W akwarystyce jako nawóz stosowane są najczęściej kulki gliniano torfowe. Więc coś tam ten torf daje tylko nie pamiętam co Sam mam w akwa pod żwirkiem torf i glinę plus węgiel aktywowany.
Ktoś oferował je na alledrogo, niestety juz go nie ma. Chodziło o takie wzbogacone nawozem stosowane w akwarystyce ( podobno nie przyczyniają sie do rozkwitu glonów).
A wy czym nawozicie swoje roślinki. Moje jakoś słabo rosną ( żólkną im liście).
Pozdrawiam
Hania
Sa specjalne nawozy do oczek wodnych w postaci tabletek lub w płynie. Jest to zbiór pierwiastków śladowych bez związków azotowych i fosforowych co sprawia że nie rozwijają się glony.
http://www.sklep.oczkowod...dla-roslin.html
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Niby są jakieś nawozy w płynie i w pałeczkach do roślin w oczku wodnym nie powodujące wzrostu glonów, ale ja jakoś zawsze sceptycznie podchodziłem do tych nawozów i nigdy nie stosowałem choć rośliny u mnie rosną słabo Tak jak pisał jackon, zawsze się bałem później zielonej wody
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Atak glonów powoduje duża ilość azotanów i fosforanów w wodzie. Normalne nawozy do roślin mają jako podstawowy składnik właśnie związki azotu oraz fosforu i potasu. Dodanie takie nawozu do oczka to zielona woda murowana.
Do roślin wodnych są specjalne nawozy nie zawierające azotu. Kiedyś się z tego śmiałem, że co to za nawóz bez azotu, skoro azot powoduje wzrost roślin. Ale tu jest inaczej. Specjalne nawozy do roślin wodnych nie zawierają azotu ale są złożone z mikroelementów i pierwiastków śladowych (oczywiście mówię o nawozach dobrej jakości - markowych). Roślina czerpie azotany i fosforany z wody i ją oczyszcza. Gdyby nie było mikroelementów w wodzie wzrost rośliny może być zahamowany i nie będzie ona pobierać azotanów. Tak wiec stosowanie nawozów do roślin ma skutek odwrotny - zwalczanie glonów
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 254 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-03-31, 08:46
AurorA napisał/a:
Ale tu jest inaczej. Specjalne nawozy do roślin wodnych nie zawierają azotu ale są złożone z mikroelementów i pierwiastków śladowych (oczywiście mówię o nawozach dobrej jakości - markowych). Roślina czerpie azotany i fosforany z wody i ją oczyszcza. Gdyby nie było mikroelementów w wodzie wzrost rośliny może być zahamowany i nie będzie ona pobierać azotanów. Tak wiec stosowanie nawozów do roślin ma skutek odwrotny - zwalczanie glonów
dokladnie jak napisal Aurora, jak dla mnie nie musi to byc nawoz w plynie a cos pod korzenie, zeby powoli uwalnialy sie mikro i makro elementy, oczywiscie sa pewnie nawozy w plynie... ja bym dodal nawozu ale powoli, nic na sile i nic na szybko,zeby zobaczyc jaki efekt wywola jego dodawanie.
_________________ ZANIM ZAPYTASZ - SZUKAJ
ZANIM NAPISZESZ - SZUKAJ
PRZESTRZEGAJ ZASAD FORUM
Do roślin podwodnych i pływających w płynie a do posadzonych w tabletach. Ten w płynie też działa na rośliny posadzone, ale one część substancji odżywczych czerpią korzeniami i stąd tabletki.
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum