Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Mar 2012 Posty: 767 Skąd: TRZEBNICA
Wysłany: 2013-09-21, 22:03
Przepraszam ,że zaśmiecam temat ,ale zagląda tu wielu znawców.
Mam pytanie co jest powodem ,że ta ryba straciła czerwień. czy jest sposób by go odzyskała. (taka uwaga ryby karmiłem pokarmem hikari ,który poprawiał biel u koi)
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2013-09-22, 01:14
Paweł ciężko stwierdzić z tego zdjęcia może to wyglądać jak Hikui (dotyczy to starszych Koi powyżej 2lat ; prawdopodobnie 70% genetyka a 20% twarda woda,10% itp), to zaburzenie czerwonego barwnika u koi.
Paweł ciężko stwierdzić z tego zdjęcia może to wyglądać jak Hikui (dotyczy to starszych Koi powyżej 2lat ; prawdopodobnie 70% genetyka a 20% twarda woda,10% itp), to zaburzenie czerwonego barwnika u koi.
Twarda woda?? a od kiedy to twarda woda szkodzi wybarwianiu się KOI?
To właśni niska zawartość minerałów i niskie PH w wodzie odpowiada za wiele chorób, słaby wzrost, słabe kolory i złe samopoczucie KOI
Idealne PH dla KOI to 7,4-7,6 aż do 8
By mieć takie PH musisz mieć wodę o twardości węglanowej między 10 a 15 TWW
Na PH ma wpływ wiele czynników, filtr napowietrzanie, ilość ryb - temat rzeka
Wiesz ile stopni niemieckich ma woda w gliniance? między 12 a nawet 18
i tam KOI jest najszczęśliwsze i najpiękniej wybarwione
_________________ KOI moja pasja, sposób na życie i stres
Kocham wodę, ryby i jeszcze kilka rzeczy
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2013-09-25, 22:14
Koimark może zbyt jasno tego nie przedstawiłam?
Japończycy sugerują, że miękka woda nie musi być „zatwardzana”. Powszechnie hodowcy w Japonii wiedzą, że miękka przyczynia się do szybkiego wzrostu oraz błyszczącej skóry Koi (Tsuya) oraz mniej problemów chorobowych !
Potencjalni hodowcy i amatorzy Koi zazwyczaj uważają, że ryby wpuszczane do błotnych japońskich stawów o wysokiej zawartości minerałów i małej obsadzie Koi na m3 wody będą rosły szybciej. Jest to element prawdy ale nie do końca pokazujący pełny obraz, który może być mylne i różnie interpretowany.
Niigata w mulasto-glebowych stawach jest braku minerałów uprawia się tam tylko ryż i Koi jednak stawy błotne oferują dużo żywych owadów i plankton co jest głównym źródłem wzrostu Koi.
(KH) Twardość węglanowa jest istotna dla efektu buforowania pH wody w obiegu zamkniętym Koi ! Jeśli zbiornik ma niskie KH ze względu na nieskuteczną filtrację, obfite karmienie itp.( straci skuteczność buforowania) spadnie też pH powodując niekomfortowe warunki dla Koi oraz bak. nitryfikacyjnych w filtrze . Dobry poziom KH to 2-6 ; najlepsze pH 6,8- 7,4 dla Koi.
Twardość ogólna (GH) miara rozpuszczonych substancji stałych (minerałów np. wapń, żelazo, aluminium,mangan, magnez,chlorki itp.) GH bezpośrednio niema nic wspólnego z efektami KH buforowania wody.
Dla japońskich hodowców i specjalistów nishikigoi znaczącym celem jest osiągnięcie niskich wartości GH. Typowa woda w kranie w zależności od regionów Polski ma około 14-17 dH w Japonii było by to uznane za bardzo wysoką twardość ogólną. Wiele rzeczy ma na to wpływ w zbiorniku miedzy innymi karmienie.
Woda w typowym mulasto- błotnym stawie Japonii ma pomiędzy 35-38 TDS (połączenie KH, GH i innych ciał stałych rozpuszczonych w wodzie; popularnie stosowany w Japonii ) natomiast w betonowych zbiornikach 150 ppm TDS. To właśnie jest jeden z głównych powodów, że wielu hodowców japońskich przenosi swoje Koi do stawów błotnych każdego roku aby Koi mogły wtedy mocno rosnąć i rozwijać się w miękkiej wodzie
Tak wygląda to orientacyjnie :
Japończycy alkalizują wodę muszlami ostryg bo mają za miękką wodę, dobry poziom KH dla KOI to 2-6?? Boże Violu z kąt ty masz takie dane?
W takiej twardości to ja trzymam paletki
_________________ KOI moja pasja, sposób na życie i stres
Kocham wodę, ryby i jeszcze kilka rzeczy
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2013-09-25, 23:46
Ja nie chcę nikogo namawiać do trzymania Koi w miękkiej wodzie! Daje tylko informacje zupełnie inne od przyjętych stereotypów i jeżeli badania robiła farma MOMOTARO Koi FARM i wiele innych (jedna z 5 największych w Japonii ) to daje jakąś ogólną wizje na temat?
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2013-09-28, 10:28
Sławomir Idzik dzięki za info. szkoda, że orientacyjnie nie wiemy ceny zaprezentowanych małych Koi?
KOImark napisał/a:
Cytat:
"Japończycy alkalizują wodę muszlami ostryg bo mają za miękką wodę"
Tak zgadza się ! cyt ;
„ludzie myślą, że muszle ostryg i iły są podawane do mułowo-błotnych stawów w celu wprowadzenia minerałów (aby zostały wykorzystane do wybarwienia przez Koi) ale w rzeczywistości stawy są wypełnione głównie wodą deszczową ! Kwaśne deszcze są ogólnym problem w Japonii a muszle ostryg są wsypywane w czasie intensywnych ulew by zapobiegać zakwaszeniu wody, które jest wielkim zagrożeniem dla Koi ! Stąd hodowcy Japonii wrzucają tonami muszle ostryg do stawów podczas ulewnych deszczów.”
Bardzo polecam artykuły o manipulacji twardością stosowane przez wszystkich Fermy Koi w Japonii w celu uzyskania szybszego przyrostu Koi oraz wybarwienia:
http://www.northidahokoik...mike_snaden.pdf
Violu co Ty wypisujesz
Jacy ludzie?? o czym Ty piszesz, naczytałaś się artykułów w necie
Ja nawet nie wiedziałem że są tacy ludzie muszle wsypywane w czasie intensywnych ulew?? tonami do stawów?? tego to ja jeszcze nie słyszałem no ale człowiek się uczy całe życie...
Ja miałem na myśli, muszle wkładane do komór filtracyjnych w systemach zamkniętych.
Japończycy alkalizują wodę muszlami ostryg, wapń powoli się wytrąca i łatwiej jest utrzymać stabilne PH
p.s.
Nie zaśmiecajmy już tematu o selekcji koi, trzeba by było założyć oddzielny wątek i tam poruszać temat wody.
_________________ KOI moja pasja, sposób na życie i stres
Kocham wodę, ryby i jeszcze kilka rzeczy
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2013-09-28, 12:25
Marku nie nauczyłam się artkułów w necie i pewnie się wkurzysz ale to nie jest moim celem !!! Ale czy możesz oprzeć swoje uzasadnienia na faktach lub doświadczeniu innych hodowców ?
Cytat:
Jacy ludzie??
większość właścicieli Koi twierdzi w ten sposób; nie mający nic wspólnego z produkcją, hodowlą i sprzedażą Koi ?
Cytat:
muszle wsypywane w czasie intensywnych ulew?? tonami do stawów??
Tak może w czasie ulew lub po nich ? Jednak do neutralizacji pH
Cytat:
Japończycy alkalizują wodę muszlami ostryg bo mają za miękką wodę,
Jednak okazuje się że w celu neutralizacji pH a nie ja się wydawało wszystkim do "zatwardzenia" wody!
Tak dokładnie jak napisałeś tu
Cytat:
Japończycy alkalizują wodę muszlami ostryg, wapń powoli się wytrąca i łatwiej jest utrzymać stabilne PH
To są publikację oficjalne a nie, że komuś się coś się wydaje lub wyczytał na jakimś innym forum? oparte na doświadczeniach wieloletnich hodowców z Japonii i dlatego daje linki i podpieram się wiedzą naukowców i hodowców; bo my w porównaniu z Hodowcami Koi innych krajów nie wspomnę już o Japończykach mamy mierną wiedze jeśli chodzi o Koi ozdobne; nie mylić z Karpiem do celów konsumpcyjnych!!!
Fakt może zaśmiecamy forum warto za założyć nowy temat: jakość wody a wpływ na wzrost, zdrowie oraz wybarwienie Koi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum