Wysłany: 2012-08-22, 05:49 Oczko wodne 5000 litrow jaki dobrać filtr i pompę, lampę ?
Witam !
Poniewaz w tym temacie jestem laikiem a chcialbym wyposazyc oczko wodne o poj 5 m/3 w filtr i pompe, lampę szukam porady jaki filtr oraz jaka pompe optymalnie dobrac do tego oczka ?
Prosze o jakies sugestie najlepiej jakis link z fotką abym to widział.
Na alledrogo jest mnostwo tego sprzetu ale co wybrac optymalnego ?
No i koszt aby nie powalał na kolana, bo nie mam kompletnie rozeznania czy np 200 zl to duzo czy malo za kompletny zestaw.
Wysłany: 2012-08-22, 08:42 Re: Oczko wodne 5000 litrow jaki dobrać filtr i pompę, lampę
Pojemność oczka jest tak daleko na liście parametrów branych pod uwagę podczas projektowania systemu filtracyjnego, że możesz ją sobie spokojnie zaniedbać. Napisz proszę jak najwięcej możesz o oczku i najlepiej załącz dokumentację fotograficzną.
200zł to ekstremalnie mało. Jeśli masz tylko tyle, to trzeba będzie ostro kombinować.
Jak to ma mieć "ręce i nogi" a chcesz pompę , filtr i lampę UV to musisz liczyć na około 500zł a i tak nie wiem czy Ci starczy
Dzis dolacze fotke jak te oczko wyglada.
Ale tak jak pisalem ma okolo 5500 litrow i najwieksza glebokosc okolo 90 cm, jest rowniez kaskada ktorej wysokosc w najwyzszym miejscu od lustra wody wynosi okolo 1 metr.
Chcialbym zastosowac takie rozwiazanie aby z kaskady lecial strumyk wody oraz w oczku bylaby zastosowana fontanna ktora tryskala by od lustra wody na wysokosc np 50 cm.
Chodzilem po sklepach to mowiono mi ze nie ma takiej pompy co by tloczyla na kaskade i na fontanne no i tloczyla tez by brudną wode do filtra.
Dlatego wolalbym zastosowac jakis sprawdzony zestaw pompy z filtrem ale nie wiem czy lepszy jest np filtr umieszczony na zewnatrz czy umieszczony w oczku pod woda ?
I czy to jest jakas roznica przy takim zastosowaniu filtra.
AndrzejGdz, czy nie zamierzasz powiększać w przyszłości oczka? Bo jeśli tak to ja na razie nie montowałbym lampy uv. Już odeszła by Ci stówka.
Jaka obsada ryb?
Jakieś rośliny poosiadasz?
AndrzejGdz napisał/a:
Chcialbym zastosowac takie rozwiazanie aby z kaskady lecial strumyk wody oraz w oczku bylaby zastosowana fontanna ktora tryskala by od lustra wody na wysokosc np 50 cm.
Chodzilem po sklepach to mowiono mi ze nie ma takiej pompy co by tloczyla na kaskade i na fontanne no i tloczyla tez by brudną wode do filtra.
Jeśli chcesz kaskadę i fontannę tryskającą na 50 cm to wróże Ci spore ubytki wody.
Problem kaskady można bardzo łatwo rozwiązać : filtr a dokładniej odpływ z filtra może być umieszczony za kaskadą. Sugerowałbym Ci wykonać samemu filtr do oczka jest to na pewno tańsza inwestycja i bardziej wydajna niż te filterki z aledrogo.
Jeśli masz jakąś beczkę to można na prawdę dużo zaoszczędzić.
Co do tej kwoty którą podałeś to za taką cenę to ciężko będzie kupić pompę chyba , że jakąś chińską z alegro.
Jeśli chcesz kaskadę i fontannę tryskającą na 50 cm to wróże Ci spore ubytki wody.
A czemu niby maja byc duze ubytki wody z jakiej przyczyny ?
Z kaskady przeciez woda poplynie do oczka.
Cytat:
Problem kaskady można bardzo łatwo rozwiązać : filtr a dokładniej odpływ z filtra może być umieszczony za kaskadą. Sugerowałbym Ci wykonać samemu filtr do oczka jest to na pewno tańsza inwestycja i bardziej wydajna niż te filterki z aledrogo.
Jeśli masz jakąś beczkę to można na prawdę dużo zaoszczędzić.
Otrzymalem od kolegi dzis niespodziewanie filtr wlasnie z beczki ale jemu cos sie nie sprawdził.
Zamieszcze wieczorem dokladnie fotki jaki to filtr i jak jest wykonany i jak wyglada.
Wiem ze wlot brudnej wody jest na dole filtra a wylot "czystej przefiltrowanej" znajduje sie na obwodzie beczki "filtra" sa tam 2 wyjscia ( wyloty ) na przefitrowaną wodę.
Poprzez najzwyklejsze w świecie odparowanie.
Jeżeli rozdrobnisz wodę w postaci kropelek tym samym zwiększasz jej powierzchnię zdolną do odparowywania. Kurcze nie wiem czy zrozumiałes coś z tego....
OK
Woda jeżeli jest np. w beczce o średnicy 50cm ma ograniczoną powierzchnię. Więc jej prawowanie jest ograniczone właśnie do tej powierzchni. Jeżeli tę samą wodę rozbijesz na kropelki (zwiększysz tę powierzchnię wielokrotnie przez co wody wyparuje więcej.
Temperatura otoczenia nie jest tu jedynym parametrem, który decyduje o tym ile tej wody wyparuje. Istotniejszym jest to jaka jest wilgotność powietrza. Im wilgotność mniejsza tym wody wyparuje więcej. Poprostu powietrze zawsze doąży do stanu nasycenia przy odpowiedniej temp......kurcza co ja wykład z klimatyzacji prowadze...starczy...
Konkudując woda z oczka paruje. Jak zrobisz fontannę odparuje jej więcej....
vivit, ładnie to wytłumaczyłeś chyba teraz kolega będzie wiedział o co chodzi.
AndrzejGdz napisał/a:
sa tam 2 wyjscia ( wyloty ) na przefitrowaną wodę.
ten drugi otwór jest po to by woda nie uszła górą beczki. Dołącz te fotki i opisz w miarę możliwości jakie on posiada media filtracyjne choć pewnie i tak będzie trzeba wymienić na nowe.
Jeśli beczkę już masz to teraz pozostaje nam kwestia zakupu pompy.
vivit, ładnie to wytłumaczyłeś chyba teraz kolega będzie wiedział o co chodzi.
AndrzejGdz napisał/a:
sa tam 2 wyjscia ( wyloty ) na przefitrowaną wodę.
ten drugi otwór jest po to by woda nie uszła górą beczki. Dołącz te fotki i opisz w miarę możliwości jakie on posiada media filtracyjne choć pewnie i tak będzie trzeba wymienić na nowe.
Jeśli beczkę już masz to teraz pozostaje nam kwestia zakupu pompy.
Sorry ze obiecalem ze dam fotki, niestety dzis "nie wyda" jak tylko bede mial mozliwosc wszystko zapodam na Forum ( fotki oczka oraz fotki filtra).
AndrzejGdz, spoko ważne że już masz ten filtr. Jesteś już na półmetku. teraz musimy pompę znaleść odpowiednia. I tu pytanie czy wolisz kupić droższą firmowa pompę i mieć spokój na dłużej czy kupić jakąś tańsza no i wiadomo może pochodzić rok albo 2. ja osobiście kupiłem chińską ale chodzi bez problemu 2 rok.
Nie wiem kto Ci tak powiedział, ale mniej więcej co druga pompa do oczek, a fontannowa to już prawie każda ma podział na fontannowe i na filtr potem bez większego problemu możesz sobie jeszcze podzielić na filtr i na kaskadę Nie jest to idealne rozwiązanie bo pompa musi być odpowiedniej mocy , ale jak chcesz to nie ma problemy tylko zakup samej takiej pompy od 300zł w górę
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
AndrzejGdz, spoko ważne że już masz ten filtr. Jesteś już na półmetku. teraz musimy pompę znaleść odpowiednia. I tu pytanie czy wolisz kupić droższą firmowa pompę i mieć spokój na dłużej czy kupić jakąś tańsza no i wiadomo może pochodzić rok albo 2. ja osobiście kupiłem chińską ale chodzi bez problemu 2 rok.
Poniewaz nie zalaczylem fotek a mnostwo czytalem tematow na tym Forum znalazlem takie cos.
Dostalem identyczny filtr co sie tu znajduje http://lipa13.wordpress.com/diy-filtr-z-beczki/
Opisze jak on wyglada swoimi slowami. Mianowicie wlot znajduje sie u dolu beczki.
Na wysokosci okolo 15 cm od dna beczki znajduje sie tak zwany ruszt na rurkach aby nie przewrocil, (opadł ) na dno beczki. Jako ruszt zostosowano wielkosci srednicy beczki okragłe "cos" z tworzywa w ktorym nawiercono jest mnostwo otworow srednic okolo 5 mm.
Na tym spoczywal sam zwir.
Na gorze beczki na obwodzie znajduja sie 2 wyjscia wyloty na czystą wode.
Teraz tylko bo czytalem w tej materii co zastosowac w zamian tego żwiru ?
Wiem ze lepiej jak jest ulozone kilka warstw materialow filtracyjnych.
Tylko co zastosowac sprawdzonego ?
Pompy nie mam ale musze dokupic pod ten rodzaj filtra , odpowiedniej mocy co bedzie tloczyc brudna wode do filtra i tloczyla przez warstwy filtracyjne do tych 2 otworow na gorze beczki
Pomysl mam taki ze z jednego otworu woda leciala by na kaskade a z drugiego na fontanne
Wlasnie tylko jakiej mocy pompe zastosowac przy oczku o poj okolo 5,5 m/3 ?
[ Dodano: 2012-08-24, 09:13 ]
Aha jeszcze jedno.
Jak to jest z obliczaniem jaka pompa do jakiego stawu ?
Wlasnie wyczytalem ze optymalnie to pompa ma miec wydajnosc taka aby w przeciagu 24 godz przefiltrowala cala zawartosc oczka od 3 do 5 razy ?
Ale czytalem tez ze optymalnie przyjmuje sie aby pompa w przeciagu max 2 godz przefiltrowala cala zawartosc oczka ?
Wiec jak to jest w praktyce ?
Teraz tylko bo czytalem w tej materii co zastosowac w zamian tego żwiru ?
Wiem ze lepiej jak jest ulozone kilka warstw materialow filtracyjnych.
Tylko co zastosowac sprawdzonego ?
Polecam keramzyt najtańszy i sprawdzony przez wielu forumowiczów .
Daj go możliwie jak najwięcej.
Jeszcze jakieś maty bądź gąbki i wszystko powinno być ok.
Oczywiście wiesz,że filtr powinien pracować 24h 7 dni w tygodniu. ?
Więc pompa nie może być za mocna bo prąd cały czas drożeje
AndrzejGdz napisał/a:
Pomysl mam taki ze z jednego otworu woda leciala by na kaskade a z drugiego na fontanne
No tak pomysł może i dobry tylko jak to chcesz zrobić ? Woda przez ten otwór nie będzie miała tak dużego ciśnienia .
Chyba, że coś źle zrozumiałem?
AndrzejGdz napisał/a:
Jak to jest z obliczaniem jaka pompa do jakiego stawu ?
No widzisz tu jest różnie. Przeważnie przyjmuje się tak jak czytałeś, że woda w ciągu doby powinna być przefiltrowana przynajmniej 3-5 razy ale ja i tak przyjmuję zasadę, że czym więcej tym lepiej.
Co do tych 2 godzinnych przefiltrowań całej wody odnośni się to do oczek w których hodowane są karpie koi.
tak naprawdę wystarczyłaby Ci pompa o wydajności 1000l/h
ale jeśli ma zasilać jednocześnie fontannę to ta moc musi wzrosnąć.
Wyślę Ci na PW kilka linków może znajdziesz coś dla siebie.
Tylko jeszcze jedno ważne pytanie: czy nie zamierzasz powiększać oczka. ?
bo wtedy można by od razu kupić mocniejszą pompę.
Jest jeszcze jedna kwestia...przy filtrze o takiej konstrukcji na początku wszystko jest ok...potem filtr zaczyna się zapychać i wydatek pompy znacznie spada, bo rosną opory hydrauliczne w beczce....co zmusza do częstego czyszczenia beczki....więc trzeba rozważyć dobrze jaką pompę kupić....
Jest jeszcze jedna kwestia...przy filtrze o takiej konstrukcji na początku wszystko jest ok...potem filtr zaczyna się zapychać i wydatek pompy znacznie spada, bo rosną opory hydrauliczne w beczce....co zmusza do częstego czyszczenia beczki....więc trzeba rozważyć dobrze jaką pompę kupić....
no tak jakoś o tym nie pomyślałem mam filtr zasilany od góry a tam sprawa wygląda trochę inaczej.
Więc AndrzejGdz, jednak trzeba będzie poszukać dużo mocniejszej pompy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum