wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
niby filtr do oczka
Autor Wiadomość
bartekk 
Nowy

Wysłany: 2013-06-18, 13:01   niby filtr do oczka

miałem w planach fontannę i strumyk zasilany filtrem (pompa zasila fontannę i strumyk) na szczęscie dostałem pompę której wydajność niestety jest za mała.... więc pomyślałem (korzystając z przykładu filtra z internetu) że pompa będzie zasilała taki?? Yyyyy...Hmmm... taką rurkę wystającą z wody z której ,,tryska,piana,, I TU MUJ POMYSŁ... poco woda ma przepływać przez filtr skoro można... wkład z filtra, czyli KERAMZYT (ten od kwiatów) wrzucić do rękawa ze starej firanki i do oczka na dno!!!!!!! będzie to idealne siedlisko bakterii nitryfikacyjnych!!!! CO OTYM SĄDZICIE ????

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-06-18, 13:21   Re: niby filtr do oczka

bartekk napisał/a:
poco woda ma przepływać przez filtr

Po to, żeby filtr usuwał zanieczyszczenia z całego oczka, a nie tylko z bezpośredniego otoczenia filtra zanurzonego w wodzie.

Temat piany tryskającej z rurki przemilczę.

PS Nie ma powodu do umieszczania tylu wykrzykników i pisania dużymi literami.

bartekk 
Nowy

Wysłany: 2013-06-18, 13:33   

dzięki aznar33 i przepraszam za moją ubogą wiedzę o końcówkach pomp...

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-06-18, 13:36   

Nie ma za co przepraszać. Wręcz przeciwnie - każda idea jest coś warta.

Dla przykładu właśnie szukałem worków na peszel do filtrów. Pomysł z firankami jest świetny. Zapytam żony, czy nie ma jakiejś na zbyciu. Dzięki.

ewa535 
Przyjaciel forum

Pomogła: 84 razy
Wysłany: 2013-06-18, 14:34   

Aznar33 napisał/a:

Dla przykładu właśnie szukałem worków na peszel do filtrów. Pomysł z firankami jest świetny. Zapytam żony, czy nie ma jakiejś na zbyciu. Dzięki.

Aznar właśnie dostałam taką siatkę jako niezbędny komponent do pokrycia tarasu gumą (elastodec) . Wygląda zatem ,że ta siatka również wykorzystywana jest w budownictwie. Nie umiem Ci wyjaśnić jak to wygląda ale wyobraź sobie siatkę podtynkową do gładzi - to jest takie coś, tylko nie sztywne jak ta do tynku tylko "konsystencja firany". Mój peszel w filtrze i inne złoża są właśnie w oryginalnych workach z takiego czegoś. Może to jakiś trop do poszukiwań.

Dodam,ze fajnym rozwiązaniem są worki raszlowe ( takie na ziemnieki w Polsce lub cebulę) Są do kupienia w każdym ogrodniczym - niestety tez w Polsce. Ale to nic nie waży moze rodzina Ci dośle :)
Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody ;)
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-06-18, 17:31   

ewa535 napisał/a:
Dodam,ze fajnym rozwiązaniem są worki raszlowe ( takie na ziemnieki w Polsce lub cebulę) Są do kupienia w każdym ogrodniczym

Te worki juz namierzyłem. Niestety u nas dostępne sa razem z cebulą. Mam już dwa, ale moje możliwości konsumpcji cebuli są ograniczone.

Szczerze mówiąc nie chciałbym jakoś mocno inwestować w peszel. Mam go to już trudno, wrzucę do filtra, bo mi dużo miejsca w szopie zajmuje.
Chyba muszę jeść więcej cebuli ;)

Halibut 
Nowy

Wysłany: 2013-06-18, 19:57   Re: niby filtr do oczka

bartekk napisał/a:
.. więc pomyślałem (korzystając z przykładu filtra z internetu) że pompa będzie zasilała taki?? Yyyyy...Hmmm... taką rurkę wystającą z wody z której ,,tryska,piana,

A możesz podrzucić link do tego "filtra z internetu"
Nie było to coś co nazywało się phoam phraxionator czyli chyba po polsku odpieniacz białek?

bartekk 
Nowy

Wysłany: 2013-06-18, 21:28   

chodziło mi o filtr na bazie keramzytu http://lipa13.wordpress.com/diy-filtr-z-beczki/ połączony z tą ,,fontanną,, piany czy jak to się tam zwie... ale pompa za słaba :-( i wymyśliłem że ,,fontanna,, osobno a filtr ,,luzem,, w wodzie tylko jako siedlisko bakterii... PRZEPRASZAM w pytaniu napisałem niezrozumiale...

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2013-06-18, 21:34   

bartekk napisał/a:
skoro można... wkład z filtra, czyli KERAMZYT (ten od kwiatów) wrzucić do rękawa ze starej firanki i do oczka na dno!!!!!!!
Trzeba zacząć od tego że keramzyt będzie pływał, a generalnie to kiepski pomysł.
OGRÓD JARKA

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-06-18, 21:37   

Bartek, to jest filtr do akwarium.

bartekk 
Nowy

Wysłany: 2013-06-18, 21:40   

wodę w oczku mam dosyć czystą na 120 cm głębokości oczka widzę na ok. 85cm (przejrzysta) :? więc filtracja wody jest mi (nie)POTRZEBNA w 0,05% (wymyślam z nudów...) a czystsza woda się też przyda :good:

[ Dodano: 2013-06-18, 22:43 ]
umie czytać że do akwarium i wiem że keramzyt pływa... :bum: ale co za problem spróbować... i co za problem dociążyć ,,skarpetę,, z keramzytem jakimś kamieniem??? UCZYMY SIĘ NA BŁĘDACH

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-06-18, 22:03   

Bartku, keramzyt ma różne gęstości. Jak kupisz o odpowiedniej, to nawet dociążać nie będziesz musiał.
Ten filtr ciśnieniowy w oczku bardzo szybko się zapcha. Jeśli jednak chcesz spróbować, to nic nie stoi na przeszkodzie.
Bardzo słusznie piszesz, że uczymy się na błędach. A błędów nie popełnia tylko ten, kto nic nie robi.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

bartekk 
Nowy

Wysłany: 2013-06-24, 21:05   

:yahoo: keramzyt pomaga :yahoo: woda zrobiła się 10% czystsza :-D nie musiałem długo czekać na bakterie bo keramzyt ponad tydzień stał w moim pierwszym filtrze... potem przyszły pomysły. :idea: przemyślenia i oto mój patent działa... :brawo: :brawo: :brawo: :good:

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu