Znalazłem ciekawy filtr - http://filtrystawowe.com/pl/Filtry/eco15
Jednak kosztuje ponad 1500zł i myślę czy faktycznie zagwarantuje mi czystą wode w lecie w moim oczku o objętości około 15m3?
Ma go ktoś, jakieś opinie/rady?:)
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Kuba
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2013-02-04, 18:12
Filtr to jeden z wielu czynników które mają wpływ na stan wody.
Nie znam tego filtra ale uważnie przeczytałem opis. Szczególnie podoba mi się napowietrzanie wody pobieranej do filtrowania. Cytat " TURBINA NATLENIAJĄCA JEST SERCEM I PŁUCAMI FILTRA - JEST TO ROZWIĄZANIE NIESPOTYKANE W ŻADNYCH FILTRACH PRODUKOWANYCH W EUROPIE, ZA OCEANEM - W USA, KANADZIE I AUSTRALII. " Sam używam tani filtr Tetra Pond 10 000 w oczku 2,500 m3. Jest w nim też napowietrzanie wody przed filtrem za pomocą zwężki Venturiego. Znakomicie się to sprawdza, po przytkaniu rurki ssącej strumień wypływającej wody maleje pozornie o połowę. Pokazuje to jak silnie jest napowietrzana woda przy normalnej pracy. Uważam że z tanich filtrów Tetra Pond jest najlepszy. Wracając do opisu filtra o który kolega pyta ja osobiście bym zaryzykował.
Pozdrawiam ! Bolek
[ Dodano: 2013-02-04, 20:38 ]
Mam następujące pytanie do forumowiczów : czy w sezonie letnim chronicie jakoś złoże biologiczne filtrów w przypadku zaniku napięcia ? Mam to szczęście że całe lato praktycznie jestem w ogrodzie. Przy wyłączeniach prądu w zależności od temperatury przelewam konewką filtr co 15 min. jak jest gorąco, w chłodach co godzinę. Przy braku prądu mój filtr opróżnia się z wody, złoże więc jest mokre i jest powietrze co zwiększa szanse przeżycia mikrofauny.
Pozdrawiam oczkomaniaków !
Bolek
_________________ Murowane 3 m³. 4,5 m². Filtr,lampa UV + żabi dołek 1,5 m ³ bez żadnych urządzeń.
Karasie i orfy.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2013-02-05, 20:32
Przy braku prądu ( oczko mam w ogrodzie ) zatykam rurkę wylotową z beczki i nalewam do beczki oczkowej wody. Zatyczka jest szczelna, ale na tyle lekko obsadzona, że jak włączają prąd, to woda wypycha ją do strumienia.Przeważnie wiem kiedy nie będzie u nas prądu, bo rozsyłają e-mail.
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Mar 2012 Posty: 767 Skąd: TRZEBNICA
Wysłany: 2013-02-05, 23:16
Ja posiadam ten fitr ,kolega ('vivit, ') go posiada i inni koledzy ,których nie znam z imienia i nazwiska
Jest to filtr, który najczęściej składa się z trzech beczek (pojemników),w
postach ('vivit, ') -a możecie obejżeć jego rysunki, turbina napowietrzająca składa się z metalowego wiatraczka, woda wpadająca do filtra rozbryzguje się o wiatraczek i na tyma polega całe napowietrzanie .W każdym filtrze można użyć napowietrzacza i tez będzie ok.
Ogólnie filtr bardzo dobry, bardzo prosty do zrobienia samemu i chyba najtańszy na rynku z pośród tego typu filtrów, choć uważam że i tak jest drogi (o innych nie wspomnę).
W końcu to trzy pastikowe beczki , parę rurek pcv ( no i pomysł).
Używam tego filtra juz chyba ze 3-4 lata i w tym roku planuję go zmodyfikować
[ Dodano: 2013-02-05, 23:19 ]
Piotrek.P. napisał/a:
Filtr to jeden z wielu czynników które mają wpływ na stan wody.
zgadzam się z przedmówcą ,mając nawet najlepszy filtr możesz mieć brudną wodę
Na czystość wody składa się mnóstwo czynników jak przestudiujesz forum to zrozumiesz
Pomógł: 26 razy Dołączył: 09 Mar 2010 Posty: 1341 Skąd: wlkp
Wysłany: 2013-02-06, 12:48
To prawda, najlepiej i najtaniej jest filtr wykonać samemu. Troszkę postudiować forum w tym temacie, własna inwencja, kilka złotych (dużo mniej niż gotowy) i dasz radę
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Sty 2012 Posty: 8 Skąd: z daleka
Wysłany: 2013-02-19, 02:56
"w pierwszej fazie oczyszczania, pompa pobiera tzw. martwą wodę (bez życia biologicznego) z dna zbiornika do pierwszej komory. Tutaj następuje silne napowietrzenie przez turbinę z równoczesnym rozdrobnieniem zanieczyszczeń."
Po co woda w pierwszej fazie jest rozdrabniana? Rozdrobnione zanieczyszczenia dużo trudniej usunąć mechanicznie a woda wzbogacona zostaje o nutrienty z zanieczyszczeń. Napowietrzanie powinno być później.
Nie spotkałam martwej wody, szczególnie w oczku, które już ma osad denny. Zawsze są tam mikroorganizmy.
To jest oczywiste ! Jeśli pompa pobiera w sposób ciągły wodę z dna to nie jest martwa woda.Następuje przecież jej nieustanna wymiana , na miejsce pobranej napływa wciąż świeża woda. Napowietrzanie wody w filtrze jest sensowne, nawet w pierwszej fazie filtracji w filtrze mechanicznym. Taki segment filtra chociaż w ograniczonym stopniu jest także filtrem biologicznym.
Proszę wybaczyć interpunkcję, ostatnie dyktando pisałem w 1960 roku.
Pozdrawiam ! Bolek
_________________ Murowane 3 m³. 4,5 m². Filtr,lampa UV + żabi dołek 1,5 m ³ bez żadnych urządzeń.
Karasie i orfy.
Mam następujące pytanie do forumowiczów : czy w sezonie letnim chronicie jakoś złoże biologiczne filtrów w przypadku zaniku napięcia ?
Nie.
Natomiast chronię złoże biologiczne zimą.
Tak jak wspomniała wcześniej Gosik, do filtra nie trafia woda jałowa. Oczko to to skomplikowane mikrośrodowisko pełne życia.
Wiele systemów filtracyjnych zawiera jednak elementy sterylizujące - na przykład lampe UV - która wyjaławia wodę. Pomimo tego jednak napowietrzanie na tym etapie ma wiele sensu, bo i tak za lampą funkcjonują bakterie nitryfikacyjne - zarówno na elementach mechanicznych, jak i biologicznych. Po to właśnie stosuje się dojrzewanie filtrów i dba o te bakterie podczas czyszczenia złóż.
Witam,
Trzy miesiące temu wymieniłem stary 2-letni filtr innej, który niestety nie zdawał egzaminu na nowy Eco 15 z innej firmy. Jak na razie jestem zadowolony. Woda jest czysta i klarowna. Co do wypowiedzi "Halibuta" - nie zgadzam się z opinią, że napowietrzanie w 1 komorze jest bez sensu. Otóż w obu komorach filtra oprócz innych medii filtracyjnych odpowiedzialnych za oczyszczanie mechaniczne, znajduje się substrat filtracyjny, w którym zalęgają i rozmnażają się bakterie. Jak wiadomo, do rozwoju bakterii potrzebny jest tlen, więc myślę, że turbina w 1 komorze jest jak najbardziej na miejscu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum