Wysłany: 2013-08-04, 18:18 Rośliny w oczku- Brak przyrostu, usychające końcówki -WODA
Witam !!!
Mam problem w moim oczku prawdopodobnie z wodą . Rośliny nie chcą rosnąc a jeśli juz zaczną to po dość krótkim czasie usychają . Próbowałem zasilić rośliny nawozem do kwiatów jednak efekt był bardzo krótki albo i wcale jedynie woda zmieniła kolor na zielony... Wodę ciągle badam i praktycznie bez zmian jedynie PO4 ruszało ale bardzo nieznacznie i to zaraz po dolaniu nawozu do 0,2mg/l. Woda w oczku jest w większości ze studni trochę z wodociągu jakieś 1/5 całości . Mam dość wysokie PH - około 8 czy w tym może być problem ? Rośliny w większości posadzone w żwirze dziś do niektórych dodałem gliny+ziemia zauważyłem że korzenie jak na rośliny wodne bardzo skąpe. W oczku dość często chodzi napowietrzacz a jeśli nie to kaskada. Oczko ma około 15tyś l brak filtrów.
Po zrobieniu po raz kolejny testów :
PH-8
NO2-0,1mg/l (a może i mniej)
NO3- 0mg/l
PO4-0,0
Wysłany: 2013-08-04, 18:50 Re: Rośliny w oczku- Brak przyrostu, usychające końcówki -WO
keypek9215 napisał/a:
Witam !!!
Mam problem w moim oczku prawdopodobnie z wodą . Rośliny nie chcą rosnąc a jeśli juz zaczną to po dość krótkim czasie usychają . Próbowałem zasilić rośliny nawozem do kwiatów jednak efekt był bardzo krótki albo i wcale jedynie woda zmieniła kolor na zielony... Wodę ciągle badam i praktycznie bez zmian jedynie PO4 ruszało ale bardzo nieznacznie i to zaraz po dolaniu nawozu do 0,2mg/l. Woda w oczku jest w większości ze studni trochę z wodociągu jakieś 1/5 całości . Mam dość wysokie PH - około 8 czy w tym może być problem ? Rośliny w większości posadzone w żwirze dziś do niektórych dodałem gliny+ziemia zauważyłem że korzenie jak na rośliny wodne bardzo skąpe. W oczku dość często chodzi napowietrzacz a jeśli nie to kaskada. Oczko ma około 15tyś l brak filtrów.
Po zrobieniu po raz kolejny testów :
PH-8
NO2-0,1mg/l (a może i mniej)
NO3- 0mg/l
PO4-0,0
witam miałem podobny problem z liliami, zastosowałem 2piasek [mulak] 1glny dobrze wymieszane +osmokate do roslin wodnych,obecne wszystko rośnie jak drożdżach
Co radzicie żeby to oczko zaczęło tętnić życiem ?
_________________ ANDRZEJ.ANIA pozdrawiamy
OCZKO 13000l,6000l strumień ok 1000l
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 18 Cze 2011 Posty: 2376 Skąd: woj. Lubelskie
Wysłany: 2013-08-04, 19:11
PH jest trochę wysokie może wrzuć na 2tyg kwaśny torf w worku jutowym powinno trochę obniżyć Dobrze by było również dać dobre podłoże glina, piasek, kompost
OKI wielkie dzięki cześć roślin juz dziś przesadziłem tylko nie dałem kompostu i piasku tylko glina+ziemia jutro przesadzę resztę i zobaczymy a co do torfu to juz to planowałem tylko czekam na worek
OKI wielkie dzięki cześć roślin juz dziś przesadziłem tylko nie dałem kompostu i piasku tylko glina+ziemia jutro przesadzę resztę i zobaczymy a co do torfu to juz to planowałem tylko czekam na worek
ubogo z roślinami u Ciebie
Wiem wiem wiekszości nie widać nawet ale teraz ostatnio pokupiłem troche i po wsadzałem na całym obrzeżu wsadzone mam tojeść rozesłana pod kładką jest grążel i mam jeszcze na dnie rośliny filtracyjne (o ile przeżyły) nenufary których nawet nie widać bo nie moga wyrosnąć
Ogólnie ostatnio mam wsadzone :
Wiem wiem wiekszości nie widać nawet ale teraz ostatnio pokupiłem troche i po wsadzałem na całym obrzeżu wsadzone mam tojeść rozesłana pod kładką jest grążel i mam jeszcze na dnie rośliny filtracyjne (o ile przeżyły) nenufary których nawet nie widać bo nie moga wyrosnąć
Ogólnie ostatnio mam wsadzone :
-irys fioletowe kwiatki
-irysy
-pistia
-Tojeść rozesłana
-alisma
-Babka wodna
-calla
-Pałki wodna
-rdest ziemnowodny
-rozchodnik kaukaski
-spirudela wielokorzeniowa
-strzałki wodne
plus rośliny z zeszłego roku
proponuje rogatka i rdest jeszcze, u mnie spisuje się doskonale. i cierpliwości.u mnie po miesiącu zaczyna się klarować woda . to działa
Rogatke miałem w zeszłym roku na dnie tego mniejszego zbiornika i spisywała sie doskonale bo widać było az do dna ale nie wiem czy w tym roku jeszcze żyje ... A o rdeście pomyśle bo widze ze fajnie wygląda
Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2013-08-04, 20:34
Calla, czy inaczej cantendehia nie rośnie w wodzie. To może być wina PH. U mnie już teraz niektórym roślinom zasychają pędy czy liście. A ryby jakie masz i ile? Pewnie w lepszej ziemi dadzą sobie lepiej radę. Chociaż ja mam wszystko w żwirze oprócz lilii i wywłócznika i rośnie bardzo ładnie, no może oprócz marsylii, którą muszę przesadzić do podłoża. Ja nie mam żadnej techniki w oczku i nie narzekam na przejrzystość, ale możesz zajrzeć do galerii rewi, .
A z rybami to mam teraz wesoło tzn mam dwa karpie , linka , jesiotra i z 10 karasi które w tym roku mi sie rozmnożyły jak szalone i wyławiam co jakiś czas tą drobnice zostało mi ich jeszcze około 40 ale che je wyłowić i zostawić max10szt .
irys fioletowe kwiatki- nie wiem co to za irys ale jesli syberyjski to absolutnie nie nadaje się do sadzenia w oczku.
Tojeść rozesłana i calla to rosliny lubiace stanowiska wilgotne, ale nie sadzi sie ich w całkowitym zanurzeniu korzeni, na pewno wtedy zmarnieją
A już rozchodnik kaukaski to jakies nieporozumienie - absolutnie nie nadaje sie do sadzenia w wodzie.Zarówno tojeść rozesłana i rozchodnik moga rosnąć jako rosliny maskujace ale na brzegu oczka.
irys fioletowe kwiatki- nie wiem co to za irys ale jesli syberyjski to absolutnie nie nadaje się do sadzenia w oczku.
Tojeść rozesłana i calla to rosliny lubiace stanowiska wilgotne, ale nie sadzi sie ich w całkowitym zanurzeniu korzeni, na pewno wtedy zmarnieją
A już rozchodnik kaukaski to jakies nieporozumienie - absolutnie nie nadaje sie do sadzenia w wodzie.Zarówno tojeść rozesłana i rozchodnik moga rosnąć jako rosliny maskujace ale na brzegu oczka.
Spójrz na moje oczko i zauważysz ze większość roślin mam sadzone przy brzegu w żwirku + ziemia czy glina
Na zdjęciach które pokazałeś widać jedynie rośliny w całkowitym zanurzeniu(doniczka pod wodą) Te rosliny które wymieniłam nie moga tak rosnąć .Calla może stać w wodzie, ale tylko samym dnem doniczki, tak aby sobie mogła podciągać wodę. Jej rola w czyszczeniu oczka jest praktycznie żadna. Rozchodnik kaukaski to roślina skalniakowa, w oczku zgnije.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum