Wysłany: 2014-05-03, 19:49 Zarybianie oczka wodnego. Kilka propozycji i pytań
Witam. Mam kilka pytań odnośnie złotej orfy i nie tylko.
Oczko ma wymiary ok.3-3.5 m. szerokości , ok. 7 m. długości ( z czego 2 metry z 7 to straszna płycizna ) i ok. 1 m. głębokości w najgłębszym punkcie ( najgłębiej prawy brzeg coraz płycej w kierunku lewego, podobnie jest jeśli chodzi o długość ) , występuje roślinność
pytania :
1. Czy złota orfa będzie dobrze dorastała w takich warunkach?
2. Z tego co wcześniej czytałem zimę powinna przetrwać ale nie zaszkodzi się upewnić ?
3. Czy nie będzie zjadała mniejszych osobników ok. 10 cm długości?
4. Ile orf mogę kupić ( mam 3 rybki 10 cm dł. i chciałbym jeszcze dokupić jakiegoś większego glonojada proszę o propozycje)?
Moje propozycje:
1. Do tych 3 małych rybek dokupić dwie orfy i 2 ryby glonożerne ( czy nie będzie ich za dużo i chciałbym aby były mało wymagające )
Przepraszam jeśli podobny temat się powtórzył ,ale ja nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie pytanie. Z góry dziękuję za odpowiedzi
Oczko masz prawie dwa razy większe od mojego więc mogę stwierdzić, że orfy spokojnie się utrzymają. To ryba stadna więc powinieneś wpuścić co najmniej 5. Ja 2 razy zarybiałem pięcioma sztukami i za każdym razem jedna mi gdzieś ginęła.
Glonojada zdecydowanie sobie odpuść.
10-centymetrowym rybkom orfy nic nie zrobią natomiast w znacznym stopniu ograniczą namnażanie się nowych rybek.
Mam jeszcze jedno pytanko jak szybko orfy rosną i czy warto kupić jakiś pokarm na przyśpieszenie wzrostu ?
Ps:jeśli było takie pytanko to poprosze o link i dziękuję za odpowiedzi są bardzo pomocne .
Mam jeszcze jedno pytanko jak szybko orfy rosną i czy warto kupić jakiś pokarm na przyśpieszenie wzrostu ?
leon250, Mam nadzieję, że nie zamierzasz ich utuczyć i zjeść Nie ma specjalnie powodu żeby je traktować jakimiś specjalnymi pokarmami. Rosną dość szybko (u mnie na najpospolitszej karmie pływającej i tonącej). W końcu nie chodzi o to żeby z oczka zrobić tuczarnię
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 585 Skąd: Ruda Śl.
Wysłany: 2014-05-04, 10:16
Jeśli orfy na dzień dobry by zjadały 10 cm ryby,to ile one powinne mieć na początku?
A potem jeszcze je tuczyć?
Ze dwa razy miałem po 10 sztuk.Zapieprzały równo.Po miesiącu już nie było żadnej.
Albo za krótki pas startowy miały albo w poszukiwaniu 10 cm osobników latały po trawniku wokół oczka
Bez obawy jeść ich nie zamierzam .Chodziło mi oto aby rzucały się w oczy.Dzięki za odpowiedzi to czego chciałem się dowiedzieć już wiem
Ps pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz serdeczne dzieki
Odnośnie zarybiania oczka to wczoraj mój mąż po powrocie z wędkowania wrzucił mi do oczka dwa małe liny złociste i mam pytanko do Was: czy nie zaszkodził w ten sposób reszcie ryb? W oczku mam pięć karasi kolorowych i trochę narybku a i jeszcze jedną nie znaną mi rybkę (podobną do karasia ale jest ciemnego koloru w jeszcze ciemniejsze plamki). Oczko jest głębokie na 1,30.
Wyczytałam u Was że liny są wszystko żerne i że jak najbardziej nadają się do oczka, Nie chciałabym natomiast żeby za rok było ich już z dwadzieścia. I ciekawi mnie to jak one będą się zachowywać.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek odp.
Witaj anetta, Ja bym bardziej się martwił, przywleczeniem przez nie, jakiejś choroby niż nadmiernym rozmnożeniem. Z cała pewnością, nie będą się mnożyły bardziej, niż karasie. A męża, proszę w nocy, ładnie poprosić, aby nie wrzucał ryb ze stawów.
Dziękuję Arturze za odp.
Mam nadzieję że rybkom nic nie będzie.
Ten argument z chorobą myślę że trafi mu do serca,( nie pomyślałam o tym), ale nie bardziej pewnie niż ta prośba nocą. Także jeszcze raz dzia za podsunięte pomysły
_________________ Pozdrawiam
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum