wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
karpie nie chcą rosnąć
Autor Wiadomość
termometr123 
Początkujący

Wysłany: 2013-09-06, 13:50   karpie nie chcą rosnąć

witam,w lipcu tamtego roku wpuściłem małe karpiki takie jak w załączniku. systematycznie je dokarmiałem to kukurydzą,pszenżytem czy owsem. czasem kartofle,makaron,kasza jak zostało z obiadu. Liczyłem że w tym roku będą miały ok kilograma a tymczasem chyba nie mają nawet pół kilo. karmię co dwa,max co trzy dni. zazwyczaj 2-3kg jedzonka na jeden rzut. Staw ma powierzchnie ok 170m^2. karpi tych małych wpuściłem 40sztuk,do tego jest jeden ok 3kg i 3 po 1kg. w stawie są także karasie,liny i jeden 30centymetrowy okoń. dlaczego tak wolno rosną? co może być przyczyną? pozdrawiam
p.s w drugim załączniku zdjęcie najmniejszego karpika,nierównomiernie rosną i spośród tych 40małych które wrzucałem aktualnie ten jest najmniejszy,są również o 1/3 większe od niego co nie zmienia faktu że i tak są wg mnie małe.
http://imageshack.us/photo/my-images/19/fucv.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/163/w2ea.jpg/

lasoch 
Oczkomaniak
Komplemenciarz forum

Wysłany: 2013-09-06, 15:10   

To na serio dziwne. Mój dziadek na wiosnę każdego roku wpuszcza na staw kroczek, a za niedługi czas będę sobie chodził je łowić. Na jesień mają id kila do nawet ponad 3. W tym roku pożyczył także matki od znajomego i mu się wytarły :) . Dziadek karmi co 2 dni samym pszenżytem ale chyba raczej więcej niż 3 kilo. Narybku jest dawane co roku jakieś 80-100 sztuk, plus trochę zeszłorocznych, kilka okoni, masa karasi i japońców, liny (raz dziadek pokazywał mi ponad 2-kilową matkę) i jakieś 20 amurów, ale też staw jest większy. A jaka głębokość?

Zac 
Entuzjasta

Wysłany: 2013-09-06, 18:07   

Myslę ze,
Po pierwsze masz za duzo karasi i to one wyjadają najlepsze kęski.
Po drugie słaba pasza jesli chcesz uzyskac szybki wzrost to trzeba sypac cos lepszego

Pozdrawiam.

rider 
Uczestnik

Wysłany: 2013-09-06, 19:54   

te które wpuszczałeś nazwałbym raczej narybkiem niż kroczkiem, kroczek średnio ma z 250-500g i z niego wyrasta ryba do jesieni 1-1,5kg, rybacy zazwyczaj u siebie zarybiają 1000-1300 szt. kroczka na ha, musisz poczekać jeszcze rok ;) niech się jeszcze nacieszą życiem

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu