Szkoda zachodu ,według mnie nie da rady.U mnie jest 12m3 i dopiero pojemnośc filtra 250 litrów w miarę dobrze filtruje.Chyba że nie będzie rybek i dużo roślin.
Dziękuje za odpowiedzi, dzisiaj nalałem wody, zakładałem że będzie to 10m3 ale okazało się po nalaniu 5m3 sam się zdziwiłem że tak mało bo folii poszło 30m2
Przeczytałem wątek o filtrach, czy mógłbym prosić was o sprawdzenie czy dobrze myślę jak działa filtr z 1 beczki ?
Z tego co zrozumiałem to mamy 2 możliwości wykonania filtra z 1 beczki:
1. zasilanie filtra od góry deszczownicą która napowietrza filtr
2. zasilanie filtra od dołu bez napowietrzania z rusztem na oczyszczenie grubszych śmieci.
Grubsze śmieci można sobie skimerem wyławiać, a dodatkową zaletą opcji nr. 1 jest fakt, że beczkę można częściowo zakopać w ziemie i tym samym zwiększyć wydajność pompy, dlatego postanowiłem wybrać opcję nr. 2
W co wsypać drobny żwirek (1 - 2 mm grubość ziaren)?
Czy taki układ jest poprawny ?
Peszel na samym dole, czy keramzyt? a może coś innego ?
Ostatnio zmieniony przez Gosik 2014-05-05, 16:41, w całości zmieniany 1 raz
odatkową zaletą opcji nr. 1 jest fakt że beczkę można częściowo zakopać w ziemie i tym samym zwiększyć wydajność pompy, dlatego postanowiłem wybrać opcję nr. 2
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2014-05-05, 16:43
bartek24m napisał/a:
Grubsze śmieci można sobie skimerem wyławiać, a dodatkową zaletą opcji nr. 1 jest fakt, że beczkę można częściowo zakopać w ziemie i tym samym zwiększyć wydajność pompy, dlatego postanowiłem wybrać opcję nr. 2
A jakieś pozytywy z opcji 2 masz?, bo dziwnie to zdanie napisane ( opcja 1 same plusy i dlatego wybrałem opcję nr.2)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum