miałem w planach fontannę i strumyk zasilany filtrem (pompa zasila fontannę i strumyk) na szczęscie dostałem pompę której wydajność niestety jest za mała.... więc pomyślałem (korzystając z przykładu filtra z internetu) że pompa będzie zasilała taki?? Yyyyy...Hmmm... taką rurkę wystającą z wody z której ,,tryska,piana,, I TU MUJ POMYSŁ... poco woda ma przepływać przez filtr skoro można... wkład z filtra, czyli KERAMZYT (ten od kwiatów) wrzucić do rękawa ze starej firanki i do oczka na dno!!!!!!! będzie to idealne siedlisko bakterii nitryfikacyjnych!!!! CO OTYM SĄDZICIE ????
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2013-06-18, 14:34
Aznar33 napisał/a:
Dla przykładu właśnie szukałem worków na peszel do filtrów. Pomysł z firankami jest świetny. Zapytam żony, czy nie ma jakiejś na zbyciu. Dzięki.
Aznar właśnie dostałam taką siatkę jako niezbędny komponent do pokrycia tarasu gumą (elastodec) . Wygląda zatem ,że ta siatka również wykorzystywana jest w budownictwie. Nie umiem Ci wyjaśnić jak to wygląda ale wyobraź sobie siatkę podtynkową do gładzi - to jest takie coś, tylko nie sztywne jak ta do tynku tylko "konsystencja firany". Mój peszel w filtrze i inne złoża są właśnie w oryginalnych workach z takiego czegoś. Może to jakiś trop do poszukiwań.
Dodam,ze fajnym rozwiązaniem są worki raszlowe ( takie na ziemnieki w Polsce lub cebulę) Są do kupienia w każdym ogrodniczym - niestety tez w Polsce. Ale to nic nie waży moze rodzina Ci dośle
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Dodam,ze fajnym rozwiązaniem są worki raszlowe ( takie na ziemnieki w Polsce lub cebulę) Są do kupienia w każdym ogrodniczym
Te worki juz namierzyłem. Niestety u nas dostępne sa razem z cebulą. Mam już dwa, ale moje możliwości konsumpcji cebuli są ograniczone.
Szczerze mówiąc nie chciałbym jakoś mocno inwestować w peszel. Mam go to już trudno, wrzucę do filtra, bo mi dużo miejsca w szopie zajmuje.
Chyba muszę jeść więcej cebuli
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Sty 2012 Posty: 8 Skąd: z daleka
Wysłany: 2013-06-18, 19:57 Re: niby filtr do oczka
bartekk napisał/a:
.. więc pomyślałem (korzystając z przykładu filtra z internetu) że pompa będzie zasilała taki?? Yyyyy...Hmmm... taką rurkę wystającą z wody z której ,,tryska,piana,
A możesz podrzucić link do tego "filtra z internetu"
Nie było to coś co nazywało się phoam phraxionator czyli chyba po polsku odpieniacz białek?
chodziło mi o filtr na bazie keramzytu http://lipa13.wordpress.com/diy-filtr-z-beczki/ połączony z tą ,,fontanną,, piany czy jak to się tam zwie... ale pompa za słaba i wymyśliłem że ,,fontanna,, osobno a filtr ,,luzem,, w wodzie tylko jako siedlisko bakterii... PRZEPRASZAM w pytaniu napisałem niezrozumiale...
wodę w oczku mam dosyć czystą na 120 cm głębokości oczka widzę na ok. 85cm (przejrzysta) więc filtracja wody jest mi (nie)POTRZEBNA w 0,05% (wymyślam z nudów...) a czystsza woda się też przyda
[ Dodano: 2013-06-18, 22:43 ]
umie czytać że do akwarium i wiem że keramzyt pływa... ale co za problem spróbować... i co za problem dociążyć ,,skarpetę,, z keramzytem jakimś kamieniem??? UCZYMY SIĘ NA BŁĘDACH
Bartku, keramzyt ma różne gęstości. Jak kupisz o odpowiedniej, to nawet dociążać nie będziesz musiał.
Ten filtr ciśnieniowy w oczku bardzo szybko się zapcha. Jeśli jednak chcesz spróbować, to nic nie stoi na przeszkodzie.
Bardzo słusznie piszesz, że uczymy się na błędach. A błędów nie popełnia tylko ten, kto nic nie robi.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
keramzyt pomaga woda zrobiła się 10% czystsza nie musiałem długo czekać na bakterie bo keramzyt ponad tydzień stał w moim pierwszym filtrze... potem przyszły pomysły. przemyślenia i oto mój patent działa...
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum