Jestem nowy na forum a także zielony w temacie tworzenia oczka. Ale od zawsze marzyłem o swoim własnym, i w tym roku udało mi się zmobilizować.
Ponieważ ziemie na podwórku mam strasznie gliniastą i teraz gdy jest ciepło zrobiła się z niej skorupa w którą nie da się wbić kilofa, dosłownie jak beton.
Więc wczoraj znajomy operator koparki wykopał mi tzw."krater" o wymiarach 6 x 8 w najgłębszym miejscu jest kolo 1,5 m. Niestety już na początku pojawił się problem a mianowicie, Oczko docelowo miało być wyłożone folią niestety podczas kopania okazało się że poziom wód gruntowych jest wysoki, w przeciągu 24 h poziom wody w "kraterze" podniósł się do 80 cm.
I teraz mam taki dylemat co z tym fantem robić dalej?
Czy próbować wypompować wodę i położyć folię? Czy może zagłębić się w temat oczka naturalnego?
pierwsze planowanie rozmieszczenia
szybki projekt jaki efekt chciał bym mniej więcej osiągnąć.
Dziurka zaraz po wykopaniu.
a tu po po kilku godzinach.
A tutaj zdjęcie już z dzisiaj, przez noc trochę wody przybyło
Niestety nie mam pojęcia do jakiego poziomu będzie się podnosić.
Moja suczka znalazła już sobie miejsce do schłodzenia
Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2013-06-20, 15:00
witam nowego oczkomaniaka
hubok15 napisał/a:
I teraz mam taki dylemat co z tym fantem robić dalej?
Czy próbować wypompować wodę i położyć folię? Czy może zagłębić się w temat oczka naturalnego?
możesz wypompować wodę , i szybko folią wyłożyć i od razu nalać wodę , ale szybko , żeby nie wyparło wody , czy woda cały czas się podnosi ? jeżeli taki poziom jest na razie cały czas , to jak będą takie upały to poziom wody zejdzie , albo po prostu właśnie poczekać jak opadnie , wody na razie jest dość sporo , jak wody jeszcze najdzie to mógłbyś nawet pomyśleć o naturalnym oczku
bardzo fajny projekt ale jak będzie zrealizowany to będzie o niebo lepiej , widzę , że masz dużo miejsca , więc dodałbym jeszcze mały strumyczek
na razie suczka ma fajnie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Mar 2012 Posty: 767 Skąd: TRZEBNICA
Wysłany: 2013-06-20, 15:37
Witam ziomala z Trzebnicy , ale te zdjęcia to chyba nie z samej Trzebnicy?
Przy Twoich możliwościach ,wykop dziurę 10m x 12 m 1.8 m głębokości ,od strony siatki zrób płyciznę max 50 cm głęboką na tzw "szuwary" roślinność bagienną.
Ja mam 8na 7 i to niejest żadne szleństwo.
Pomógł: 26 razy Dołączył: 09 Mar 2010 Posty: 1341 Skąd: wlkp
Wysłany: 2013-06-20, 16:29
Jeśli tak nachodzi Ci woda, to tylko oczko naturalne, nie ma nic lepszego. Widać, że terenu masz dużo, więc poszerz wykop, żeby brzegi były łagodne i będzie bajka. Stawek naturalny to pole do popisu, zwłaszcza w roślinności. Ja bym tak zrobił
Czy oczko jest przy granicy posesji? Jeśli tak, to chyba lepiej będzie przenieść kaskadę.
Do granicy posesji jest jakieś 20m
[ Dodano: 2013-06-20, 18:20 ]
ILUSION napisał/a:
Jeśli tak nachodzi Ci woda, to tylko oczko naturalne, nie ma nic lepszego. Widać, że terenu masz dużo, więc poszerz wykop, żeby brzegi były łagodne i będzie bajka. Stawek naturalny to pole do popisu, zwłaszcza w roślinności. Ja bym tak zrobił
też tak myślę tylko najpierw muszę wybadać do jakiego poziomu woda dojdzie
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2013-06-20, 21:54
Zamierzenia super, wizualizacja kapitalna, jednak z jakakolwiek pracą poczekałabym aż woda się ustabilizuje na konkretnym poziomie i wtedy zadecydowała. Jeżeli podczas takich upałów, jakie obecnie mamy, poziom wody utrzyma się - stawiałabym na oczko naturalne. Jeżeli upały spowodują opadanie wody - wyłożyłabym folią.
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Mar 2012 Posty: 767 Skąd: TRZEBNICA
Wysłany: 2013-06-25, 21:20
Ja na Twoim miejscu, stawik wyłożyłbym folią,nie masz stałego dopływu wody (śluzy),będziesz miał wiecznie problem ze stabilizacją poziomu wodu (będzie to brzydko wyglądało)
Zresztą ,masz staw w Księginicach (raczej bajoro)-porażka , w nim wiecznie jest problem z poziomem wody.
Woda w oczku powinna być prawie równo z poziomem brzegu, albo zrobisz to porządnie , albo nigdy to nie będzie dobrze wyglądało.
widziałeś to może z tego coś zaczerpniesz
http://forum.oczkowodne.n...r=asc&start=135 http://forum.oczkowodne.n...er=asc&start=45 http://forum.oczkowodne.n...r=asc&start=570 http://forum.oczkowodne.n...er=asc&start=30
i wiele innych świetnych oczek ,z których można coś podejrzeć i zastosować
niestety największy koszt to dobra folia,a reszta to tylko Twoja praca,no chyba że wynajmiesz firmę
....dalej uważam ,że Twoja dziura jest za mała
Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2013-06-26, 08:05
po co firmę wynajmować ? wszystko można samemu , no może prawie wszystko ? firmy są dla tych co się nie znają , a Ty się znasz . z ta folia to problem , dajmy na to , że woda zejdzie , i wyłożysz oczko folią , na przyszły rok , na wiosnę , jak będzie taka sama aura jak w tym , jak będzie taki sam wysoki poziom wód gruntowych , to ta woda będzie wypychać folię , no i będzie problem , chyba ,że oczko będzie o wiele większe , ja też uważam tak jak KILERK1, ,że ta "dziura" jest za mała , i trzeba ją powiększyć , chociaż trochę
Pomógł: 30 razy Dołączył: 05 Paź 2012 Posty: 569 Skąd: ok. Olkusza
Wysłany: 2013-06-26, 11:46
Witam nowego OczkoManiaka
Na początek tak jak inni proponuję Ci powiększenie wykopu, ponieważ jak widać ze zdjęć masz na to miejsce, im większe oczko tym łatwiej jest o utrzymanie równowagi biologicznej oraz masz więcej pola do popisu Do tego proponuję Ci wykopanie i zrobienie strumienia, to bardzo atrakcyjne urozmaicenie ogrodu wodnego, można wykonać go na wiele sposobów, wszystko zależy od twojej fantazji. Jeśli koniecznie chcesz mieć kaskadę to ją również można połączyć ze strumieniem, ja tak mam u siebie.
Na twoim miejscu wolałbym zaczekać aż wody gruntowe opadną potem porobić półki oraz różne strefy dla roślinności wodnej a na koniec wyłożyć to geowłókniną i na to folia PCV lub geomembrana EPDM, to drugie rozwiązanie jest o wiele droższe ale i trwalsze.
Ja też mam problem w tym roku z wodami gruntowymi, zajrzyj do mojego tematu w galerii.
''*Oczko Wodne* - Freakazz". Zapraszam
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum