wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Karaś pływający bokiem
Autor Wiadomość
kaszakasia 
Nowy

Wysłany: 2014-05-17, 17:05   Karaś pływający bokiem

Witam serdecznie
Mój karaś od jakiegoś czasu jest chory, ale niestety nie wiem co mu dolega i przede wszystkim jak mu pomóc.
Rybka ma ewidentny problem z zanurzeniem się, jest wypierana na powierzchnię jak balon z powietrzem. Często widzę ją leżąca na boku, unoszącą się na wodzie. Innym razem nurkuje żeby zaraz potem wyrzuciło ją na powierzchnię, pływa też czasem z grzbietem wystającym ponad wodę. Jest mi bardzo żal tej rybki, czy jest jakiś sposób żeby jej pomóc? Czy może to być problem z pęcherzem pławnym?
Bardzo proszę o rady.

Rybka zniknęła dziś z pola widzenia na kilka godzin, obeszłam całe oczko ale nie widziałam jej, więc podejrzewam że pływała normalnie? Teraz znowu unosi się na powierzchni na boku, głowa i ogon są zanurzone, brzuch wystaje. Dryfuje tak bez ruchu i tylko po dłuższym czasie czasem zamacha ogonem i ewentualnie przewróci się na drugi bok. Czy mogę jej jakoś pomóc? Przenieść do domu, do napowietrzonego pojemnika? Sama nie wiem co robić, ciężko się patrzy jak rybka się męczy.

mw19pl 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-17, 18:06   

Jak tylko możesz złap ją bo może zarazić inne jeśli to jakaś choroba. Miałem raz taki przypadek złapałem i okazało się że na rybie była splewka (skorupiak pasożyt) wystarczyło ściągnąć i ryba przeżyła ;-) . Na szczęście splewka zanikła sama i nie miałem żadnych strat.

kaszakasia 
Nowy

Wysłany: 2014-05-17, 18:23   

Tak chyba zrobię, złapię ją i dam do beczki z napowietrzaniem.
Tylko nie wiem co to może być :( wątpię że to jakiś pasożyt.
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co to może być i jak pomóc? Czytałam o welonkach które "zapowietrzają" się, czy to samo mogło stać się karasiowi?

kaszakasia 
Nowy

Wysłany: 2014-05-18, 19:01   

Witam
Rybka dalej jest w takim samym stanie, a nawet mam wrażenie, że jest gorzej.
Teraz praktycznie non stop unosi się bokiem na powierzchni (wygląda jak martwa) jej próby zanurzenia się kończą się po kilkunastu sekundach, gdyż skutecznie jest wypierana na powierzchnię.
Przeszukałam masę postów na tym i na innych forach i dalej nie mogę znaleźć odpowiedzi na to, co może dolegać mojej rybce. Czy ktoś życzliwy może mi coś doradzić?
Większość tematów na jakie się napotykam to choroba gazowa (najbardziej pasuje do objawów) jednak zawsze tematy te odnoszą się do ryb akwariowych.
Spotkałam się z takimi zaleceniami:
- umieścić rybę w posolonej wodzie
- podanie zieleniny (jednak wątpię, żeby była w stanie coś zjeść)
- delikatne wymasowanie ryby, aby pomóc usunąć nadmiar gazu z pęcherza pławnego
Czy ktoś może odnieść się do tych zaleceń? Czy któryś z tych podpunktów może pomóc karasiowi?
Bardzo proszę o odpowiedź.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu