Wysłany: 2012-06-11, 19:38 Prosze o pomoc problem z oczkiem wodnym
witam wszystkich , niedowno stalem sie szczesliwym posiadaczam domku w ktorym jest oczko wodne niestety jestem zielony w tym temacie tak jak i woda w tym oczku , pojemnosc jego to 12 000 l za oczkiem sa jakis 3 wielkie beki polaczone ze soba rurkami pcv pompa jest chyba spalona bo po wlaczeniu wtyczki do gniazdka nic sie nie dzieje , moje pytanie jest akie: czy moge jeszcze uratowac to oczko , czy te beczki sa mi tam faktycznie potrzebne zy nie ma jakiegos innego systemu te beki troche miejsca zajmuja , zgory dziekuje baardzo za pomoc
Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2012-06-11, 19:50
Te beczki to z pewnością filtry - to zwykle dobre rozwiązanie jeśli dobrze wykonane. Musisz dać fotki i przejrzeć co jest w środku. Pompę wyjmij z oczka, bo może tylko jest zblokowana - zapchana, pewnie wystarczy tylko oczyścić i ruszy. One zwykle nie ulegają spaleniu. Daj też fotki oczka.
Wysłany: 2012-06-11, 20:00
Na czuja nikt ci nie napisze co możesz zrobić dopóki nie dowiemy się co już masz puki co na pewno 3 nie działające filtry puste beczki ?? a może jest to już gotowa filtracja którą trzeba odpalić.
Będziesz w domu dasz fotki to zobaczymy co i jak.
Wysłany: 2012-06-11, 20:23
Proponuję najpierw zbadać to co masz.
Nie lepiej pogadać z poprzednim właścicielem co i jak ??
wystarczy że w znanym serwisie aledrogo
wpiszesz FILTR SUPER MAXI
Tak taki filtr powinien działać non stop wiadomo oprócz zimy.
Ale to nie jedyne rozwiązanie na brudną wodę i glony.
Czytaj forum masz tu dużo rozwiązań co ci pomogą.
Gotowca nie dostaniesz choć już masz oczko to już coś ;D
Wysłany: 2012-06-12, 14:09 Re: Prosze o pomoc problem z oczkiem wodnym
Jeśli są trzy duże beczki, to jest spora szansa, że poprzedni właściciel wiedział, co robi. Możesz mieć więc gotową infrastrukturę i bardzo ładne oczko w ogrodzie. Ja też byłem w podobnej sytuacji do Twojej i cieszę się, że postanowiłem zostawić oczko.
Na początek proponuję zdemontować pompę i sprawdzić, czy działa. Po prostu odłącz rurę idącą do beczki i włącz pompę. Pamiętaj, że pompa musi być cały czas w wodzie. Nie może pracować na sucho.
witam ponownie , wkoncu udalo mi sie znalezc czas i zajac tym oczkiem , pompa okazala sie dobra ale miala polamane niektore platy wirnika i moc jej byla baardzo slaba wiec zakupilem nowa jebao do 16000 , w beczkach znajduje sie czysta woda wiec filtry chyba dzialaja mam teraj jednak taki problem , oczko ma glebokosc 1,60 lecz wloty do pobierania wody znajduja sie okolo 20 -30 cm pod lustrem , jak juz wspomnialem wczesniej pompa jest na zewnatrz dokladnie za oczkiem i tez okolo 30 cm pod poziomem lustra wody , z tego co wiem ta nowa pompa jest chyba z mozliwoscia zanuzenia i czy nie bylo by lepiej wlasnie wrzucic ja na dno oczka ?? aby z tamtad pompowala wode do filtra??
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-07-07, 04:56
Tak właśnie powinny być umiejscowione pompy. Daj 20cm od dna.
Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2012-07-07, 08:32
Te otwory możesz wykorzystać do montażu skimmera. Wewnątrz do otworu podłączasz skimmer, na zewn. małą pompkę. Z pompki woda przez np. nimi filterek mechaniczny i z powrotem do oczka.
Dałeś czadu... ale starej pompy nie wyrzucaj. Wirnik można wymienić.
Cytat:
w beczkach znajduje sie czysta woda
Czy w beczkach jest coś poza wodą?
Cytat:
pompa jest na zewnatrz dokladnie za oczkiem i tez okolo 30 cm pod poziomem lustra wody , z tego co wiem ta nowa pompa jest chyba z mozliwoscia zanuzenia
Pompa powinna być zanurzona w wodzie. Nie może pracować "na sucho".
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum