Wysłany: 2014-06-11, 18:26 moje oczko roślinne:)
witam
Forum poczytuje juz dosyc długo,zawsze lubiłem ogladac fotki i projekty oczek.
Jako że buduje dom i planuje przy tarasie oczko docelowe ,postanowiłem załozyc minioczko dla roslinek,chodzi mi o to zeby roślinki sie zadomowily,rozrosły..i w nastepnym roku od razu je przesadze do własciwego dużego oczka.
Moje oczko roslinne ma okolo 6 m2 i srednią głebokośc tylko 30-35 cm,większosc strefy przybrzeznej to 15-20 cm głebokości.
Prosze się nie przerazac widokiem,oczko dopiero co wykopane 5 dni temu,zalane woda,roslinki kilka sztuk z jeziora posadzone 3 dni temu.
Oczko doprowadze sukcesyfnie do porządku jesli chodzi o strefe brzegowa bo na razie wyglada tragicznie:)
Witamy nowego forumowego oczkomaniaka koszajce rosną bardzo szybko to narośnie ci ich dużo , postaraj się jeszcze o jakieś lilie, strzałki, boberka tego nigdy za wiele
Wysłany: 2014-06-12, 06:51
Witaj
Rozpierduchą się nie przejmuj(zobacz jak ja miałem:P) oczko Pielgrzyma od tego zaczyna każdy oczkomaniak,a faktem jest że wykańczanie i maskowanie to najwięcej pracy ,ale dającej najwięcej satysfakcji
Wysłany: 2014-06-12, 23:47
Dzięki za miłe słowa i przyjęcie:)
Mam w okolicy piekne duze jezioro ale pozyskanie innych gatunków wymaga jednostki pływajacej:)myslę ze nie uszczuple zasobów przyrody biorac kilka roslin do oczka,oczywiscie gatunków chronionych nie dotykam,zreszta jakies lilie to kupie dopiero docelowo do dużego oczka.
Jesli chodzi o to przyszle oczko to marzy mi sie jak największe przy samym tarasie ,pionowa betonowa sciana w dół na 2-2,5 metra i stopniowe wypłycanie w kierunku ogrodu,ale to już bedzie dopracowany projekt pod względem wizualnym..mam nadzieje:) no i jakies rybki tez bedą.Ogólnie jestem fanem rodzimych gatunków ryb stawowych czyli lin,okoń,karaś,płotki itd. i z takim zamierzam spróbować. Mój znajomy ma naturalny staw w ogrodzie(wysoka woda gruntowa),i widok niektórych okazów zapiera dech.Ale to jeszcze wyjdzie w praniu bo może cos mi sie odwidzi i będą kojaki:). Dom kończę mniej więcej w środku zimy i zaraz po tym rozpoczne prace wykopaliskowe do nowego duzego oczka,żeby je w pełni urochomić na wiosnę.
Dziś kupiłem pompę aquaela 2000l/h bo moje oczko ma wlasnie około 2000 litrów i zrobiłem filtr z wiadra około 70 litrów. Na dole jest wylew grawitacyjny i wieksze kamyki,potem keramzyt w siatce tynkarskiej z oczkami,potem gruby zwir i na koncu drobniutki,pompa działa znakomicie troszkę ten przelew jest szybki,chyba musze zwiększyć frakcje filtracyjne bo woda przelatuje przez te warstwy jak przez sito,ale mam nadzieje jak sie wytworzy fauna bakteryjna to bedzie troszkę podczyszczać.Pompa pompuje wode bezpośrenio na górne warstwy żwirku .Fotki wrzucę jutro.
Wylot zrobiłem jako taka pseudo kaskadę małą...ale to jednak jest magia:),szum wody na kamykach,mozna tam usnąć:)
pozdrawiam
[ Dodano: 2014-06-13, 21:00 ]
mój filterek:)
Na razie ogarniam temat technicznie,z maskowaniem i porządkiem wokol brzegu będe sie powoli posuwał do przodu:)
Jak widać cierpię na niedobór głazów i kamyków,ale to z czasem zgromadze ,planuję tez duzy udział w wystroju zrobić z pomoca drewna,stare dębowe kłody jakies patyki ,korzenie...
Filtr zamierzam rozbudować o drugą beczkę i ukryć go pod ziemia albo zrobic na tej pryzmie skalniak i tam to ukryć.
[ Dodano: 2014-06-13, 21:03 ]
Z roslinami cos drgnęło,wprawdzie codziennie widzę jakis liśc który zamiera ale pojawiaja się zaczatki nowych lisci, czyżby powoli sie przyjmowały? Miejmy nadzieje:)
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Gosik 2014-06-16, 19:04, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2014-06-16, 19:06
Jest, jak jest. Na razie w fazie budowy. Efekty przyjdą później i na pewno będzie co podziwiać . To jak z domem, same fundamenty nic jeszcze nie mówią o jego docelowym wyglądzie
Wysłany: 2014-06-19, 19:06
Do mojego oczka udalo mi sie pozyskać nowe roslinki,tylko nie jestem pewien ich nazwy
Te charakterystyczne to chyba grzybienie,w jeziorze była ich zała zatoka wziołem jednego ktory rosł najpłycej .
Ogólnie powiem ze ostatnie dni zauwazylem ze roslinki zaczynaja zyc:),widze niesmiale nowe listki,odwracaja sie do słonca ,wiec jest nadzieja ze bedzie z nimi dobrze.
Wczoraj zauwazylem atak glonow zielonych,wczesniej ich w ogole nie było,chyba woda sie odstała,a wczoraj woda byla jak zupa dosłownie ..zielony spieniony kozuch na powierzchni,dzis jednak to ustapiło.
chcialbym spytac co sadzicie o moim filtrze,na samym dnie mam duże kamienie potem siatka i zwirek,potem wyzej keramzyt i na samej górze zwirek drobny,czy te warstwy moga byc? Boje sie tylko czy przeplyw jest nie za szybki przez filtr,bo nawet na minimum na pompie wali jak szalona,pompa aquael 2000 l/h
Ostatnio zmieniony przez Gosik 2014-06-20, 19:07, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2014-06-20, 19:09
front247 napisał/a:
Do mojego oczka udalo mi sie pozyskać nowe roslinki,tylko nie jestem pewien ich nazwy
Te charakterystyczne to chyba grzybienie,w jeziorze była ich zała zatoka wziołem jednego ktory rosł najpłycej .
Ogólnie powiem ze ostatnie dni zauwazylem ze roslinki zaczynaja zyc:),widze niesmiale nowe listki,odwracaja sie do słonca ,wiec jest nadzieja ze bedzie z nimi dobrze.
Wczoraj zauwazylem atak glonow zielonych,wczesniej ich w ogole nie było,chyba woda sie odstała,a wczoraj woda byla jak zupa dosłownie ..zielony spieniony kozuch na powierzchni,dzis jednak to ustapiło.
chcialbym spytac co sadzicie o moim filtrze,na samym dnie mam duże kamienie potem siatka i zwirek,potem wyzej keramzyt i na samej górze zwirek drobny,czy te warstwy moga byc? Boje sie tylko czy przeplyw jest nie za szybki przez filtr,bo nawet na minimum na pompie wali jak szalona,pompa aquael 2000 l/h
Wziąłem, a nie wziołem.Pozostałą pisownię bez "ę", "ą", "ż itd. wybaczam, bo pewnie pisałeś z kom.
Wysłany: 2014-07-05, 08:02
renmir napisał/a:
front247 napisał/a:
myslę ze nie uszczuple zasobów przyrody biorac kilka roslin do oczka,oczywiscie gatunków chronionych nie dotykam
Grążele i grzybienie rosnące w naturalnych zbiornikach są pod ochroną,
No to mnie zastrzeliłeś teraz...sądziłem że tylko lilie są pod ochroną.Hmm myślę że mogę mój występek choć trochę naprawić i uspokoić sumienie oddając naturze co zabrałem. Ten mój jeden grążel ładnie zaczął rosnąć więc jak się rozmnoży to odwiozę te jedną sztukę z powrotem.Tak samo z grzybieńczykiem . Nic więcej zrobic nie mogę.
Przejrzę sobie teraz w necie wykaz roślin pod ochroną zeby nie popełniać takich błędów.
dzięki za zwrócenie uwagi.
pozdrawiam
[ Dodano: 2014-07-05, 21:11 ]
W moim oczku życie tętni już na dobre:) Roślinki wypuszczają nowe pędy,nawet jakaś żaba się przypałętała.
Jako ze nie udało mi się załatwić kamieni,brzeg oczka obkładam darnią,na jednym brzegu powoli już trawka zarasta...myślę że 2-3 miesiące i nie będzie widać folii ,zresztą taki brzeg bardziej mi się podoba niż wyłożony głazami jak w Morskim Oku chociaż to kwestia gustu,jednak mi pasuje coś na wzór biotopu typowego jeziorka nizinnego. I w tym kierunku będę tworzył to oczko.
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum