Witam.
Noszę się z zamiarem rozbudowy filtra , oczko mam pojemności , hmmm sam nie wiem,
ponieważ przebudowywałem je 3 razy , ale myślę ,że tak około 15m3.
Filtr posiadam extreme 30, lecz nie spełnia on swojej roli, przejrzystość wody w tamtym sezonie była na około 30 cm.
Teraz moje pytanie
Czy do tego filtra który posiadam , mogę dobudować filtr wstępny z beczki 160l (taką posiadam)
Jakie wypełnienie dać, beczka nie jest wysoka , raczej szersza, myślałem o szczotkach +pocięta gąbka w worku,
czy to by wystarczyło jako mechaniczny??
Proszę o jakieś sugestie połączenia tych 2 filtrów.. , żeby spełniły swoją role w tym oku..
Ryb mam około 40 głównie eurokoi ...
kilka zdjęć mojego oka z tamtego sezonu
Dzięki, co roku coś zmieniam, żeby bardziej oko cieszyło..
A co do tego filtra , to raczej z jednej beczki nic nie zrobię , ponieważ
jest ona niska (70 cm)a dość szeroka..
czyli od dołu zaczynając :
ruszt około 20cm
szczotki 30cm
zostaje tylko 20 cm, to albo na gąbkę , lub maty kokosowe..
w filtrze extreme bym miał,
1 komora - mata japońska+ gąbka
2 komora biokulki
3 komora biokulki+keramzyt+ coś porowatego (było w orginale)...
Czy dobrze to wszystko wygląda??
Beka zasilana oczywiście od dołu, nie mogę tylko znaleźć zaworu przeciwzwrotnego...
Beczki mają być połączone tak ?
Jeśli tak to ja osobiście jedną przeznaczyłbym na oczyszczanie mechaniczne a drugą nafaszerowałbym biobalami , keramzytem itp.
Bo jeśli połączysz oba filtry to chyba nie ma sensu w dwóch dawać gąbek , mat itp.
Jak planujesz to złączyć ?
Pamiętaj jeszcze o jakimś zaworze przelewowym .
zaciapa - wykorzystaj stary filtr i zrób z niego filtr wstępny, z samymi szczotkami.
Nie ładuj tam gąbek - zapychają się.
Podłącz go szeregowo z beczką.
Do beczki na dół daj ruszt, starczy 10cm, na ruszt poukładaj w siatkach pocięty peszel fi 25mm, a na to keramzyt , też w siatkach.
Jako siatki, wykorzystj woreczki po kartoflach. Wygodnie się czyści złoże w siatkach.
Z tak zrobionym filrem, wodę będziesz miał czystą.
Adacho ma rację nie komplikuj rzeczy które są proste. Ja miałem podobnie zrobiony filtr w zeszłym sezonie i woda czyściutka beczkę miałem 100l. Możesz zerknąć w mojej galerii na początku.
_________________ Życie jest piękniejsze gdy choć jedna ściana jest zielona.
zaciapa - wykorzystaj stary filtr i zrób z niego filtr wstępny, z samymi szczotkami.
Nie ładuj tam gąbek - zapychają się.
Podłącz go szeregowo z beczką.
Myślałem o tym, żeby ze starego filtra zrobić filtr wstępny, ale zaraz otrząsnąłem się z tego pomysłu, bo zrozumiałem , że woda pod górkę nie będzie wędrować..
Adacho , widziałeś jak wygląda filtr exteme 30???
jakim cudem woda z jego wyjścia (jako filtr wstępny) ma trafić do mniemanej beczki (wysokość 70 cm ), no chyba , żeby beczkę całkowicie wkopać, ale to nie wchodzi w rachubę
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2013-04-29, 08:24
Normalnie dołem beczki a wyjście u góry. Grawitacyjnie spłynie gdzie poprowadzisz. Wężem oczywiście.
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Normalnie dołem beczki a wyjście u góry. Grawitacyjnie spłynie gdzie poprowadzisz. Wężem oczywiście.
W ten sposób , to oczywiście że pójdzie, dlatego w moim zamyśle
jest wykorzystanie beczki jako filtr wstępny (mechaniczny)
Beczka by była zasilana od dołu ,a wyjściem z góry do filtra extreme
Inaczej się nie da..
Zastanawiam się tylko , co wykorzystać na warstwy filtracyjne..
Beczka jest niewysoka , więc mam małe pole do manewru
Chciałem kupić u Jarka w sklepie 10 szczotek 60cm i przeciąć
je na pół, to by mi wyszło 20 szczotek 30 cm.
Czy te szczotki + mata kokosowa by wystarczyło jako mechaniczny?
czy może coś innego dać zamiast tej maty kokosowej?
A może i szczotki czymś innym zastąpić ???
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2013-04-29, 12:15
Dobra idea żeby kupić od Jarka szczotki ale Ty ich nie przecinaj !
Z tego co wyczytałam to beczka ma wys. 70 cm. Ułóż je pionowo dosyć gęsto i już .
Chyba ,że bywają szczotki trochę krótsze ? (nie wiem) i wtedy weszłyby te krótsze w pionie a na dno worek z czarnymi wiórami. Zapytaj Jarka o jakie wióry chodzi-powie Ci. JA w oryginalnym filtrze Jarka we wstępnej pierwszej komorze mam właśnie na dnie wióry a na tym szczotki i koniec. Woda już u góry klar a jeszcze przechodzi przez drugą komorę w końcu.
TAk, ze to działa wzorcowo.
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Witam
Jestem już po rozbudowie filtra, a raczej budowie, ponieważ odstąpiłem , od swoich pierwotnych planów...
Załatwiłem sobie kosz 240l , zasilanie zrobiłem od dołu 3/4 cala (chyba za małe)
jako media idąc od dołu;
-ruszt (skrzynka po piwie )
-kilka worków po ziemniakach ,cebuli..
-plastikowe czysciki spiralne
-pocięta bąbka w worku (ze starego filtra)
-1 mata japońska (też ze starego wiltra)
-biobale
-keramzyt
jeszce trochę miejsca zostało, myślę że ten sezon pochodzi , a zimą zmodernizuję o maty kokosowe i szczotki..
Teraz mam pytanie;
filtr mam zasilany pompą 4600 , przed filtrem lampa uv, pozniej zawór klapowy 3/4
sprawdziłem wydajność i to co wychodzi z filtra wynosi około 1000l/h
czy to możliwe taki spadek wydajności , spowodowany zasilaniem filtra od dołu???
Czy to przez zwężenia na lampie i zaworze??? Czy wszystko po trochu?
Dodam, że filtr pracuje 3 doby i poprawa widoczna, przejżystość na 1,5 m
Zastanawiam się czy nie jest to spowodowane , tym że woda wolniej płynie przez lampę , bo raczej filtr jeszcze sie nie uaktywnił biologicznie...
czy to możliwe taki spadek wydajności , spowodowany zasilaniem filtra od dołu???
Zrób prosty eksperyment. Odłącz wąż od filtra, umieść go dokładnie na wysokości, na której jest wylot wody z filtra i sprawdź jaki jest przepływ. Będziesz znał odpowiedź na pytanie o ile zmniejsza Ci go filtr.
Cytat:
Czy wszystko po trochu?
Wszystko po trochu.
Cytat:
przejżystość na 1,5 m
Świetnie, ale czy nie lepiej byłoby zastosować pompę o przepływie 1000l/g i mieć ten sam przepływ przy mniejszym zużyciu energii? Puściłeś z dymem 75% mocy pompy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum