Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2014 Posty: 43 Skąd: Radomyśl Wielki
Wysłany: 2014-05-07, 20:40 Nasze oczko wodne ;)
Witam
Jestem tu nowy mam na imię Mariusz i mieszkam na Podkarpaciu okolice Radomyśla Wielkiego. Bardzo mi się podoba to forum można znaleźć tutaj wiele ciekawych tematów . Chciałbym pokazać kilka zdjęć mojego oczka wodnego .
Oczko zostało założone w 2005 roku jednak od tamtego czasu bardzo wiele się zmieniło. W 2012 zostało troszkę przerobione i zmieniona została folia ponieważ była niebieska co bardzo mi się nie podobało .
Obecnie pojemność oczka to trochę ponad 3000 liter i głębokość 1 metr ryby na dzień dzisiejszy to 8 karpi koi
Kilka zdjęć:
2005
Rok 2005 nowo założone oczko wodne
2006
Ryby przezimowały pierwszy rok, same karasie w maju 2006 kupiłem pierwszego karpia koi zdjęcie poniżej
2007
Oczko wreszcie zarosło i nie widać już tak bardzo tej niebieskiej foli jak to było na początku.
Wysłany: 2014-05-07, 21:12
Tak mam pompkę, lampę uv, oraz filtr. Kupiłem lampę w zeszłym roku ponieważ miałem zawsze problem z zieloną wodą
[ Dodano: 2014-05-07, 22:45 ]
Kilka kolejnych zdjęć
W latach 2009-2011 raczej bez zmian.
W zimę w 2012 roku padły mi wszystkie karpie zostało tylko kilka karasi. Była to moja wina ponieważ miałem awarię pompki która robiła mi za przerębel i woda wczesną wiosną zamarzła doprowadzając do przyduszenia się ryb. Bardzo tego żałowałem .
Postanowiłem wtedy, że wymienię folię na czarną oraz troszkę powiększę oczko.
Przy wymianie foli najgorzej było z wyciągnięciem Lili wodnych które rosły na dnie bez kosza.
Wreszcie czarna folia
2013
Przy wymianie wody przebiłem folię nawet nie wiem w którym momencie. na szczęście udało mi się znaleźć i zakleić pękniecie.
Wysłany: 2014-05-09, 05:48
Aktualnie mam 8 karpi (3 euro koi i 5 japońskich) oraz 3 małe karsie po 3 cm około (które też komuś podaruje muszę tylko złapać).
A te zdjęcie powyżej jest zrobione jakiś miesiąc temu i na nim jest 4 karpie (3 euro i jeden japoński ten złoty) a reszta karasie, które już sprzedałem za grosze bardziej chciałem się pobyć po zakupie 4 nowych karpi japońskich w tym roku . Na weekendzie dodam jakieś aktualne zdjęcia gdzie widać nowe ryby. Zrobiłem też ostatnio mini strumyk wczoraj skończyłem
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Mar 2014 Posty: 94 Skąd: Milicz
Wysłany: 2014-05-09, 06:06
No no ładnie to wszystko wygląda przeróbka na duży '+' jak dla mnie
Woda na ostatnim zdjęciu widzę, że bez porównania do wcześniejszych zdjęć. To uv tak zrobiło robotę?
Chyba też będę musiał się w nią zaopatrzyć bo wodę mam jednak trochę zielona..
Wysłany: 2014-05-09, 06:55
Od zawsze miałem zieloną wodę i w końcu się zdecydowałem kupić lampę uv. Kupiłem chyba ja w lipcu woda była już bardzo zieloną widoczność tylko parę cm. W ciągu miesiąca było widać dużą poprawę jednak do końca nie znikły glony. W tym roku mam lampę od początku sezonu i glony jeszcze się nie rozwinęły zobaczę w lato jak będzie gorąco ale na pewno pomaga
Wysłany: 2014-05-11, 18:01
Witam zrobiłem kilka nowych zdjęć. Oczko troszkę zmienione zamiast wcześniejszej fontanny zrobiłem mini strumyk około 2 metry . Pompka zbyt słaba (przebieg 2500l/h) żeby mieć fontannę i strumyk więc tylko sam strumyk.
Wszystkie 8 karpi
Mały strumyk
Rośliny coraz większe
Na koniec widok z naszego balkonu na oczko wodne
[ Dodano: 2014-05-11, 19:09 ]
a to moja żabcia , tych prawdziwych nie lubię
pzdr Ania
Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2014-05-11, 19:04
Twoje oczko jest przeurocze!! Karpie i lilie wyglądają znakomicie. Bardzo ładny strumyk, fajny klimat dają te floksy na brzegach . Piękne brzegi i rośliny. Woda bezkonkurencyjna. Widok z balkonu bardzo fajny, piękne krzewy, drzewa i byliny . Żaba nie tak zła, ale ja jednak nie lubię ich pod żadną postacią .
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2014-05-12, 16:45
lasoch, gdzie Ty dziecko widzisz floksy ?, bo ja chyba mam za słabe okulary, że ich dojrzeć nie mogę . Oczko naprawdę ładnie się prezentuje. Jest tak ładne, że przestawiłabym tą huśtawkę na lewą stronę, aby obserwować oczko.
Wysłany: 2014-05-12, 17:50
Floksy to chyba te kwiatki co mam na skalniaku kwitną teraz ładnie . Huśtawka niestety nie pasuje w innym miejscu i oglądam rybki na stojąco jednak przydała by się jakąś mała ławka do siedzenia koło oczka
Mi żaby nie przeszkadzają ale żona ich nie lubi za to rybki lubi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum