to opanować sytuację na tyle, że po kilku dniach zakończyłem filtrowanie i już więcej do niego nie było potrzeby wracać.
A więc za wodospadem dam filtr korzeniowy.
Zrobię go tak:
wykopię dołek, wyłożę foliom, wysypie keramzytem i kamykami, oczywiście keramzyt na dno
od góry posadzę trzcinę. Dolot wody będzie od dna i spływać będzie do wodospadu.
Coś z deka poplątałem ale chyba ktoś się połapie ??
Dziś wlałem tej wody utlenionej i jakoś zmian nie ma
[ Dodano: 2010-05-01, 02:53 ]
Nie wiem czy wcześniej dobrze się wypowiedziałem
Planuje coś takiego :
Wypowiedzcie się proszę czy jest good
bo chcę zabrać się już do roboty
A co do roślin, hhhmmmm no nie mam już gdzie sadzić
no chyba że są jakieś pływające co nie potrzebują podłoża.
[ Dodano: 2010-05-01, 03:07 ]
Może i zmieniam temat ale JAGA masz cudne oko
Moje to jakieś kiczowate wyjszlo
Kupiłem bekę 250l, będzie to nowy filtr,
tylko jak wykopać dołek 1.5m eeehhh ::)
Trwają wciąż pracę wykończeniowe drugiego filtra korzeniowego (brak kamieni)
Dodaję nowe zdjęcia:
Ostatnio zmieniony przez Elendil 2010-06-14, 05:11, w całości zmieniany 1 raz
OK trochę mnie nie było ale widzę że zainteresowania też
Na przedstawionych poniżej filmikach nie ma rzęsy którą ostatnio sprowadziłem,
sprowadziłem też żabki takie zieloniutkie oraz błotniarki którymi od razu zajęły się żółwie.
Z placu walki:
TORF działa i glonów brak
filter korzeniowy prawie ukończony prawie bo kamieni nie mam skąd brać....
żółwie bezwzględnie odgryzają liście lili te przy powierzchni to samo tyczy się kwiatów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum