wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy




Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
lampa UV
Autor Wiadomość
filipinka 
Nowy


Dołączyła: 11 Sie 2015
Posty: 7
Skąd: Radziejów
Wysłany: 2015-08-28, 18:12   lampa UV

Witam. Mam pytanie. Jak nalezy podłączyc lampe UV? W ktorym miejscu? Bo mam tak: Z oczka pompka pompuje mi wode do beczki (moj własny filtr gl-korz) , stamtąd woda przepływa do drugiej beczki i z tej drugiej na taką małą kaskade i do oczka z powrotem. No i moje pytanie, gdzie , w ktorej czesci tej "drogi" powinnam lampe UV zamontowac?
_________________
"W stawie pływa złota rybka,
Bardzo zwinna, bardzo szybka.''
 
 
wolanin 
Administrator


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 14 Kwi 2009
Posty: 1692
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-08-28, 19:28   Re: lampa UV

filipinka napisał/a:
Z oczka pompka pompuje mi wode do beczki (moj własny filtr gl-korz) , stamtąd woda przepływa do drugiej beczki i z tej drugiej na taką małą kaskade i do oczka z powrotem

UV powinno być w najbrudniejszym miejscu układu, czyli na początku. Jak jest gdzie, to na przykład daje się je w osadniku wstępnym (lampa zanurzeniowa, oświetlająca wnętrze zbiornika).
Jak przepływowa, to po prostu przed filtrami. Zabite mikroorganizmy wylądują we filtrze. Gdyby UV było za filtrami, to niepotrzebnie wyjaławiałoby wodę z mikroorganizmów wypłukiwanych z filtrów (nie nazwę tego 'żywą wodą', bo nie lubię zabobonów).
_________________
Paweł
Koipond 7,4m3 wolanina - trochę zdjęć wcięło, ale uzupełniam
Moje koi
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018
 
 
filipinka 
Nowy


Dołączyła: 11 Sie 2015
Posty: 7
Skąd: Radziejów
Wysłany: 2015-08-28, 19:38   

Sorrki ze zadaje dla wielu tutaj "beznadziejnie proste pytania" ale ja naprawde nie wiem na razie co i jak, stąd własnie moje nastepne pytanie:
-czyli taka lampa musi byc w wodzie zanurzona? Bo ja wyobrazałam sobie niestety, ze powinna ona byc jakos na "zewnątrz"... :-(
_________________
"W stawie pływa złota rybka,
Bardzo zwinna, bardzo szybka.''
 
 
wolanin 
Administrator


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 14 Kwi 2009
Posty: 1692
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-08-28, 22:19   

filipinka napisał/a:
-czyli taka lampa musi byc w wodzie zanurzona? Bo ja wyobrazałam sobie niestety, ze powinna ona byc jakos na "zewnątrz"... :-(

Nie poprzestawaj na wyobrażaniu sobie, lecz bardziej wgryź się w temat. Np. zobacz na witrynach oferujących lampy UV, jak w ogóle one wyglądają. W końcu to Ty wydasz na to pieniądze. Na skróty - najczęściej stosuje się lampy przepływowe, czyli z wężem od wody podłączonym do jej króćców. Taka lampa to urządzenie zewnętrzne, niezanurzone w wodzie, do którego z dwóch stron podłącza się węże do wlotu i wylotu wody.
_________________
Paweł
Koipond 7,4m3 wolanina - trochę zdjęć wcięło, ale uzupełniam
Moje koi
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018
 
 
filipinka 
Nowy


Dołączyła: 11 Sie 2015
Posty: 7
Skąd: Radziejów
Wysłany: 2015-08-29, 11:40   

Dzięki za podpowiedz, ale "podrąże " jeszcze ten temat jesli można.
Bo u mnie jest tak,że z oczka pompuje mi wode pompka do beczki, a tam juz raczej działa fizyka,grawitacja, czyli z pierwszej beczki do drugiej woda przepływa juz "samodzielnie" (napór wody z jednej beczke wypycha wode do drugiej a potem na kaskade)
I moje pytanie, czy jesli np założe lampe przed pierwsza beczka, tam gdzie jeszcze pracuje pompka, bo musi wode przepchnac dalej , to czy nie obciąże jakos pompki. ? A jesli zamontuje lampe juz za druga beczka , na tzw juz wylocie , to czy nie zakłóci to jakos pracy grawitacji?
_________________
"W stawie pływa złota rybka,
Bardzo zwinna, bardzo szybka.''
 
 
wolanin 
Administrator


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 14 Kwi 2009
Posty: 1692
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-08-29, 20:26   

filipinka napisał/a:
czy jesli np założe lampe przed pierwsza beczka, tam gdzie jeszcze pracuje pompka, bo musi wode przepchnac dalej , to czy nie obciąże jakos pompki. ? A jesli zamontuje lampe juz za druga beczka , na tzw juz wylocie , to czy nie zakłóci to jakos pracy grawitacji?

Oczywiście należy sprawdzić zalecane wielkości przepływu przez UV. Ja podłączyłbym UV (zainstalowane przed pierwszym filtrem) równolegle z głównym przewodem, na którym za rozwidleniem (trójnik) założyłbym zawór regulujący przepływ. Jego domykanie kierowałoby więcej przepływu na UV. Na takiej lampie bywa wizjer z wiatraczkiem kręcącym się tym szybciej, im większy przepływ. Regulowałbym tak, żeby wiatraczek zaledwie się kręcił. Woda z UV z powrotem do pierwszej beczki. Wada: brudna woda będzie wymagać regularnych przeglądów lampy i jej czyszczenia (zgodnie z instrukcją).
W drugim wariancie: zakłócenie pracy grawitacji będzie polegało na tym, że opór na lampie spowodowany przepływem przez nią wody spowoduje pewne spiętrzenie zwierciadła wody w ostatniej beczce (co spowoduje kolejne spiętrzenie w przedostatniej...). Ta różnica poziomów - to właśnie wysokość ciśnienia która przepycha wodę przez lampę. Jeżeli w beczkach będzie pewien zapas wysokości ponad złożem dla tej spiętrzonej wody, to będzie to działać, jakkolwiek znowu: nie pchałbym całej wody przez UV, bo zapewne Twoja pompa będzie dawać jej więcej, niż wymaga lampa. Znowu dałbym bypass z regulacją.
_________________
Paweł
Koipond 7,4m3 wolanina - trochę zdjęć wcięło, ale uzupełniam
Moje koi
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018
 
 
filipinka 
Nowy


Dołączyła: 11 Sie 2015
Posty: 7
Skąd: Radziejów
Wysłany: 2015-08-30, 14:53   

a czy np ta lampa bedzie ok? Nie wiem na jakie parametry patrzec:
http://alledrogo.pl/lampa-u...5626395583.html

[ Dodano: 2015-08-30, 15:00 ]
nie wiem dlaczego zamiast "alledrogo" w linku przesyła sie "alledrogo" :-(

[ Dodano: 2015-08-30, 15:01 ]
kurcze ...miało być A L L E G R O . Moze teraz przejdzie..
_________________
"W stawie pływa złota rybka,
Bardzo zwinna, bardzo szybka.''
 
 
wolanin 
Administrator


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 14 Kwi 2009
Posty: 1692
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-08-30, 17:49   

Trzymaj się regulaminu tego forum.

Co do lampy, nie napisałaś, jaką masz pompę i przede wszystkim, jakiej pojemności oczko.
_________________
Paweł
Koipond 7,4m3 wolanina - trochę zdjęć wcięło, ale uzupełniam
Moje koi
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018
 
 
filipinka 
Nowy


Dołączyła: 11 Sie 2015
Posty: 7
Skąd: Radziejów
Wysłany: 2015-08-31, 07:55   

Ok. Przepraszam. Rozumiem.
Moja pompka ma juz swoje lata. Nie mam pojecia jaką ma wydajnosc poniewaz dostałam ją od osoby,ktora oczko likwidowała. Pisze na niej tylko 18 W , i ze pompuje wode 1,5 metra w góre. Oczko nie jest duże,jakies 8000 litrów.
Jeszcze raz przepraszam za złamanie regulaminu.
_________________
"W stawie pływa złota rybka,
Bardzo zwinna, bardzo szybka.''
 
 
wolanin 
Administrator


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 14 Kwi 2009
Posty: 1692
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-08-31, 08:10   

filipinka napisał/a:
Moja pompka ma juz swoje lata. Nie mam pojecia jaką ma wydajnosc poniewaz dostałam ją od osoby,ktora oczko likwidowała. Pisze na niej tylko 18 W , i ze pompuje wode 1,5 metra w góre. Oczko nie jest duże,jakies 8000 litrów.


Teoretycznie podaje się 1 Wat mocy lampy na 1m3 wody w oczku, ale tak naprawdę im więcej tym lepiej, poza tym ze skutecznością i żywotnością tych lamp może być różnie, dlatego ja jestem zwolennikiem ich przewymiarowania. Dałbym taką na 24W. Tak na oko, Twoja pompka nie powinna być zbyt duża do takiej lampy.
_________________
Paweł
Koipond 7,4m3 wolanina - trochę zdjęć wcięło, ale uzupełniam
Moje koi
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018
 
 
filipinka 
Nowy


Dołączyła: 11 Sie 2015
Posty: 7
Skąd: Radziejów
Wysłany: 2015-08-31, 12:46   

a jak zmierzyc jakie ma cisnienie moja pompka? Bo szukajac lampy natknęłam sie na to, ze rozne lampy maja rozna dopuszczalnosc cisnienia tłoczonej wody..
_________________
"W stawie pływa złota rybka,
Bardzo zwinna, bardzo szybka.''
 
 
wolanin 
Administrator


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 14 Kwi 2009
Posty: 1692
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-08-31, 17:46   

filipinka napisał/a:
a jak zmierzyc jakie ma cisnienie moja pompka? Bo szukajac lampy natknęłam sie na to, ze rozne lampy maja rozna dopuszczalnosc cisnienia tłoczonej wody..

W zakresach stosowanych u nas wątpię, czy to ma jakiekolwiek znaczenie, ważniejsze jest, aby przepływ nie był za duży - dla skuteczności niszczenia glonów.
Pisałaś o wysokości podnoszenia Twojej pompy około 1,5m słupa wody. Ciśnienie podane na lampie możesz sobie przeliczyć na metry słupa wody np. tu:
http://www.lw.cad.pl/jedn/jedn_cisn.htm
Ciśnienie w samej lampie będzie równe nawet nie tym 1,5m pomniejszonym o wysokość ponad zwierciadłem wody, na jakiej jest zamontowana lampa (chyba, że schowasz ją gdzieś pod ziemią poniżej zwierciadła wody w oczku, to wtedy tą różnicę dodajesz...). Czyli zero nic. Tak naprawdę ciśnienie to równe jest różnicy wysokości montażu lampy i zwierciadła wody w pierwszej beczce. Czyli jeszcze mniej.
_________________
Paweł
Koipond 7,4m3 wolanina - trochę zdjęć wcięło, ale uzupełniam
Moje koi
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018
 
 
Advertisement
..:: Sponsor ::..




Pomógł: 8 razy
Dołączył: 25.01.2007
Posty: 4134
Skąd: USA





Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

oczko wodne - poradnik praktyczny