Witam. Ja jako wypełnienie filtra użyłem "kostka filtracyjna" PPI 10 i 20. do kupienie na alledrogo. Użyłem jej do beczki 260l (chodzi u mnie w garażu całą zimę i jestem zadowolony) i do 1000l mauzera, ale jeszcze nie sprawdzony bo go dopiero uruchomiłem. Materiał lekki i łatwy do czyszczenia, ponoć Holendrzy go używają jako wkład mech. i biol. filtrów (przyp. sprzedawcy).
Powiem Ci że budowlany może być nie wypłukany (czyt. zakurzony ) ozdobny penie musi byś czysty ważne żeby miał jak największą powierzchnię (duża granulacja)
_________________ Eko ogród Zakładanie i pielęgnacja ogrodów
Do mojego filtra kupowałem keramzyt o rozmiarze 8-16 worki 60L,są też spieki keramzytowe strukturą porowatości zbliżoną do rafy stosowane przy uzdatniania wody pitnej. Zakupiłem w Mszczonowie na pewno znajdziecie stronę z cenami u wujka Google.
Najlepszy keramzyt jest porowaty,bo w filtrze ma dwa zadania,utrzymanie bakteri
dla wody i ryb i oczyszczanie mechaniczne wody,zawsze płuczemy keramzyt zimną wodą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum