wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Wynalazki, a właściwie podpatrzone w sieci: moja realizacja
Autor Wiadomość
wolanin 
Administrator

Wysłany: 2013-09-18, 17:08   Wynalazki, a właściwie podpatrzone w sieci: moja realizacja

Zakończyłem właśnie ostatni etap uzbrojenia w ciężką technikę mojego 200l zbiornika zimowego z 11 koi.
Od paru tygodni walczyłem z mętnością wody, dokładając kolejno różne urządzenia, gdy pożądany efekt klarownej wody nijak nie chciał się pojawić
- najpierw mały filtr mechaniczny, który dawał sobie przez lata radę ze stadem karasi, a koi z łatwością dały radę jemu,
- potem duży 1500l/h filtr zewnętrzny
- potem prefiltr cyklonowy - już go tu pokazywałem
- potem wzorem tego z oczka - filtr mechaniczny z ovatą i jednocześnie UV 11W
Wreszcie sukces! Woda zrobiła się klarowna.

Żeby dobić przeciwnika, założyłem dzisiaj coś, co w wersji 2:1 będę chyba instalował koło oczka - złoże zraszane zintegrowane z odpieniaczem.
Poniżej idąc z kierunkiem przepływu wody: najpierw 4 warstwy złoża rozmieszczone w dolnych partiach 3 postawionych jeden na drugim trójników 75mm, których zadaniem jest oprócz pomieszczenia złoża - napowietrzenie każdej z warstw. Warstwy wiszą na krążkach z plastikowej siatki opartych o wewnętrzne przewężenie kielicha trójników.
Złoże... hm... z braku kaldnes - peszel next generation, do każdego kawałka wciśnięty mniejszy, dla zwiększenia powierzchni czynnej.
Widok z góry - dopływ wody z filtra do pionowej rury najwyższego trójnika.

Każdy trójnik boczną odnogą umożliwia dopływ powietrza do złoża. Powąchałem - nieźle z tej rury czuć, co jest dobrą oznaką silnej wymiany gazów.
Takie złoże zrobione z trójników, ale bez odpieniacza znalazłem na YT,

Do spodu ostatniego trójnika przyklejony jest odpieniacz. Też coś w tym stylu znalazłem na YT, ale bez trójników... Woda wzburzona przepływem przez złoża zraszane jest silnie spieniona i pianę oddaje przepływając pod poziomym okienkiem w odpływie.
Plexi + Acryfix, świetna zabawa z klejeniem.

A teraz efekt: TO DZIAŁA! :yahoo:
Pod odpływem tymczasowo podstawiona płaska podstawka - nie miałem innego miejsca na montaż, potem wymyślę jakiś zrzut piany do pojemnika.

p.s. Na pewno będzie jeszcze niejedna modyfikacja - np. widzę, że dobrze byłoby przykryć komorę odpieniacza, aby wydobywające się pęcherze powietrza nie uciekały w górę, lecz pomagały spychać pianę na boki, także pasowałoby podnieść brzegi komory, aby ograniczyć podciekanie na zewnątrz wody spod piany.

[ Dodano: 2013-09-18, 18:44 ]
Aktualizacja: piana po 30 minutach pracy odpieniacza sięga już gdzieniegdzie górnych krawędzi przedniej i tylnej.
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018

zbiho 
Bywalec

Wysłany: 2013-10-11, 12:43   

Witam,jakie duże te11 koi w 200 litrach?jaka temperatura?ogrzewane czy zimno? karmione czy przezimowanie naczczo?Pytam bo mam dylemat czy przenosić na zimę do akwarium 2000 litrów 5 koi od 30 do 35 cm.W akwarium pływają już 12 sztuk maluchów z ostatniego zakupu,niedobitki pozostałe sprzedawcy po sezonie,niezbyt wyrosnięte i wybarwione.chciałbym je przez zimę trochę podtuczyć w temperaturze ok 20 st.tak jak zeszłej zimy zrobiłem z tymi pięcioma z oczka.Filtr mam tetra 7000, UV 9W,napowietrzacz i grzałkę akwariową.CZy mógłbyś narysować jakiś plan prefiltra cyklonowego,bo właściwie to mnie najbardziej interesuje.Mam zamiar jeszcze przed zima zrobić duży filtr do oczka bo te "'kosze na śmieci"już mi bokiem wychodzą.Planuje na poziomie oczka trzy komory po kubiku każda z różnymi mediami a na początku cyklon.

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2013-10-11, 15:29   

zbiho napisał/a:
Witam,jakie duże te11 koi w 200 litrach?jaka temperatura?ogrzewane czy zimno? karmione czy przezimowanie naczczo?

Nie chciałbym Cię sugerować tym, co uznałem za dobre dla moich ryb, bo to kwestia zbyt odpowiedzialna jak na moje doświadczenia z tym gatunkiem. Jest kilka od 17 do 15cm, ze 4 około 10. Temperatura ok. 17C. Przy trzymaniu ryb różnej wielkości jedyne co mi trochę nie pasuje, to to, że te najmniejsze są nieco 'nieśmiałe' przy pobieraniu pokarmu przy tych dużych, które robią dużo zamieszania. Rzadko podpływają pod powierzchnię, raczej zbierają to, co dużym wypadnie z pyska... Może w końcu się przyzwyczają i nabiorą śmiałości.
Co do 'pędzenia' ryb w zimie, to pamiętaj, że może to być niekorzystne dla ich ubarwienia.
Nie na darmo Japończycy krytykują hodowle w Tajlandii, gdzie ryby nie mają właściwego spoczynku w zimie, kiedy mają nie rosnąć, a nabierać barw.
Plan prefiltra bardzo schematyczny:

Dla ograniczenia oporów przepływu - dopływ i odpływ z prefiltra zrobiłem z rur i kolanek PCV 50mm. Dopływ i odpływ działa na zasadzie lewara - trzeba je odpowietrzyć. Działa to od jakiegoś miesiąca i nie zapowietrzyło się. Oczywiście na końcówce w akwarium dałem siatkę plastikową, żeby jakiegoś malucha nie wciągnęło, koniec jest jakieś 2cm ponad dnem (a siatka opiera się o dno, nie tak jak na schemacie). Woda z prefiltra grawitacyjnie (lewar) przepływa do innego zbiornika, gdzie mam zainstalowany filtr wewnętrzny (zatopiony w zbiorniku). Równie dobrze możesz sobie zamiast tego lewara i tak dalej, zamocować rurę zasysającą wodę do filtra zewnętrznego czy najpierw lampy UV.
Średnica cyklonu - jakieś 35-40cm, średnica cylindra z siatki (firanka nylonowa na plastikowej siatce ogrodzeniowej) na odpływie z cyklonu - ok. 20cm.
Spust z dołu cyklonu zrobiony tak, żeby można było podstawić jakiś pojemnik i zostawić jeszcze trochę wysokości dla wymuszenia przepływu wymywającego z dna osad.

Najlepsze w cyklonie jest to, że codziennie rano zrzucam z dna odchody ryb i cały układ obciążony jest jedynie drobnymi cząstkami zanieczyszczeń + to, co się rozpuściło. Z tym z kolei radzą sobie filtry i odpieniacz. Siatkę (tą ze środka cyklonu) muszę czyścić co kilka dni, bo wraz ze zmniejszeniem jej przepustowości i zwiększeniem różnicy poziomów wody - zaczyna się zaginać do środka - co jest znakiem, że czas na czyszczenie.

[ Dodano: 2013-10-11, 17:53 ]
p.s. wersja oczkowa

Bartosz888 
Uczestnik

Wysłany: 2013-11-18, 07:39   

Witam
Nie będę zakładał nowego tematu , jak co mod go przeniesie .
Bardzo podobają mi się filtry surowe w stylu compact sieve ..jego budowa wydaje się prosta i tak myślałem czy coś takiego nie zbudować , mój kłopot polega na tym ze nigdzie nie mogę znaleść tego sita w sprzedaży , na ebay.de jest tego masę a w Polsce .... I tu kłopot .
Może ktoś ma namiar czy stronę , gdzie w Polsce można nabyć owe sita...
Być może ktoś nawet , już budował takowy filtr ?
Pozdrawiam

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2013-11-18, 10:11   

Bartosz888 napisał/a:
Może ktoś ma namiar czy stronę , gdzie w Polsce można nabyć owe sita...

Jest tego sporo, przepraszam, jeżeli podaję coś oczywistego:
https://www.google.pl/#q=...yjna+nierdzewna
np. www.siatkifiltracyjne.com.pl
Rozmawiałem z przedstawicielem i nie ma żadnego problemu z kupnem.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu