Paweł ta pierwsza komora mi się podoba....samoczyszcząca.
Kurna chyba coś takiego sobie zrobię.......wiecie gdzie można taką siatkę mikronową kupić n ametry ?
Cena faktycznie będzie kosmiczna. Tym bardziej, że zrobili to "po niemiecku" - moim zdaniem niepotrzebnie aż tak komplikują. Choć, jeśli kogoś na to stać, to czemu nie pozwolić sobie na odrobinę luksusu.
vivit napisał/a:
wiecie gdzie można taką siatkę mikronową kupić n ametry ?
Mi najbliżej udało się obczaić to na niemieckim ebayu. Kiedyś dosyć długo tego szukałem... tak długo, ze w miedzyczasie świetnie się sprawdziła siatka nylonowa. A skoro się sprawdziła, to już ją i zostawiłem.
Paweł dokładnie o tym samym sobie pomyślałem....jak zrobię komorę nr 1 to dwie beczki będą robiły z K1 i ostatnia do dowolnego zastosowania.
Generalnie zasada prosta nie wiem tylko jak uszczelnili ten bęben w miejscu wlewania wody do filtra i odbioru szlamu....reszta to pikuś....
Widziałem cos podobnego zrobionego z pralki....teraz kumam czaczę...
A tu macie starszą polską konstrukcję
W necie jest pełno samoróbek tylko brak filmu ze szczególikami....
Jak dobrze się pokombinuje to całość powinna zamknąć się tak myślę w 2000 pln. Oczywiście bazując na materiałach z odzysku.....
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2012-09-28, 09:31
Wydaje się, że to takie proste, nieskomplikowane urządzenie. Fajnie by było, żeby za parę lat choćby, był to powszechnie stosowany, łatwo dostępny filtr. Teraz pewnie cena jest zawrotna a w sumie jak się przyjrzeć to technologia nie jest aż tak zaawansowana żeby miało to być bardziej skomplikowane niż odkurzacz domowy, malakser albo laptop , na które to urządzenia wszystkich stać. Nie mówiąc już jak zjechały ceny telewizorów plazmowych czy LED.
Ale zapewne z racji, iż to nasze hobby jest stale jednak niszowe a target dla takiego filtra to posiadacze Koi za ogromne kwoty, to jednak chyba nie ma nadzieii , że osiągnie kiedyś cenę popularnego produktu. Ciągle będzie exclusive.
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Mar 2012 Posty: 767 Skąd: TRZEBNICA
Wysłany: 2012-09-28, 09:44
ewa535 napisał/a:
Ale zapewne z racji, iż to nasze hobby jest stale jednak niszowe a target dla takiego filtra to posiadacze Koi za ogromne kwoty, to jednak chyba nie ma nadzieii , że osiągnie kiedyś cenę popularnego produktu. Ciągle będzie exclusive.
Tak jak napisałaś ,że to hobby -dlatego nigdy nie zejdą poważnie z ceny, chyba że skopiują to chińczycy ,ale że za mała ilość to pewnie im się to nie opłaci
Nawet stare produkty OASE mają dalej taką samą cenę ,jakby były nowinkami.
No właśnie wracając do ciśnienia.
Znalazłem fajane natryskiwacze do wykorzystania. Posiadają wymienne dysze i grosze kosztują 10 pln/sztukę
Zastanawiam się tylko jaką pompę do tego wykorzystać. Czy ma być montowana na zewnątrz czy pokusić się o taką co może w wodzie pracować...no i jakie ciśnienie powinna dawać aby dysze pracowały prawidłowo.
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Mar 2012 Posty: 767 Skąd: TRZEBNICA
Wysłany: 2012-09-30, 15:44
W danych techniczny jest napisane,że pobór mocy podczas oczyszczania
wynosi 1090 W ,czyli coś jak myjka ciśnieniowa ala "karcher"
pompa przepłukująca 6 bar
liczba dysz 4 x 2,5 l/min
separator zanieczyszczeń czyli siatka 60 mikronów
i to tyle z ważniejszych rzeczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum