Wysłany: 2011-07-08, 21:24 Własne wymarzone oczko;)
Witam wszystkich bardzo serdecznie;)
Mam na imię Piotrek mieszkam w małej ale znanej miejscowości Pacanów mam 22lata i od dłuższego czasu czytam forum i pogłębiam swoją wiedzę. Zaczęły się wakacje i czas wolny od uczelni więc chcę zacząć budowę oczka wodnego wraz ze strumyczkiem.
Mam sporo pytań jeszcze do Was i dlatego chciałbym zebrać je wszystkie w jednym temacie, czy jest to możliwe w tym temacie? jeżeli nie to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu lub też usunięcie...
Oczywiście fotorelacja z budowy byłaby przeze mnie zamieszczona z każdego etapu pracy.
Na początku parę pytań technicznych, bardzo podoba mi się oczko Ilusion i chciałbym podobne wymiarowo i kształtem u siebie.
1. chciałbym mieć ryby więc jak ja minimalna głębokość? powierzchnię planuję ok 20-25m2
2. Czy zwykła folia jest wystarczająca na parę lat czy muszę stosować EPDM?
3. Ile półek zastosować i na jakich głębokościach.
4. Strumyk ok 4-5m, raczej spokojny, niewielki spadek, o jakiej wydajności pompę potrzeba?
5. Czy od razu po założeniu sadzić rośliny czy poczekać jakiś czas, np do wiosny?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i mam nadzieje że z Waszymi poradami stworzę coś ładnego;)
Pozdrawiam Piotrek.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lut 2010 Posty: 346 Skąd: łazy koło W-wy
Wysłany: 2011-07-08, 21:44
Witam Cię serdecznie. Odpowiem Ci a parę pytań
1 najlepiej żeby głębokość wynosiła 1,5m-2m w tedy przy dużych mrozach nie ma co się bać o ryby. Możesz się w tedy pokusić o KOI
2 moim zdaniem szkoda kasy na zwykłą folię, która jest mało wytrzymała EPDM starcza na lata
3 półki powinny być na głębokościach 0-5cm, 10-30cm na tych głębokościach rośnie większość roślin wodnych. Powinny być duże bo to od ich zagospodarowania zależy wygląd oczka. No i oczywiście stopnie na lilie wodne.
5 Sadź od razu rośliny w przyszłym roku na wiosnę będą już rosły i czyściły wodę oraz w tym zapobiegną zielenieniu
Obejrzyj galerie innych użytkowników. Trzymam kciuki
_________________ akwarium 275l 30l 20l
oczko 21 tys. litrów
Witam. Z tymi 2 m głębokości to nie ma co przesadzać jak będzie 1,5m to też będzie EPDM jest oczywiście lepsza ,ale PVC (do oczek) też wytrzyma Ci lata
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2011-07-09, 19:47
Pamiętaj tylko, że z oczka do kaskady będziesz prowadził rurę doprowadzającą wodę.Na wstępie wykombinuj miejsce tak, aby była jak najmniej widoczna ( rura) no i miejsce na beczkę ( filtr)
5. Czy od razu po założeniu sadzić rośliny czy poczekać jakiś czas, np do wiosny?
Jak najbardziej sadzić po założeniu.
Jeżeli chodzi o kształt oczka i półki to dla mnie jest ok Strumyka i kaskady nie posiadam,tak więc ciężko mi się wypowiadać.Ogólnie teren pod oczko bardzo fajny
_________________ pozdrawiam Mariusz
maruder [Usunięty]
Wysłany: 2011-07-09, 21:02
Rozumiem, że na oczko będzie się patrzeć z tej strony, z której robione były zdjęcia, a wtedy, przy zaproponowanym usytuowaniu strumyka, będzie on je zasłaniał (a konkretnie rośliny w nim rosnące). Tym bardziej, im bardziej zniżysz perspektywę. Zajrzyj do tematu bodajże "zasady sadzenia roślin w oczku wodnym" i poczytaj o "amfiteatralnym" ich rozmieszczeniu w stosunku do punktu widokowego. W każdym razie mnie by to przeszkadzało. Poza tym, te drzewa kiedyś urosną - może warto trochę odsunąć od nich oczko? Ogólnie jakoś samo położenie oczka mi nie pasuje... No i mając tyle miejsca rób od razu 30m2.
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-09, 21:13
piotr urbanski,
Nie wiem czy zauważyłes,ale okno widokowe jest własnie z tej strony
Przyjżyj się zdjęciom i zobaczysz kawałek prawdopodobnie altany. Jeśli pomysł jest na oczko jak u Ilusiona to myslę, że to dobry pomysł. Z tyłu masz drzewa stanowiące tło dla wody, cała reszta może być inaczej, na strumyku można zrobić kładki - drewniane, kamienne, jak sobie grimreaper zechce
Co ja bym poprawiła to miejsce dla roślin wysokich trochę więcej przy płocie...
Witam, dziękuje za odpowiedzi.
Już wyjaśniam, zdjęcia są robione z balkony domu, i z tej strony jest też punkt widokowy, drzewa koło kaskady to nie problem w każdej chwili mogą być przesadzone, koło ogrodzenia tj w odległości jakieś 3m będzie biegł murek oporowy z piaskowca więc tam też będzie całkowita zmiana.
Teraz działka nie jest w poziomie ale od tego tygodnia zaczynam prace przy murku i właśnie jak najbardziej wypoziomowaniu terenu.
Dziękuje Gosik za rysunek ale z tamtej strony jest garaż tylko na samochody, tam jest gospodarcza część podwórka;)
Postaram się zrobić za chwilę jakieś zdjęcie aby ująć całe podwórko.
Dziękuje za rysunek ale jakoś nie widzę tego;) jak strumyk będzie z tyłu to nie będzie kładki a kładka jest obowiązkowa, zastanawiam się czy nie zrobić kaskady pod lewej stronie zaraz na rogu domu? albo wyciąć drzewko i przsunąć się z oczkiem w lewo a ze strumykiem i kaskadą w prawo?( tak jak na pierwszych moich szkicach)
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum