Pomógł: 30 razy Dołączył: 05 Paź 2012 Posty: 569 Skąd: ok. Olkusza
Wysłany: 2014-05-03, 21:13
Witaj,
1. Oczywiście, że lepsze będzie oczko z folii, gdyż o wymiarze i kształcie decydujesz sam.
Gdybyś wybrał tą właśnie opcję to nie zapomnij o wykonaniu półek na rośliny,
każda roślina ma inne wymagania co do głębokości na której rośnie.
Do tego gdy zdecydujesz się na oczko z folii to zrób też strefę głęboką abyś mógł spokojnie przezimować ryby.
2. Jak wydajna pompa to już zależy od wysokości kaskady i szerokości strumienia
oraz od tego czy chcesz lekko pluskającą wodę czy niagarę.
3. Do takiego małego to ja bym nie wpuszczał, szkoda ich męczyć.
Tak myślałem, że ryby do takiego małego oczka nie będą się nadawać.
Niestety miejsce jest ograniczone, nic większego nie postawię
Witam ! W takim oczku też możesz trzymać rybki tylko na zimę trzeba je do domu zabrać a jeśli nie możesz zrobić większego oczka to zrób głębsze więcej wody, mniej problemów.
Tak myślałem, że ryby do takiego małego oczka nie będą się nadawać.
Niestety miejsce jest ograniczone, nic większego nie postawię
Witam ! W takim oczku też możesz trzymać rybki tylko na zimę trzeba je do domu zabrać a jeśli nie możesz zrobić większego oczka to zrób głębsze więcej wody, mniej problemów.
Jakie to będą ryby ?
Co do roślin, czy rośliny bez ryb będą potrzebowały nawożenia by mogły rosnąć ?
Ja w temacie roślinnym ogólnie kiepsko, podstawy znam, w praktyce miałem dwa akwaria roślinne, teraz tylko Tanganika i Malawi...
Karasie są najmniej wymagające ale liny i orfy też się nadają. Roślinom wystarczy podłoże w którym je posadzisz chyba,że planujesz lilie te, są bardziej kapryśne.
Wysłany: 2014-05-04, 09:57
Ja nadal radzę Ci zrobić oczko z folii, chociaż masz ograniczone miejsce to postaraj się je dobrze zagospodarować
Do małego oczka raczej jedynie karasie, orfy potrzebują miejsca do pływania.
Rośliny takie jak np. kosaćce, ponikła, sity, mięta wodna mogą rosnąć w samym żwirze - tak rosną u mnie.
A takie jak np. lilie wodne, oroncjum są bardziej wymagające więc trzeba będzie im zapewnić żyzne podłoże.
Jest cała masa roślin wodnych o różnych wymaganiach - lektura Cię tutaj nie ominie
Ja nadal radzę Ci zrobić oczko z folii, chociaż masz ograniczone miejsce to postaraj się je dobrze zagospodarować
Do małego oczka raczej jedynie karasie, orfy potrzebują miejsca do pływania.
Rośliny takie jak np. kosaćce, ponikła, sity, mięta wodna mogą rosnąć w samym żwirze - tak rosną u mnie.
A takie jak np. lilie wodne, oroncjum są bardziej wymagające więc trzeba będzie im zapewnić żyzne podłoże.
Jest cała masa roślin wodnych o różnych wymaganiach - lektura Cię tutaj nie ominie
Zdecyduję się na folię, ogólnie to będę miał więcej miejsca do wykorzystania.
Jak z cenami foli, jaką grubość foli wybrać w takim przypadku ?
Co do ryb to ryby na końcu, nie chce na chama umieszczać ryb, a jeśli mają się męczyć to lepiej odpuścić.
Najgorzej będzie z półkami na rośliny, nie wiem na jakiej głębokości i ile tych półek zrobić..
Nawet jeśli teraz nie zdecydujesz się na rybki to i tak jak większośc forumowiczów z czasem zmienisz zdanie,oczko bez ryb to tak nie do końca oczko. Głębokośc półek zależy od tego jakie rośliny planujesz standardowo 10-20cm strefa bagienna a dalej w zależności od miejsca co np.20cm w głąb. Polecam lekturę http://www.oczkowodne.net/flora.php
Nawet jeśli teraz nie zdecydujesz się na rybki to i tak jak większośc forumowiczów z czasem zmienisz zdanie,oczko bez ryb to tak nie do końca oczko. Głębokośc półek zależy od tego jakie rośliny planujesz standardowo 10-20cm strefa bagienna a dalej w zależności od miejsca co np.20cm w głąb. Polecam lekturę http://www.oczkowodne.net/flora.php
Z początku miała być mała kaskada, lecz teraz miejsca jest więcej i można zrobić oczko.
Przypuszczalnie litraż to 500l chyba, że poszaleje z głębokościom i będzie więcej.
Wysłany: 2014-05-04, 13:18
Wstaw jakieś zdjęcia terenu na którym chcesz umieścić oczko.
Najprostszym sposobem na wyznaczenie kształtu jest ułożenie liny.
Filtracją będziesz się martwił wtedy gdy już będziesz wiedział jaka będzie pojemność oczka
Co do folii na tak małe oczko powinna wystarczyć folia PCV o gr. 0.5mm - koszt ok 10zł za m2.
Strefy głębokości:
1.Strefa Bagienna 0-20 cm (rośliny lubiące teren podmokły)
2.Strefa Płytka 10-30 cm (rośliny lubiące płytką wodę)
3.Strefa Głęboka 30-100 cm (rośliny lubiące głęboką wodę)
Wstaw jakieś zdjęcia terenu na którym chcesz umieścić oczko.
Najprostszym sposobem na wyznaczenie kształtu jest ułożenie liny.
Filtracją będziesz się martwił wtedy gdy już będziesz wiedział jaka będzie pojemność oczka
Co do folii na tak małe oczko powinna wystarczyć folia PCV o gr. 0.5mm - koszt ok 10zł za m2.
Strefy głębokości:
1.Strefa Bagienna 0-20 cm (rośliny lubiące teren podmokły)
2.Strefa Płytka 10-30 cm (rośliny lubiące płytką wodę)
3.Strefa Głęboka 30-100 cm (rośliny lubiące głęboką wodę)
Wszystkie rzeczy widoczne na zdjęciu ( buda etc. ) nie będzie ich.
Na czerwono zaznaczyłem miejsce kaskady na niebiesko oczko.
Na długość będzie około 2m a na szerokość 1,5m ( może więcej )
Nie wiem jak z korzeniami świerków, wszystko wyjdzie w czasie kopania..
http://pokazywarka.pl/5gt1wi/
W sensie, półki na rośliny bagienne mają być na całej powierzchni czy tylko miejscowo, tak samo na rośliny płytkie, mam zrobić w kilku miejscach czy na całej powierzchni tak jak na rysunku ?
Wysłany: 2014-05-04, 14:58
Cytat:
Pytanie do stref, dobrze sobie to wyobrażam :
http://iv.pl/images/55647031476971096080.png
W sensie, półki na rośliny bagienne mają być na całej powierzchni czy tylko miejscowo, tak samo na rośliny płytkie, mam zrobić w kilku miejscach czy na całej powierzchni tak jak na rysunku?
To już jest dowolne ale w tak małym oczku to zrób podobnie jak pokazałeś na rysunku.
Pytanie do stref, dobrze sobie to wyobrażam :
http://iv.pl/images/55647031476971096080.png
W sensie, półki na rośliny bagienne mają być na całej powierzchni czy tylko miejscowo, tak samo na rośliny płytkie, mam zrobić w kilku miejscach czy na całej powierzchni tak jak na rysunku?
To już jest dowolne ale w tak małym oczku to zrób podobnie jak pokazałeś na rysunku.
Przy takich wymiarach 2mx1,5m ( narazie minimalne ) jaką głębokość orientacyjnie zrobić ?
Jeśli oczko będzie pozwalało na wprowadzenie ryb to czy pompa na kaskade ma być osobno czy jeden filtr może robić za filtracje i za kaskadę ?
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum