Wysłany: 2015-04-12, 20:14 Oczko wodne problemy poczatkujacego ze sprzetem
Cześć nazywam sie Sebastian i zamierzam wybudować swoje pierwsze oczko wodne. Oczko ma być nowoczesne z kaskada w formie wodospadu, forma prostokątna wymiary 3m x 1m głębokość 1m z jedna polka na wysokości 50cm. Z wyliczeń wychodzi mi ze ok 2300litrow. Chciałbym umieścić kilka rybek nie za dużo by nie przeciążyć oczka.
Pojawia sie kilka pytań i prosiłbym o pomoc
Chce kupić filtr ciśnieniowy, prefiltr, pompę, oraz kupiłem już mała 20l beczkę i chciałbym zbudować mały filtr biologiczny.
1. Jak to wszystko podłączyć proszę poprawić mnie jak będzie coś złe. Myślałem o czymś takim:
Pompa zanurzona w wodzie>prefiltr>filtr ciśnieniowy z lampa uv>filtr biologiczny własnej konstrukcji(tutaj już bez gąbek bo zakładam ze prefiltr i filtr ciśnieniowy wszystko zbierze a już mam kupione biobale, ceramikę oraz keramzyt i skale wulkaniczna dla rozwoju pozytywnych bakterii>i ostatecznie do rynienki przelewowej tez własnej konstrukcji z kwasowki. Wszystko chce pochować w prostokątnej formie otwieranej od góry która będzie rownież wodospadem
2. Jaki filtr ciśnieniowy wybrać, jąka firma na jaka wielkość
3. Jaka pompę wybrać. Chciałbym by pobierała mało prądu, niestety nie znam sie na wydajnosciach i tu proszę o doradzenia by przeszła przez te wszystkie rzeczy i doszła woda do rynienki
Jutro wstawię foto i będę starał sie pokazywać jak postepują prace
Pomógł: 68 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1871 Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-04-13, 07:11 Re: Oczko wodne problemy poczatkujacego ze sprzetem
O jakim prefiltrze piszesz? Wszystkie, które znam (to znaczy urządzenia faktycznie projektowane do roli prefiltra, a nie np. jakiś filtr ciśnieniowy nazwany 'prefiltrem' ze względu na zainstalowanie go na początku) pracują w układzie otwartym (nie ciśnieniowym), więc jak chcesz potem zasilić filtr ciśnieniowy? Różnicą wysokości? Filtr biologiczny zrobiłbym min. 120-litrowy. Ja obecnie obsługuję Mausera 1m3 pompą Aqua Nova 6500 l/h, ok, 3m podnoszenia (wartość nominalna, trzeba patrzeć na wykresy pompowania, żeby ustalić faktyczne przepływy) i 50W poboru mocy. Taką lub podobną bym zastosował.
następnie z tego do filtra ciśnieniowego i z filtra ciśnieniowego do beczki z kulkami keramzytem ceramika. Następnie z beczki do przelewu i sportem do oczka.
Myślałem ze jak zanurzę pompę i tak podłączę jak opisałem to woda będzie przepływać.
Dajcie znać czy jest ok
Co do tak dużej beczki jak mówisz to za bardzo nie mam gdzie ja schować
Wysłany: 2015-04-14, 06:54
Występuje w dwóch pojemnościach 603 - 2,7L oraz 602 - 1,5L.
To jest maleństwo. Jak często gotowy jesteś czyścić prefiltr?
Czy mógłbyś zamieścić jakieś zdjęcia otoczenia oczka wyjaśniające problemy z wielkością filtrów?
Jutro zrobię foto. Na dzień dzisiejszy nic nie ma ale mam juz plany. Czy mogę połączyć 2 beczki 60 i czy to wszystko zadziała na jednej pompie.
To skoro to sie nie nadaje to ta beczułkę która mam czyli 20 L zrobić jako prefiltr i tam powrzucać gąbki itp pózniej do filtra ciśnieniowego następnie kupić 2beczki po 60l wąskie połączyć je jakoś i następnie do przelewowki
Wysłany: 2015-04-15, 07:22
Sebus86 napisał/a:
20 L zrobić jako prefiltr i tam powrzucać gąbki itp pózniej do filtra ciśnieniowego następnie kupić 2beczki po 60l wąskie połączyć je jakoś i następnie do przelewowki
Coraz lepiej. Do prefiltra tak czy owak będziesz musiał systematycznie zaglądać, ale przy takiej pojemności nie zatka się prędko. Czyli z punktu widzenia filtracji mechanicznej - OK, a im częściej go oczyścisz, tym mniej nieczystości rozłoży się w międzyczasie i zabrudzi wodę.
Wszystko powoli zmierza ku spotykanym tutaj standardowym rozwiązaniom.
Poczytaj to forum, nie bazuj na opinii jednego człowieka.
Może inni też się wypowiedzą?
Mi podoba się Twoja chęć stosowania prefiltra, natomiast moim zdaniem niepotrzebnie komplikujesz sobie temat jakimś filtrem mechanicznym, z których dostępne w cenie korespondującej z kosztem systemu DIY - zazwyczaj nadają się raczej do akwarium niż do oczka. O jakim modelu myślisz? Co do prefiltra: sens jego stosowania zamiast wydzielenia spodu w jednej z beczek na osadnik i filtrację wstępną - polega moim zdaniem na łatwej dostępności, demontażu, przeglądzie, budowie ułatwiającej szybkie oczyszczenie wkładów. Jak nie, to może jednak zastanowisz się nad typowym rozwiązaniem: w pierwszej beczce od dołu osadnik, powyżej jakiś luźniejszy materiał do łapania osadu, potem coś do podczyszczenia mechanicznego (jakaś gąbka japońska...) a w drugiej beczce typowy wkład biologiczny - peszel, lawa, porowaty keramzyt, pumeks, ewentualnie złoże napowietrzane (fluidalne) z Kaldnes lub Hel-X. Gdzieś na początku układu przydałaby się też lampa UV, ale albo zasilona bypassem dla podania wymaganego przepływu (nie powinien być za duży), albo (przerobiona...) jako zanurzeniowa np. w wydzielonej części prefiltra...
Cześć niestety dziś nie udało się zrobić foto bo późno wróciłem z pracy. Dziękuje że chociaż starasz mi się jakoś pomóc. Czytam forum i dowiaduję się kilku ciekawych rzeczy i przychodzą zmiany. Jako że chce mieć czyściutką wodę pójdę najprawdopodobniej w dwie beczki 80 l, filtr cisnieniowy i własny zbudowany z małej beczki prefiltr
Poniżej foto w końcu jak to chcę zrobić
Jako że czytałem na forum że lepiej zrobić wejście na górze beczki z przelotem z rury do dołu i wyjście znów na górze to też tak zamierzam zrobić.
Moje pytanie brzmi jak te beczki połaczyć?? na niektórych zdjęciach widac u kolegów jakby złaczki do zraszaczy takich do trawnika ale nie wiem czy to jest to
Jakie średnice rór zastosować. Przeczytałem już ze na wlocie mniejsze a na wylocie wieksze by się nie przelewało.
Chciałbym dziś tez już zakupić filtr ciśnieniowy i pompę i nie wiem do końca co wybrać
Myślałem o takich pompach oczywiście chciałbym aby pobierała jak najmniej prądu oraz zasiliła to cały ten obieg:
Sorki Sebus, ale regulamin zabrania umieszczania linków do aukcji.
Wymień proszę parametry podanych pomp: nazwa, nominalna wysokość podnoszenia, przepływ i pobór energii. Podobnie z filtrami.
Które byście wybrali, która z tych firm jest lepsza tzn chodzi mniej niezawodna
Czy to niezły sprzęt czy może polecacie coś innego
Co do pompy to aqua nova 6500 50W podnoszenie na 50W
Co do filtra ciśnieniowego to też aqua nova 20l z lampa UV
lub Aqua szut extreme 8 z dodatkową lampą 11W (chyba wezme tą)
Tylko z tego co rozmawiałem z jednym Panem to jedna pompa może nie zasilić tego jak chciałem a na 2 mnie narazie nie stać i chciałbym pierw na jednej więc Pan poradził mi bym dokupił trójnik i zrobił tak
Z pompy z pierwszego wyjścia do filtra cisnieniowego i nastepnie do duzej beczki gdzie bedzie biologia bo juz zostało to wszystko wyczyszczone i z tej beczki jeden odpływ do przelewu
a z drugiego konca trójnika wyjście na ta mała beczke i tam zrobić filtr mechaniczny ze szczotek, peszla i też wyjscie do duzej beczki gdzie bedzie biologia i nastepnie do przelewu
Pytając dlaczego to Pan powiedział ze ta pompa czyli aqua nova ma za duży przepływ do filtra i lepiej rozdzielic to na dwa wyjscie w tedy bedzie podobna moc czyli ok 3000l (tyle pododbno ile w filtrze powinno byc i lepiej to bedzie działać.
Co o tym myslicie
filtr z beczek zrobić od dołu czy od góry chodzi mi o wlew
Moje pytanie brzmi czy tak jak powiedzieli mi wyklepie będzie dobrze czyli z pompy na trójniak
I z jednego wyjścia na filtr cisnieniowy i do beczki boi a z drugiego na mała beczkę 10l ze szczotkami itp czyli mechaniczna i do drugiej beczki. Czy po prostu dwie beczki to bez sensu i lepiej jedna
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum