wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Najbardziej energooszczędna pompa w granicach 10.000l/h
Autor Wiadomość
saper 
Bywalec

Wysłany: 2013-06-26, 17:01   Najbardziej energooszczędna pompa w granicach 10.000l/h

ponieważ po pół roku użytkowania pompy napędzającej moją kaskadę, rachunek za prąd średnio mi się podoba ; ), mam pytanie do zacnej społeczności tegoż forum ; ) jaką znacie najbardziej ekonomiczną, energooszczędną pompę w okolicach 10.000l/h ??? obecnie mam wynalazek który składają zapewne małe żółte, chińskie rączki o nazwie aqua nova na którym teoretycznie napisano 85W ; ) czy jeśli kupię coś markowego i zainwestuję konkretną kwotę, np Gardeny, Oase itd, to czy mogę liczyć na naprawdę mały pobór mocy i super energooszczędność ??? Bardzo zależy mi by pompa chodziła 24h/dobę, mogę nawet zrezygnować z tak wielkiego strumienia wody i zamontować nieco słabszą, byle wciągała bardzo mało prądu ... za wszelkie sugestie - wielkie dzięki ; )

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-06-26, 18:36   Re: Najbardziej energooszczędna pompa w granicach 10.000l/h

saper napisał/a:
czy jeśli kupię coś markowego i zainwestuję konkretną kwotę, np Gardeny, Oase itd, to czy mogę liczyć na naprawdę mały pobór mocy i super energooszczędność ???

Niestety nie.

Ponadto Twoje pytanie jest błędnie skonstruowane.
Możesz natomiast szukać pompy o minimalnym teoretycznym poborze prądu przy zadanym przepływie na zadanej wysokości. Aby się za to zabrać musisz zrozumieć czym jest i jak jest konstruowana krzywa przepływu, oraz poszukać owych krzywych pomp dostępnych na rynku (a wbrew pozorom nie jest to łatwe).

Optymalizacja przepływu jest tu bardzo pomocna:
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=5696

W skrócie - im bardziej energooszczędna pompa, tym na mniejszą wysokość może podnosić wodę. Wszystkie rady będą więc szły w kierunku obniżenia kaskady, skrócenia węży i powiększenia ich średnicy oraz wyłączania kaskady wtedy, kiedy nie jest potrzebna.

Generalnie kaskada to kosztowna przyjemność. Im wyższa, tym bardziej kosztowna.

saper 
Bywalec

Wysłany: 2013-06-26, 19:06   

dzięki Aznar33 za konstruktywną wypowiedź ... nie pocieszyłeś mnie, ale nie o to chodziło przecież ; ) wysokości niwelować nie będę, rzeczywiście widać, że prywatny wodospadzik 24h to przydroga przyjemność ... może po prostu czas zacząć włączać wtyczkę jedynie okazjonalnie podczas grilla z przyjaciółmi ; ) jak znam życie to pompy solarne na energię słoneczną to się co najwyżej do jakiegoś mikro-ciurkadełka nadają ...

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-06-26, 19:15   

Przykro mi, ale zasad fizyki nie da się przeskoczyć.

Wyłaczanie kaskady wydaje się dobrym pomysłem, bo po co ma się energia marnować, jeśli nikt tego nie podziwia. Pamiętaj jednak, że system filtracyjny musi chodzić 24h.

O pompce solarnej w tym zastosowaniu nawet nie myśl.

zuzi10 
Hobbysta

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2013-06-26, 19:22   

Ja mam timer, (nie wiem jak się fachowo takie urządzenie nazywa) do którego mogę podłączyć 2 urządzenia. Na timerze mogę ustawić,że będzie mi się włączać np co 15 minut, lub będzie pracowała pompa np 12 godzin w dzien, a na noc sie wyłącza by znów rano o określonej godzinie zacząć ciurkać :-D Może rozejrzyj się za czymś takim. W końcu nocą kaskada Ci nie jest niezbędna. :P

saper 
Bywalec

Wysłany: 2013-06-26, 19:40   

u mnie system filtracyjny to rośliny ( staw naturalny bez folii itd. ) ... strumyk oczywiście również oczyszcza wodę bo obsadzony jest roślinami powtykanymi w kamienie i wysypany zeolitem, ale to funkcja drugorzędna ... przede wszystkim strumyk i kaskada zostały zbudowane ze względów estetycznych - miło po prostu patrzeć i słuchać spadającej wody, dlatego 24h to nie konieczność ... bardzo chciałem naśladować naturę, a w naturze strumyki nie płyną godzinę dziennie albo co 2-3 godziny ... szumią non stop ... szkoda, ale rachunki za prąd postawiły mnie na baczność i koniec z wodospadem non stop ; (

[ Dodano: 2013-06-26, 20:42 ]
timer u mnie się nie sprawdzi, bo w zaistniałej sytuacji to ja będe decydować kiedy robię grilla ze znajomymi i odpalam wodospad na ten czas ... szkoda, wielka szkoda bo szumiąca non stop woda w ogrodzie to było moje marzenie, a jak widze pozwolić sobie na to mogą albo bardzo bogaci ludzie albo właściciele działek z naturalnymi źródłami, strumykami itd.

zuzi10 
Hobbysta

Wysłany: 2013-06-26, 19:48   

saper napisał/a:
timer u mnie się nie sprawdzi, bo w zaistniałej sytuacji to ja będe decydować kiedy robię grilla ze znajomymi i odpalam wodospad na ten czas .
Nie masz racji timer to zegar, programator i np wtedy albo ustawiasz, że pompa chodzi 24/24 lub robisz takie ustawienie jak Ci pasuje, albo po prostu odłączasz pompę od timera i włączasz bezpośrednio do gniazda i chodzi na okrągło spowrotem. To ja decyduje odpowiednimi ustawieniami. Nic nie jest na stałe.
Ostatnio zmieniony przez zuzi10 2013-06-26, 19:50, w całości zmieniany 1 raz  

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-06-26, 19:49   

Przy oczku możesz zainstalować taki przełącznik:

http://www.amazon.co.uk/I...lagdon+electric

Przechodzisz obok, naciskasz guzik i masz wodospad.

Strumień to insza inszość - ten można odpalić na malutkiej pompce i uzyskać spory przepływ.

saper 
Bywalec

Wysłany: 2013-06-26, 19:52   

też nad tym myślałem, by rozbić kwestie wodospadu i strumyka na dwie pompy ... i tak wodospad odpalać okazjonalnie, a strumyk żeby ciurkał sobie minimalnie 24h ... muszę to przemyśleć dokładniej ; ) dzięki jak na razie za Wasze porady i sugestie ; )

zuzi10 
Hobbysta

Wysłany: 2013-06-26, 19:59   

Ja mam coś w tym stylu Z tym,ze ponieważ oczko mam na działce poza domem, więc trzymam w altance i do niego mam podłączoną pompę.

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-06-26, 20:00   

Przy okazji zerknij na zagadnienie podnoszenia wody przy pomocy powietrza - przy niewielkiej wysokości podnoszenia możesz uzyskać niezły przepływ przy małym zużyciu prądu.

A jeśli chodzi o szum, to kaskada też nie jest niezbędna. Ja jej nie mam, a moja pompka 2000l/h generowała tyle plusków, że musiałem to wyciszać.

saper 
Bywalec

Wysłany: 2013-06-26, 20:07   

zuzi10 całkiem nieźle to wygląda ... Aznar33 ciekaw jestem czy istnieje na rynku solar który da radę zasilić micro strumyk za free ? chodzi naprawdę o minimalny przepływ ... w kwestii kaskady to budowa jej nie była podyktowana jedynie samym szumem ale efektem ;) dla mnie spadająca woda to wizualna bomba i sama przyjemność patrzenia ; )

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-06-26, 20:15   

W altance chyba lepiej byłoby zainstalować taki wyłącznik czasowy:

http://www.amazon.co.uk/M...=electric+timer

Odnośnie solarnych pompek, to poszukaj. Dużo zależy od tego, jak ten strumień skonstruowałeś i jaka jest potrzebna wysokość podnoszenia.
Niestety pompki solarne nie są silne. Mają kilka poważnych wad
-nie pracują jak nie ma słońca
-kiepska estetyka
-przyjdzie grad i...

Jak kaskada tak bardzo Ci się podoba, to czasowe uruchamianie powinno być rozwiązaniem. W końcu ile można siedzieć i patrzyć na lejącą się wodę? Nie powinno to być jakoś szczególnie drogie.
Ostatnio zmieniony przez Aznar33 2013-06-26, 20:17, w całości zmieniany 1 raz  

saper 
Bywalec

Wysłany: 2013-06-26, 20:17   

prócz micro badziewnych pompek solarnych za 100 zł z chin o mocy 2-3W które do niczego się nie nadają, znalazłem pompę za 1200 zł która wygląda już całkiem konkretnie ... opis: " Fontanna solarna Esotec Garda
Wydajna, elektroniczna pompa odpływowa dopasowana do modułu solarnego 25 W. Wpadające na moduł słoneczny promienie pozwalają otrzymać widoczny odpływ stawu i tym samym optymalny obieg wody w Państwa stawie ogrodowym. I to bezpłatnie! Szybki montaż! " hmm ..............

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-06-26, 20:22   

saper napisał/a:
I to bezpłatnie!

LOL
Kosz pompy to to 1300zł.

ale pompa wygląda fajnie.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu